Acolon (zkratka Ac)

12. července 2017 v 18:04 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové pro červená vína, kniha odrůd ČR
Synonyma:We 71-816-102, Weinsberg 71-816-102, Аколон (Rusko, Ukrajina)
Původ a rozšíření: Acolon je raná až středně pozdní moštová odrůda révy vinné původu Vitis vinifera, používaná k výrobě červených vín.

Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1971 ve Státním výukovém a výzkumném ústavu pro vinohradnictví a ovocnářství ve Weinsbergu (Staatliche Lehr- und Versuchsanstalt für Wein- und Obstbau, Ref. Rebenzüchtung und Rebenveredlung Weinsberg, Württemberg, Německo, do knihy odrůd zde zapsaná roku 2002), křížením odrůd Frankovka (Blauer Limberger) x DornfelderA. Šlechtění započal tým šlechtitelů pod vedením Helmuta Schleipa (1910-1987), roku 1977 převzal vedení týmu Bernd H. E. Hill, který je oficiálně uváděn jako šlechtitel této odrůdy. Odrůda se pěstuje v Německu, především v regionech Württemberg, Pfalz, Rheinhessen a Franken (roku 2007 na ploše 473 ha, osazené plochy mají mírně stoupající tendenci). Na malých plochách byla pěstována i ve Švýcarsku, roku 2007 na 1,7 ha. Najdeme ji na malých plochách též v Belgii (AOC Côtes de Sambre et Meuse). Do Státní odrůdové knihy České republiky byla zapsána roku 2011, roku 2015 byla pěstována na ploše 1,88 hektarů vinic, tedy na 0,01 % rozlohy vinic České republiky. Udržovatelem odrůdy v ČR je VERITAS spol. s r.o., klony nejsou evidovány. Původ názvu odrůdy není znám, je to slovní novotvar, patrně bez vztahu k rodičovským odrůdám.
Charakteristika odrůdy: (H) Vrcholky letorostů jsou zcela otevřené, zelené, takřka bez pigmentace až velmi slabě pigmentované antokyany, velmi slabě až slabě plstnaté. Apikální listy jsou zelenobronzové, první bazální list je zelený s bronzovým nádechem, průměrně členěný. Dospělé listy jsou středně velké až velmi velké, klínovité, tří- až pětilaločnaté s mělkými až středně hlubokými výkroji, líc je hladký až slabě puchýřnatý, tmavě zelený, řapíkový výkroj je otevřený až úzce otevřený, ve tvaru V, vzácněji až mírně překrytý s průsvitem, s ostrým dnem. Žilnatina listu je na líci velmi slabě až středně silně pigmentovaná antokyany. Hrozny jsou středně velké až velké (200-250 g), volnější až středně kompaktní, bobule menší až středně velké, okrouhlé až mírně oválné, modročerné barvy, se světle červeně zbarvenou dužinou neutrální až jemně ovocité a kořenité chuti, která obsahuje středně velká, hruškovitá semena s krátkým zobáčkem. Růst je dle způsobu vedení středně bujný až bujný se vzpřímenými letorosty. Jednoleté réví je středně silné, žlutavě hnědé až červenohnědé, dobře vyzrávající, pupeny jsou středně velké, špičaté, borka je šedé barvy. Odrůda je poměrně odolná vůči houbovým chorobám, při pěstování pod fungicidní ochranou je středně odolná proti napadení plísní šedou a plísní révovou a odolná proti napadení padlím révy, nemá sklon ke sprchávání, odolnost vůči mrazu je lepší, než u obou rodičů. Požadavky na polohu jsou střední, vyhovují dobré polohy pro MT a SZ, na půdy nemá odrůda zvláštní požadavky. Nejlépe vyhovují kvalitně osluněné, mírné svahy s jižní expozicí, teplé polohy, vhodné jsou i sušší a kamenité půdy, především spraše a hlinitopísčité půdy. Odrůda raší raně až středně pozdně, kvete středně pozdně až pozdně, dozrává raně až středně pozdně, současně s Chasselas, dříve, než Frankovka, na Moravě ve druhé polovině září, v Polsku v poslední dekádě září ,výnosy dává průměrné až vyšší, konstantní, v letech 1977-2006 byl průměrný výnos 13,2 t/ha při cukernatosti 83 °Oe (nezřídka jde cukernatost i přes pozoruhodných 100 °Oe) a aciditě 8,7 g/l. Doporučováno je střední až vysoké vedení, řez na dlouhý tažeň, snáší však i krátký řez, zatížení se doporučuje 6-8 oček na m2, s výjímkou hlubších půd není pro nepříliš bujný růst doporučena podnož 5 BB, vyhovuje na chudších půdách Kober 125 AA či Börner, do hlubších a úrodnějších půd pak CR 2 nebo SO 4. Charakteristika vína: Hrozny poskytují vína s vyšším obsahem zbytkových cukrů, než vína z rodičovských odrůd, typově jsou podobná spíše vínům odrůdy Frankovka. Mívají ještě intenzivnější barevnost, jsou plná, jemně ovocitá a kořenitá, harmonická, s dobrou strukturou a s decentní tříslovinou, dobře vyzrávající a vhodná jsou i k barikové úpravě. Bezcukerný extrakt vín v dlouhodobém průměru je vysoký, 25,8 g/l. Literatura a internetové zdroje: 10, 71, 74, 77, 100, 136, 163, 166, 176, 181, 188, 202, A)Die Kreuzungseltern deutscher Rebenneuzüchtungen im Fokus-Was sagt der genetische Fingerabdruck? Maul, E. et al. Deutsches Weinjahrbuch, 2013 (64. Jahrgang), Seite 128-142, ISBN 978-978-3800177837, *Přehled odrùd révy 2016. Ludvíková, I. A kol. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Sekce rostlinné výroby, 2016 [online, 2017-05-11]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/file/492735/Reva_final_2016.pdf, *Winegrowers Supplies - Vine variety information. Derek Pritchard, Dunkery Vineyard, Wootton Courtenay, Minehead, TA24 8RD, UK [online, 2017-05-11]. Dostupné z: http://www.winegrowers.info/index.htm, *Encyklopedie révy vinné. Pavloušek, P. Computer press, 2007. 320 stran. ISBN: 9788025117040, *Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Robinson, J., Harding, J., Vouillamoz, J. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2, *Taxon web. Sotolář, R. Vitis vinifera Acolon [online, 2017-05-12]. Dostupné z: http://taxonweb.cz/t/56, *Taxon web. Sotolář, R. Vitis vinifera Acolon [online, 2017-05-12]. Dostupné z: http://taxonweb.cz/t/1171.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama