Agni (zkratka Ag)

12. července 2017 v 18:13 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové pro červená vína, kniha odrůd ČR
Původ a rozšíření: Agni je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě červených vín, kříženec odrůd André a Irsai Oliver s pracovním názvem AN x IO PE-11/47.

Odrůdu vyšlechtil kolektiv šlechtitelů Jan Havlík, Ing. František Zatloukal a Ing. Ludvík Michlovský ve ŠSV Velké Pavlovice v roce 1973, se selekcí odrůdy se dále pokračovalo v ŠSV Perná. V ČR je udržovatelem odrůdy Ing. Miloš Michlovský, CSc., odrůda je od 13.5.2002 právně chráněna, ochranná práva uplynou dne 31.12.2032. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla zapsána roku 2001. V praxi se dosud pěstování odrůdy ve větším rozsahu nerozšířilo, menší, ověřovací výsadby jsou na Moravě, většinou v mikulovské podoblasti, roku 2015 to bylo 5,29 ha, tedy 0,03 % plochy vinic ČR, průměrné stáří vinic bylo roku 2010 asi 15 let. Název odrůdy je volnou kombinací názvů rodičovských odrůd, může být také inspirován védským božstvem ohně, Agni.
Charakteristika odrůdy: (H) Růst je dle vedení středně bujný až bujnější, letorosty jsou vzpřímené. Dospělý list je středně velký, čepel listu je srdčitá, bez vyznačených laloků nebo tří- až pětilaločnatá s mělkými až středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřnatá, hluboce vrásčitá, spodní strana listu je jemně štětinatá, řapíkový výkroj listu je otevřený, většinou klínovitý či lyrovitý s ostrým dnem, řapík listu je dlouhý, narůžovělý, stejně jako žilnatina listu u báze, v okolí řapíku. Oboupohlavní pětičetné květy v hroznovitých květenstvích jsou žlutozelené, samosprašné. Plodem je malá, kulatá bobule s voskovým povlakem. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení, rozplývavá, jemně muškátové chuti. Semena jsou malá, kulovitá, s krátkým zobáčkem. Hrozen je malý až středně velký (119 g), válcovitě kuželovitý, kompaktní, na bázi s křidélky. Jednoleté réví je středně silné, červenohnědé, pupeny jsou menší, špičaté. Pěstování: Réví dobře vyzrává. Proti poškození zimními mrazy je odrůda odolná průměrně. Odrůdu je možno pěstovat na většině vedení bez nároků na specifický řez, zatížení se může pohybovat v rozsahu 8-10 oček na m2. Odrůda je vitální, vhodné podnože jsou na chudších půdách Kober 125 AA či Börner, do hlubších a úrodnějších půd pak CR 2 nebo SO 4. Plodnost odrůdy je vysoká, 9-15 t/ha (3,68 kg/keř), cukernatost moštu bývá 21-25 °NM a obsah kyselin 6,5-8 g/l. Fenologie: Doba rašení oček je velmi raná až raná, kvetení středně rané, raná až středně raná odrůda dozrává v první polovině září, sklízet se může až do počátku října, v dobrých letech lze dosáhnout i tvorby cibéb. Choroby a škůdci: Odrůda je pouze středně odolná vůči houbovým chorobám, citlivá je na plíseň révovou (Plasmopara viticola), v ročnících s vlhkým a teplým podzimním počasím a v hustých hroznech trpí plísní šedou (Botrytis cinerea), padlí révovému (Uncinula necator) odolává středně dobře. Poloha a půdy: Nemá zvláštní požadavky na stanoviště či na typy půd, vhodné jsou půdy hlinitopísčité s dobrým vodním hospodařením. Málo vhodná je do poloh s častým výskytem jarních mrazíků. Pro svoji ranost je vhodná k pěstování v okrajových vinařských oblastech. Vhodné jsou přirozeně svahovité pozemky s dobrou expozicí, méně vhodné lokality s výsušnými půdami.Charakteristika vína: Agni má poměrne vysoký obsah barviv a nevyžaduje proto příliš dlouhou maceraci hroznů. Vhodným typem vína je lehčí, chuťově jemné a zajímavě aromatické víno s nižším obsahem tříslovin. V průběhu macerace musíme kontrolovat, zda nedochází k extrakci hořkých chuťových látek z hroznů. Na rozdíl od většiny modrých odrůd může být pro výrobu odrůdových vín vhodná reduktivní technologie v nerezových nádobách, bude pozitivně ovlivňovat udržení muškátového aroma a svěžesti vína. Není příliš vhodné biologické odbourávání kyseliny jablečné, mohlo by poškodit aromatický projev. Odrůdové víno je plné, zvláštního, pro červená vína nezvyklého typu s výrazným můškátovým aroma. Odrůda by se pravděpodobně mohla uplatnit při výrobě vín dezertních. Dosahuje vysoké cukernatosti v raném sortimentu registrovaných modrých moštových odrůd. Barva typických vín je nadprůměrně sytá, intenzívně červená, vůně výrazně muškátová, doplněná květinovými tóny, chuť je plná, příjemná, tříslovina velmi jemná. Ve vůni a chuti můžeme hledat muškát a exotické tóny. Odrůdová vína nejsou příliš vhodná k archivaci. Stolování: Vína se podávají k dezertům a k sýrům se zelenou plísní, rozhodně jsou zajímavá též samostatně, jako specifický typ červených muškátových vín. Literatura a internetové zdroje: 9, 10, 13, 16, 17, 23, 24, 108, 163, 201, *Kraus, V., Foffová, Z., Vurm, B., Krausová, D. Nová encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Praga Mystica, 2005. ISBN 80-86767-00-0, *Pavloušek, P. Encyklopedie révy vinné. Praha: CPress, 2007. ISBN: 978-80-251-1704-0, *Přehled odrùd révy 2016. Ludvíková, I. A kol. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Sekce rostlinné výroby, 2016 [online, 2017-01-14]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/file/492735/Reva_final_2016.pdf, *Moravia vitis [online, 2015-05-30]. Dostupné z: http://www.moraviavitis.cz/index.php?UrlQuery=1#agni, *Taxon web. Sotolář, R. Vitis vinifera Agni [online, 2015-05-31]. Dostupné z: http://taxonweb.cz/t/87.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama