Alb aromat

19. července 2017 v 16:32 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - A
Původ a rozšíření: Alb aromat je moštová odrůda původu Vitis vinifera, kříženec odrůd Tămâioasă românească (Muscat á petits grains blancs) x Maria Pirovano (Muscat of Alexandria x Sultanina). Odrůda byla vyšlechtěna v Rumunsku (Sofia Ispas, V. Gresoi, S.C.V.V. - Station de Recherches Viticoles, Pietroasa) a roku 1998 homologována. Roku 2010 byla v Rumunsku pěstována na ploše 18 ha163. Název odrůdy zní v překladu z rumunštiny "bílé aromatické". Původní údaje šlechtitelů hovoří o semenáčku odrůdy Tămâioasă românească, spontánně opyleném pylem neznámé odrůdy92, až pozdější zdroje uvádějí též otcovskou odrůduA, 163. Pokud je tento údaj správný, jedná se o odrůdu, pocházející ze stejných rodičů (patrně nikoli sesterskou odrůdu), jako má rumunská stolní odrůda Istriţa163.
Charakteristika odrůdy: (H) Vrcholky letorostů jsou zelenožluté, plstnaté. Dospělý list je středně velký, třílaločnatý s otevřenými horními výkroji ve tvaru U, pětiúhelníkový, na rubu plstnatý, řapíkový výkroj je uzavřený s eliptickým průsvitem, zoubky jsou krátké, s rovnými stranami. Hrozny jsou válcovitě kuželovité, střední velikosti (272 g), průměrně kompaktní, bobule středně velké (3,07 g), žlutavě zelené, se šťavnatou dužinou aromatické, muškátové chuti. Růst je středně bujný, odrůda dozrává středně pozdně, v polovině září. Plodnost je dobrá (66 % plodných výhonů), koeficienty plodnosti jsou 0,87 a 1,32. Odrůda dobře snáší sucho, mrazu odolává do minus 20°C, odolnost proti houbovým chorobám je průměrná. Doporučené zatížení je 18-22 oček na m2, doporučená podnož Kober 5 BB. Průměrná cukernatost moštu je 19,5 %. Průměrné výnosy jsou poměrně vysoké, kolem 16 t/ha. Odrůdová vína jsou vysoce kvalitní, aromatická, muškátové chuti.
Literatura a internetové zdroje: 92, 163, A)Soiuri de Vita de Vie Pentru Struguri de Vin. Rotaru, L. Editura "Ion Ionescu de la Brad", 284 p. 2009, *Soiuri pentru vinuri albe şi particularităţiile de cultură ale acestora. Simonella Monica, Dec 01, 2010 [online, 2015-07-08]. Dostupné z: https://ro.scribd.com/doc/44477241/29/ALB-AROMAT.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama