Alibernet (zkratka Al) / Odesskii chernyi

12. července 2017 v 18:18 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové pro červená vína, kniha odrůd ČR
Synonyma: Алиберне, Одесский черный (Rusko, Ukrajina), Odesskij Červenyj, Oděskij Čornyj, Sejanets 1-17-4
Původ a rozšíření: Alibernet je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě červených vín, která vznikla roku 1948 křížením odrůd Alicante Henri Bouschet a Cabernet Sauvignon199.

Autorem křížení jsou P.K. Ajvazjan a E.N. Dokučajevová, křížení samotné proběhlo ještě v dobách bývalého Sovětského svazu, v Ukrajinském vědeckovýzkumném ústavu vinohradnictví a vinařství V.E. Tairova v Oděse. Vinařský ústav na Vysoké škole zemědělské - zahradnická fakulta v Lednici na Moravě, ji k pěstování introdukoval (Prof. Ing. Vilém Kraus). Odrůda se pěstuje na malých plochách ve státech bývalého Sovětského svazu. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána roku 1975, od téhož roku je registrována i na Slovensku. Zatím nepříliš hojně je pěstována na jižní Moravě, převážně ve Velkopavlovické podoblasti, na malých plochách ji najdeme také ve slovenských jižních vinařských oblastech. Roku 2015 byla odrůda v ČR pěstována na ploše 24,39 ha, průměrné stáří vinic roku 2010 bylo 9 let, podíl odrůdy ve vinicích ČR roku 2015 byl 0,14 %, roku 2004, na vinicích v SR téhož roku pak 0,63 %. Udržovatelem odrůdy je v ČR Šlechtitelská stanice vinařská, s.r.o, Polešovice. Alibernet v ČR posloužil jako rodičovská odrůda při šlechtění odrůd Neronet a Rubinet. V České republice používaný název odrůdy je kombinací názvů rodičovských odrůd, původní šlechtitelský název byl Sejanets 1-17-4, mezinárodní název je odvozen ze jména města, kde byla odrůda vyšlechtěna a z barvy hroznů.
Rodičovské odrůdy: Alicante Henri Bouschet je odrůda původu Vitis vinifera, kříženec odrůd Grenache noir a Petit Bouschet, vyšlechtěná roku 1855 francouzem Henri Bouschetem. Na této odrůdě, kromě toho, že je to barvířka a tuto vlastnost úspěšně předala i nové odrůdě, je zajímavý i původ názvu. V literatuře je často poznamenáno …"nese jméno španělského města Alicante, proč, není jasné"… Inu patrně proto, že jedním ze synonym odrůdy Grenache noir je právě název Alicante, autor křížení patrně netušil, zda se také odrůda Alicante Henri Bouschet jednou skutečně bude pěstovat v oblasti Alicante.
Charakteristika odrůdy: (H) Růst je středně bujný až bujný, letorosty polovzpřímené až vzpřímené. Vrcholky letorostů a mladé listy jsou zelené s vínově červeným nádechem, slabě ochmýřené. Jednoleté réví je středně silné, světle hnědé s tmavšími uzly, středně velké, pupeny jsou široké, zašpičatělé. Dospělé listy jsou středně velké až velké, tří- až pětilaločné s mělkými až středně hlubokými, otevřenými horními bočními výkroji, které jsou obvykle ve tvaru "U" či lyrovité, někdy se zoubkem. Tvar čepele je okrouhlý až čtvercový. Vrchní strana čepele listu je tmavě zelená, slabě až středně silně puchýřnatá, zvlněná, spodní strana je středně hustě chloupkatá. Řapíkový výkroj je lyrovitý, u báze ostrý, otevřený, řapík listu je krátký, silněji načervenalý. Sytá zeleň přechází koncem vegetace do sytě červeného zbarvení. Oboupohlavní pětičetné květy v hroznovitých květenstvích jsou žlutozelené, samosprašné. Plodem je malá až středně velká (13-16 mm, 1,4 g), kulatá až oválná bobule s celoplošným voskovým povlakem. Barva bobule je temně modrá, krvavě červeně zbarvená je i dužnina (odrůda je barvířka), která je pevná, šťavnatá, kabernetové až višňově-trnkové chuti. Dužina obsahuje 2-3 semena, která jsou středně velká, hruškovitá, s krátkým zobáčkem. Hrozen je středně velký (13-16 x 7-12 cm, v průměru 150 g, ale až 280 g), konický, křídlatý, řídký se středně dlouhou, silnou, často rozvětvenou stopkou. Pěstování: Réví vyzrává z 80-90 %, plodnost dřeva je 70-85 %, počet hroznů na výhon je 1,3-1,6, na plodonosný výhon 1,7-1,9. Proti poškození mrazy je odrůda poměrně dobře odolná (do -22 °C). Pro úrodné hlinité půdy se používají podnože SO-4, T 5C a 125 AA. Na podnoži K 5BB má odrůda velmi bujný růst a velmi řídké, méně kvalitní hrozny. Vyhovuje jí střední i vysoké vedení s řezem na středně dlouhé tažně, 7 až 8 oček na m2. Plodnost je vyšší, 10-14 t/ha při cukernatosti moštu 15-18 °NM a aciditě 9,5-12 g/l (v černomořských podmínkách se udává cukernatost 18,3-23 g/100 ml při aciditě 5,8-9,7 g/l)100. Při sníženém výnosu a dobrém ročníku lze očekávat vyšší jakost sklizně. Fenologie: Doba rašení oček a doba květu je raná až středně pozdní, zaměkání bobulí začíná v ČR koncem srpna až začátkem září. Vegetační cyklus odrůdy trvá 160-165 dní při sumě aktivních teplot (SAT) 3000-3200 °C, v Oděse dozrává středně pozdní až pozdní odrůda na přelomu září a října, u nás v první polovině října. Choroby a škůdci: Proti napadení plísní révovou (Plasmopara viticola) je odrůda středně odolná, plísní šedou (Botrytis cinerea) a padlím révovým (Uncinula necator) příliš netrpí. Poloha a půdy: Má-li být dosahováno typicky odrůdových, vysoce jakostních, aromatických, tmavě červených vín, musí se pro pěstování této odrůdy využít ty nejlepší polohy a půdy. Alibernet patří mezi odrůdy, náročné na stanoviště. Ideální jsou svahovité pozemky s jižní nebo jihozápadní expozicí. Odrůda se hodí pouze do teplejších oblastí. Vyžaduje půdy dobře zásobené živinami, dostatečně záhřevné a s dobrým vodním hospodařením.
Charakteristika vína: Víno může dosahovat velmi dobré jakosti a může být dostatečně plné pouze při menším objemu sklizených hroznů a v dobrých ročnících. Z vyšších sklizní je řídké, méně barevné, s nepříjemně vysokým obsahem kyselin a s drsnými tříslovinami. V příznivých ročnících a v dobých polohách může být dosaženo vysoce jakostních, odrůdově aromatických tmavočervených vín s kabernetovým aroma. Odrůda je používaná do cuvée, jimž dodává barvu a kabernetové aroma. Proto je vhodná spíše pro dotváření barvy kabernetových odrůd, u jiných odrůd je třeba dbát na zvýšenou opatrnost při zachovávání původního charakteru vína. Odrůda se u nás užívá i k výrobě odrůdových vín, takové typické víno je potom velmi tmavě červené s výraznou kabernetovou vůní, chuť je drsnější, travnatá, v horších ročnících s vyšší kyselinkou a s vyšším obsahem tříslovin, z kvalitních hroznů je víno středně plné až plné a vyzrává až do neutrální hebkosti. Ve vůni a chuti můžeme hledat černý rybíz, kabernetové tóny, čokoládu. Vína jsou vhodná k archivaci. Odrůdová vína jsou, podobně jako vína odrůdy Cabernet Sauvignon, vhodná k pokrmům ze zvěřiny. V černomořské oblasti se z odrůdy vyrábějí i dezertní a šumivá vína. Literatura a internetové zdroje: 9, 10, 13, 16, 18, 24, 74, 100, 108, 163, 168, 176, 199, 201, 202, *Kraus, V., Foffová, Z., Vurm, B., Krausová, D. Nová encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Praga Mystica, 2005. ISBN 80-86767-00-0, *Pavloušek, P. Encyklopedie révy vinné. Praha: CPress, 2007. ISBN: 978-80-251-1704-0, *Kraus, V. et al. Réva a víno v Čechách a na Moravě. Praha: Radix, 1999. ISBN: 8086031233, *Vitis select [online, 2015-05-30]. Dostupné z: http://www.vitisselect.com/alibernet.htm, *Přehled odrùd révy 2016. Ludvíková, I. A kol. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Sekce rostlinné výroby, 2016 [online, 2017-01-14]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/file/492735/Reva_final_2016.pdf, *Víno Mátuš [online, 2015-05-30]. Dostupné z: http://www.vinomatus.sk/fotogaleria/index.html, *Characterization of grapevine accessions from Ukraine using microsatellite markers. Heuertz, M. et al. American Journal of Enology and Viticulture 59 (2) 169-178 (2008) [online, 2015-05-30]. Dostupné z: http://www.rjb.csic.es/jardinbotanico/ficheros/documentos/pdf/pubinv/MH/Heuertz&_AJEV2008.pdf, *Taxon web. Sotolář, R. Vitis vinifera Alibernet [online, 2015-05-31]. Dostupné z: http://taxonweb.cz/t/87.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama