Alvadurăo

19. července 2017 v 17:02 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - A
Synonyma: Alicante Branco type 2, Alvadeirao, Alvadorao
Původ a rozšíření: Alvadurăo je autochtonní portugalská moštová odrůda původu Vitis vinifera, zapsaná v národním katalogu portugalských odrůdA a pěstovaná nehojně na jihu a ve střední části Portugalska. Autorizovaná je ve vinařském regionu Ribatejo (též Tejo), pěstovaná je také v regionech Estremadura a Lisabon, tvoří součást cuvée vín DO DoTejo a IG Tejo, IG Lisboa - Alta-Estremadura, IG Lisboa - Estremadura, DO Lourinhã a IG Penísula de Setúbal84. Původ názvu odrůdy není jasný, první část, "alva" je patrně odvozena z latinského "alba", tedy "bílá, bílé", "durăo" potom v překladu z portugalštiny znamená "tuhý, tvrdý, houževnatý".
Možné záměny: Odrůda, pěstovaná pod názvem Alvadurão do Dão (někdy pouze Alvadurão) ve vinařském regionu Dão a někdy též v regionech Douro a Beiras, není identická s odrůdou Alvadurăo ze středu a jihu Portugalska. Ve skutečnosti se jedná o odrůdu, oficiálně dnes azývanou Síria a v Portugalsku místy pěstovanou i pod názvy Côdega, Roupeiro(Alentejo, Palmela, Setúbal), Alva nebo Codo (Beiras-Beira Interior-Pinhel, Castelo Rodrigo, Beiras-Távora Varosa, Trás-os-Montes, Douro/Porto, Ribatejo, Alentejo), ale též Crato branco (Dão a Douro), ve Španělsku, na Kanárských ostrovech a v Andalusii pod názvemSabroa vokolí Valladolidu pod názvem Dona blanca. Odrůda Côdega do Larinho, pěstovaná v regionech Trás-os-Montes, Ribatejo (též Tejo) a Douro, není s odr. Côdega(Síria) identická. Odrůda Roupeiro de Alcobaca (Roupeiro branco dle VIVC) jetaké považována za samostatnou, je zařazená v národním katalogu portugalských odrůdA, doporučená je k pěstování v regionech Ribatejo a Oeste. Další podrobnosti a literatura s internetovými zdroji k tomuto odstavci viz. odr. Síria, Côdega do Larinho, Roupeiro branco. K možné záměně odrůd Alvadurăo a Síria lze uvést, že katalog odrůd VIVC v souladu s analýzou DNA, provedenou roku 2012 uvádí možnost, že odrůda Síria je jedním z rodičů odrůdy Alvadurăo163, 199.
Charakteristika odrůdy: (H) Jednoleté réví je tmavohnědé, rýhované, eliptického průřezu, lenticely chybí. Úponky révy jsou středně dlouhé. Vrcholky letorostů jsou zcela otevřené, středně silně bíle vlnatě plstnaté, bez štětinek, středně silně zabarvené antokyany. Internodia a nodia jsou na obou ventrální straně zelená, na dorsální zelená s červenými pruhy, lysá, pupeny jsou zelené, bez pigmentace antokyany. Mladé listy jsou zelené, slabě zabarvené antokyany, na rubu, na ploše silně plstnaté a bez štětinek, na žilnatině středně silně plstnaté, bez štětinek. Dospělé listy jsou středně velké, pentagonální, třílaločnaté se středně hlubokými, otevřenými horními výkroji, zkroucené, líc je středně zelený, středně silně puchýřnatý, bez vrásek, rub na ploše středně silně plstnatý a slabě štětinkatý, na žilnatině středně silně plstnatý, bez štětinek, řapíkový výkroj je úzce otevřený až uzavřený, se zaostřeným dnem, někdy se zoubkem, bez ohraničení žilnatinou, řapík slabě plstnatý, stejně dlouhý jako středová žíla listu, zoubkování středně výrazné, se středně širokou bází a rovnými stranami, žilnatina listu je bez pigmentace antokyany. Bazální pupeny jsou průměrně plodné. Hrozny jsou velké (22 cm, max 892 g), kompaktní, kuželovité s 1-2 křidélky, stopka středně dlouhá (6 cm), průměrně lignifikovaná, bobule středně velké, uniformní, krátce oválné (17 x 19 mm), zelenožluté, průměrně ojíněné, se silnou slupkou, s pevnou, šťavnatou, nezbarvenou dužinou herbální chuti, obsahující semena. Hilum je patrné. Stopečky bobulí jsou krátké, obtížně oddělitelné. Růst je bujný až středně bujný, letorosty vzpřímené. Raší a dozrává středně pozdně. Výnosy jsou vysoké, 2,3 kg na keř. Cukernatost moštu je 20 %, acidita 8 g/l.
Literatura a internetové zdroje: 78, 79, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 163, 165, 199, 202, *Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Robinson, J., Harding, J., Vouillamoz, J. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2, A)Catálogo Nacional de Variedades 3/2012. Diário da República, 2.ª série - N.º 48 - 7 de março de 2012 [online, 2015-07-15]. Dostupné z: http://dre.pt/pdf2sdip/2012/03/048000000/0842808432.pdf, *The Portuguese *Vitis vinifera* L. germplasm: Genetic relations between wild and cultivated vines. Cunha, J. et al. Ciencia e Tecnica Vitivinicola 25 (1) 25-37 (2010) [online, 2015-07-15]. Dostupné z: http://www.scielo.oces.mctes.pt/pdf/ctv/v25n1/v25n1a04, *Microsatellite Database of Grapevine (Vitis vinifera L.) Cultivars used for Wine Production in Portugal. Veloso, M.M. et al. Ciência Téc. Vitiv. 25 (2) 53-61. 2010 [online, 2015-07-16]. Dostupné z: http://www.researchgate.net/profile/Jose_Eiras-Dias/publication/262632113_Base_de_dados_de_microsatlites_das_castas_(Vitis_vinifera_L.)_utilizadas_na_produo_de_vinho_em_Portugal/links/0046353a44f43744fd000000.pdf.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama