Ariana (zkratka Ar)

12. července 2017 v 18:31 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové pro červená vína, kniha odrůd ČR
Původ a rozšíření: Ariana je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě červených vín, kříženec odrůd (Ryzlink rýnský x Svatovavřinecké) x Zweigeltrebe s původním pracovním označením PE-9/19.

Vyšlechtili ji František Zatloukal a Ing. Ludvík Michlovský ve Šlechtitelské stanici vinařské v Perné u Mikulova. V České republice je odrůda zastupována firmou Vinselekt Michlovský Rakvice, od 13.5.2002 je právně chráněna, ochranná práva uplynou dne 31.12.2032. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla zapsána v roce 2001. Udržovatelem odrůdy je Ing. Miloš Michlovský, CSc. V ČR zatím odrůda není významněji rozšířena. Zastoupení ve vinicích ČR roku 2015 bylo 0,02 % plochy všech vinic, roku 2015 byla pěstována na ploše tří hektarů, z toho v Čechách roku 2009 na jednom hektaru. Je vhodná k pěstování v obou vinařských oblastech ČR, v Čechách i na Moravě. Na Moravě je místy, víceméně pokusně, pěstována malopěstiteli jako stolní odrůda. Název odrůdy: Ariana je ženské jméno řeckého původu, varianta jména Ariadné. Vzniklo složením slov "ari" a "andámo", ve volném překladu "velmi líbivá, ctihodná".
Charakteristika odrůdy: (H) Růst je středně bujný se vzpřímenými letorosty. Dospělý list je středně velký, tmavozelený, okrouhlý, tří- až pětilaločnatý s velmi mělkými až mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je zprohýbaná, středně puchýřnatá, spodní je hustě štětinatá. Řapíkový výkroj je lyrovitý, otevřený až lehce překrytý s průsvitem, řapík listu je středně dlouhý, narůžovělý až červenorůžový, stejně jako žilnatina v okolí řapíku. Jednoleté réví je středně silné, tmavě hnědé, dobře vyzrávající, pupeny jsou středně velké, tupé. Hrozny jsou středně velké (172 g), kompaktní, kuželovité, stopka středně dlouhá až delší, narůžovělá, někdy rozvětvená, bobule středně velké, kulaté, se středně silnou slupkou modročerné barvy, s nezbarvenou, rozplývavou dužinou plné chuti, obsahující středně velká, hruškovitá semena s krátkým zobáčkem. Pěstování: Proti poškození zimními mrazy je odolná středně. Hodí se pro většinu vedení, snáší i krátký řez, ale osvědčilo se vedení s řezem na dlouhý vodorovný tažeň, vhodné jsou na chudších půdách podnože Kober 125 AA či Börner, do hlubších a úrodnějších půd pak CR 2 či SO 4. Jedná sa o velmi plodnou odrůdu, je vhodné nižší zatížení oček. Plodnost je vyšší až vysoká, 10-15 t/ha (2,5 až 4 kg/keř) při cukernatosti 17-20 °NM a obsahu kyselin 8-10 g/1, ve zkouškách pro registraci bylo v tříletém průměru dosaženo výnosu 14,5 t/ha při průměrné cukernatosti 19° NM. Fenologie: Doba rašení oček je středně pozdní (mezi odrůdami Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský), kvete středně pozdně, zaměká středně pozdně. Sklizňová zralost této středně pozdní až pozdní odrůdy nastává začátkem až v první polovině října. Choroby a škůdci : Proti napadení houbovými chorobami je odrůda méně až středně odolná, citlivá je zejména k plísni šedé (Botrytis cinerea). Poloha a půdy: Vyžaduje svahovité pozemky s jižní, jihovýchodní či jihozápadní expozicí. Na půdu má vyšší nároky. Nesnáší suché půdy, optimální jsou půdy hlinité až hlinito-písčité, dostatečně záhřevné. Předpokladem kvality je také dostatečná vododržnost půdy.
Charakteristika vína: Pro nedostatečně vyzrálé hrozny se volí kratší doba macerace (6-8 dní), ta umožní vyrobit výrazně aromatické, chuťově jemné, jakostní víno. Přívlastky vyžadují delší dobu macerace. Vhodné je dosažení minimálně 13 % alkoholu, víno je potom vhodné pro zrání v sudech. V obou kategoriích vín je nutná jablečno-mléčná fermentace, ta zjemní chuť a zvýrazní aroma červeného ovoce. Ariana je vhodná pro výrobu velmi zajímavých odrůdových vín. Charakter vín připomíná vyzrálá vína odrůdy Zweigeltrebe. Víno je tmavě rubínové až granátové, plné, harmonické, sametově hebké, dostatečně barevné, velmi dobré kvality s jemným obsahem tříslovin. Zráním získává na kvalitě. Ve vůni a chuti můžeme hledat peckovité ovoce, třešně a višně. Odrůdová vína jsou vhodná ke střednědobé archivaci. Stolování: Mladší odrůdová vína s ovocnými tóny jsou vhodná k červeným masům a sýrům s bílou plísní. Vyzrálejší vína skvěle doplňují hovězí maso a divočinu, i v pikantnějších úpravách a také sýry s modrou plísní.
Literatura a internetové zdroje: 8, 9, 10, 13, 16, 17, 18, 24, 163, 201, *Kraus, V., Foffová, Z., Vurm, B., Krausová, D. Nová encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Praga Mystica, 2005. ISBN 80-86767-00-0, *Pavloušek, P. Encyklopedie révy vinné. Praha: CPress, 2007. ISBN: 978-80-251-1704-0, *Přehled odrùd révy 2016. Ludvíková, I. A kol. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Sekce rostlinné výroby, 2016 [online, 2017-01-14]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/file/492735/Reva_final_2016.pdf, *Vinařství Flajšinger [online, 2015-05-31]. Dostupné z: http://www.vinarstviflajsinger.cz/?page_id=13, *Taxon web. Sotolář, R. Vitis vinifera Ariana [online, 2015-05-31]. Dostupné z: http://taxonweb.cz/t/1753.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama