Aromína

13. července 2017 v 17:26 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - A
Původ a rozšíření: Aromína je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě bílých vín a používaná místy též jako stolní odrůda Vyšlechtila ji na Slovensku roku 1968 Ing. Dorota Pospíšilová a kolektiv šlechtitelů Výzkumného ústavu vinohradnického a vinařského v Bratislavě, křížením odrůd (Tramín červený x Veltlínské červenobílé) x Irsai Oliver.

Byla zkoušená na vinicích Polnohospodárského družstva Strekov, pěstována je na Slovensku, zatím víceméně pouze na pokusných plochách. Není doposud uvedena v Listině registrovaných odrůd Slovenské republiky, není zapsána ani do Státní odrůdové knihy ČR a není ani odrůdou, povolenou k výrobě zemských vín. Velmi ojediněle ji najdeme ve vinicích a v zahradách, převážně mezi malopěstiteli. Název odrůdy je odvozen od typu vín, která jsou aromatická, příjemné, muškátové chuti. Pracovní název křížení byl TČVČB x IO 23/26.
Charakteristika odrůdy: (H) Růst je bujný. Dospělé listy jsou středně velké, okrouhlé, pětilaločnaté se středně hlubokými horními i dolními bočními výkroji, s výraznou žilnatinou. Líc listu je mírně vrásčitý a průměrně puchýřnatý, rub listu je štětinkatý. Řapíkový výkroj je většinou lyrovitý, otevřený, řapík je načervenalý, středně dlouhý, štětinkatý. Zoubky na okraji jsou málo výrazné, pravoúhlé. Oboupohlavní pětičetné květy v hroznovitých květenstvích jsou žlutozelené, samosprašné. Plodem jsou středně velké (15 x 13 mm), okrouhlé až mírně obvejčité, zelenožluté bobule s pevnou slupkou, jejichž dužina je poměrně pevná, šťavnatá a masitá, muškátové chuti. Hrozen je středně velký (v průměru 158 g, ale až 300 g), hustý, kónický s 1-2 křidélky. Pěstování: Keř je bujného růstu, dřevo vyzrává dobře. Vůči zimním mrazům je odrůda středně odolná (do -22 °C), je citlivá na pozdní jarní mrazy. Optimální je střední vedení. Plodnost odrůdy je vysoká a pravidelná, v průměru 14 t/ha (13-16 t/ha) při cukernatosti 19-22 °NM a nižší aciditě, 6,5-8 g/l. Vhodné jsou podnože SO-4, T 5C, Cr 2. Fenologie: Raná odrůda raší, kvete a zaměká raně, dozrává jako raná odrůda již od poloviny srpna, sklízí se do konce srpna. Choroby a škůdci: Odolnost vůči houbovým chorobám je obecně střední. U velmi hustých hroznů může docházet k silnějšímu napadení plísní šedou (Botrytis cinerea). Poloha a půdy: Odrůda není příliš náročná na polohu, ale nevyhovují polohy s možným výskytem pozdních jarních mrazů, nevhodné je také její pěstování na příliš suchých půdách. Vhodné jsou hlubší půdy s dobrou vododržností.
Charakteristika vína: Aromína dává lahodná vína lehčího typu, nižší acidity a jak napovídá název odrůdy i aromatická, příjemné, muškátové chuti, určená k pití jako mladá, vhodná také k přípravě různých cuvée. Zráním vína často dochází k rychlému odbourávání kyselin.
Literatura a internetové zdroje: 9, 10, 17, 108, 163, 166, *Pavloušek, P. Encyklopedie révy vinné. Praha: Computer Press/CP Books, 2008. 316 stran. ISBN: 978-80-251-1704-0, Pospíšilová, D., Sekera, D., Ruman, T. Ampelografia Slovenska. 1. vyd. Modra: VŠSVVM, n. o., 2005. 368 stran. ISBN 80-969350-9-7, *Taxon Web. Sotolář, R. Vitis vinifera Aromína [online, 2015-06-08]. Dostupné z: http://taxonweb.cz/t/528.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama