Aurelius (zkratka Au)

10. července 2017 v 16:08 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové pro bílá vína, kniha odrůd ČR
Původ a rozšíření: Aurelius je moštová odrůda vinné révy (Vitis vinifera), která vznikla křížením odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský a byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou a Ing. Františkem Zatloukalem.

Josef Veverka zahájil šlechtění v roce 1953 ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích, odkud však musel roku 1959 z politických důvodů odejít. Ve své práci pak pokračoval ve Šlechtitelské stanici v Perné u Mikulova. Pracovní název odrůdy byl NE x RR 45/18. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsaná roku 1983. Je možné ji pěstovat ve všech českých i moravských vinařských podoblastech. Vzhledem k dosavadním velmi dobrým pěstitelským zkušenostem lze očekávat, že její zastoupení zvláště v moravských vinicích nadále poroste. K jejímu rozšiřování došlo zejména po kalamitních mrazech v roce 1985, kdy poměrně dobře přezimovala. Nejvíce se pěstuje v Mikulovské vinařské podoblasti. Roku 2015 byla odrůda v České republice pěstována na ploše 52,6 ha, z toho v oblasti Čechy jen na ploše 1 ha. Podíl vinic v ČR činil roku 1999 pouze 0,1 %, roku 2015 již 0,3 %, průměrné stáří vinic roku 2010 bylo 14 let. Na Slovensku, kde je tato odrůda též registrována, byla vysazena roku 2007 na 7,5 ha. Udržovatelem odrůdy v ČR je Ampelos-Šlechtitelská stanice vinařská Znojmo a.s. a Ing. Miloš Michlovský. Odrůda je od 13.05.2002 právně chráněna, ochranná práva vyprší 31.12.2032.
Název odrůdy připomíná zásluhy římského císaře Proba na rozšíření révy vinné na Moravu. Marcus Aurelius Probus (232-282) vládl v Římské říši v letech 276-282 a mimo jiné zrušil zákaz vysazování révy v provinciích za Alpami. Římané pravděpodobně vysázeli révu také na Moravě, konkrétně v kraji pod Pálavou, jak o tom svědčí nálezy vinařských nožů z této doby. Jednalo se patrně o jednotku, náležející pod ležení Vindobona.
Charakteristika odrůdy: (H) Růst je středně bujný až bujnější. Včelka je zelená, její okraj je načervenalý. Vrcholek letorostu je zcela otevřený, světle zelený s nádechem do bronzova, středně silně vlnatě plstnatý, slabě až velmi slabě pigmentovaný antokyany, s načervenalými okraji. Letorosty jsou polovzpřímené, internodia jsou středně dlouhá až dlouhá (7-9 cm), na obou stranách červená, případně na ventrální straně zelená s červenými pruhy, pupeny jsou menší, tupé, ze ¾ pigmentované antokyany. Jednoleté réví dobře vyzrává, je středně silné, světle hnědé, v uzlech a kolínkách je ploché, tmavší barvy. Mladé listy jsou světle zelené s bronzovým nádechem, na rubu, na ploše jsou středně silně až silně vlnatě plstnaté. Dospělý list je středně velký až velký, tvar čepele okrouhlý až pětiúhelníkový, pěti- až sedmilaločný se středně hlubokými, lyrovitými, mírně překrytými horními bočními výkroji. Líc listu je tmavozelený, mírně zvlněný, slabě až středně silně puchýřnatý, žilnatina na líci je středně silně pigmentovaná antokyany, rub je na ploše středně silně plstnatý, na žilnatině slabě štětinkatý, šedozelený, okraj čepele je nerovnoměrně zoubkovaná, zoubky mají širokou bázi a rovné až konvexní strany. Profil listu je ve tvaru V. Řapík listu je silný, středně dlouhý, na jedné straně načervenalý až tmavofialový, řapíkový výkroj je lyrovitý, uzavřený s průsvitem, s ostrým dnem, bez zoubku a ohraničení žilnatinou. Oboupohlavní pětičetné květy v hroznovitých květenstvích jsou žlutozelené, samosprašné. Plodem je malá až středně velká (12,3-13,5 mm, 1 g), kulatá bobule žlutozelené barvy s černými tečkami po blizně, slupka je středně pevná a tenká, dužina je nezbarvená, šťavnatá a rozplývavá, neutrální až jemně muškátové, nasládlé chuti. Semeno má hruškovitý tvar, je středně velké. Hrozen je středně velký (107-113 mm, 173-186 g), středně hustý až hustý, válcovitý až válcovitě kuželovitý, protáhlý, s krátkou až středně dlouhou stopkou (36-42 mm), s 1-2 (3-4) malými křidélky na bázi. Pěstování: Doporučeny jsou podnože T 5C a SO-4, v chudších půdách i silněji rostoucí podnože. Pro úrodnější půdy se doporučuje vysoké vedení, pro půdy méně úrodné vedení střední. Při řezu je vhodné volit střední zatížení keřů, keře musí zůstat vzdušné. Velmi a poměrně pravidelně plodná odrůda (průměrný výnos 10-11 t/ha, 1,2-1,4 kg/m2) poskytuje hrozny s cukernatostí 17-23 °NM, obsah kyselin se pohybuje kolem 8-12 g/1. Ve vhodných letech se nechává značná část hroznů přezrát, aby se docílilo vína s přívlastkem výběr z hroznů. Fenologie: Středně pozdní odrůda raší středně pozdně až poměrně pozdně, ve druhé polovině dubna, kvete středně raně, dobře odkvétá, zaměká raně. Sklizňová zralost začíná ve druhé polovině září až začátkem října, před Ryzlinkem rýnským. Choroby a škůdci: Proti napadení houbovými chorobami je odrůda průměrně až mírně podprůměrně odolná, má zvýšenou citlivost k plísni šedé (Botrytis cinerea), proto je nutné zajistit ochranu před uzavřením hroznů. Proti poškození zimními i jarními mrazy je odolná, nemá sklon ke sprchávání. Za deštivého počasí při dozrávání hroznů má zvýšenou náchylnost ke hnilobě. Poloha a půdy: Na polohu je středně náročná, preferuje dobře exponované jižní až jihovýchodní svahy, je vhodná tam, kde se již Ryzlinku rýnskému moc nedaří. V úrodných půdách poskytuje vysoké výnosy a velmi dobrou cukernatost, nicméně její pěstování je rentabilní i v méně příznivých podmínkách. Snáší dobře i výkyvy ve vlhkosti stanoviště.
Charakteristika vína: Jakostní odrůdová vína bývají vzácností, hrozny většinou vyzrají do přívlastkových kategorií, kabinetem počínaje, ale výjímkou nejsou ani bobulové výběry. K výraznějšímu uvolnění aromatických látek ze slupky a ke zlepšení plnosti chuti se využívá metoda krátkodobé macerace rmutu za teploty 18-22 °C. Chladným kvašením získáme výrazně aromatická vína s menší plností chuti. Velmi vhodné je usilovat o zachování harmonické hladiny zbytkového cukru a nesnažit se o prokvašení ,,do sucha". Aurelius poskytuje kvalitní, plná vína charakteru Ryzlinku rýnského s intenzivnějšími aromatickými látkami širší škály, s vyšší kořenitostí, ale s poněkud nižší svižností a elegancí, vlastní vínům RR. Barva typového vína je zelenožlutá, vůně nese ovocito-květnaté tóny kdoulově-lipové, chuť je plná, harmonická, s výraznějšími kyselinami (8-9 g/l), svěží až řízná, jemně kořenitá. Ve vůni a chuti můžeme hledat jablko, hrušku, meruňku, broskev, citronovou kůru a koření. Vhodnost k archivaci je střední až vyšší. Stolování: Vína odrůdy Aurelius jsou v gastronomii využívána podobně jako vína RR. Jsou vhodná k lehčím úpravám drůbeže. Kabinetní vína jsou jedinečným doprovodem ke studeným předkrmům a lehkým jídlům z drůbeže. Pozdní sběry se hodí k pstruhům a různým úpravám jiných ryb. Sladké výběry dobře ladí s dezerty.
Literatura a internetové zdroje: 9, 10, 13, 16, 18, 24, 163, 171, 176, 200, 201, 202, *Kraus, V., Foffová, Z., Vurm, B., Krausová, D. Nová encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Praga Mystica, 2005. ISBN 80-86767-00-0, *Kraus, V. et al. Réva a víno v Čechách a na Moravě. Praha: Radix, 1999. ISBN: 8086031233, *Galet, P. Dictionnaire encyclopédique des cépages. Hachette, Paris 2000. ISBN 978-2-0123-6331-1, *Pavloušek, P. Encyklopedie révy vinné. Praha: CPress, 2007. ISBN: 978-80-251-1704-0, *Robinson, J., Harding, J., Vouillamoz, J. Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2, *Velkopavlovicko. Vinařské osobnosti [online, 2015-05-14]. Dostupné z: http://www.velkopavlovicko.cz/oblast/oblast.py?ids=STR324&idobl=OBL77, *Přehled odrùd révy 2016. Ludvíková, I. A kol. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Sekce rostlinné výroby, 2016 [online, 2017-01-14]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/file/492735/Reva_final_2016.pdf, *Moravia vitis s.r.o. [online, 2015-05-14]. Dostupné z: http://www.moraviavitis.cz/index.php?UrlQuery=1#auxerrois, *Taxon web. Sotolář, R. Vitis vinifera Aurelius [online, 2015-05-14]. Dostupné z: http://taxonweb.cz/t/582.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama