Auxerrois (zkratka Ax, výslovnost [ox´roá])

11. července 2017 v 19:30 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové pro bílá vína, kniha odrůd ČR
Synonyma: Оксерруа, О. блан, Пино Оксерруа (Rusko, Ukrajina), Aucerot, Aukseroa blan (Bulharsko), Auxera, Auxerroa, Auxerrois (Francie, cd. 279, no. 2031), A. de Laquenexy, A. Gris, Auxérrois (Španělsko), Auxois, Auzerrois Blanc, Blanc de Kienzheim, B. de Laquenexy, Ericey de la Montée, Okseroa, Pinot Auxerrois (Alsasko), Weißer Auxerrois

Původ a rozšíření: Moštová odrůda vinné révy (Vitis vinifera) vznikla spontánním křížením odrůdy rodiny Pinot s odrůdou Gouais blanc v oblasti Lotrinska na východě FrancieA, 163, 199. V údolí řeky Mosely byla prokazatelně pěstována již před rokem 1914, kdy ji zde objevil a studoval ředitel vinařského ústavu v Laquenexy jménem Wanner. Po roce 1950 se objevila na vinicích v Alsasku a odtud se postupně rozšířila do Evropy. V současnosti jsou tradičními pěstiteli Francie, Německo a Lucembursko. Ve Francii jsou registrovány dva klony, pěstuje se zde v regionech Alsasko, Champagne, Burgundsko a Mosela, roku 2011 vinice s odrůdou pokrývaly plochu 2.387 hektarů. Tvoří zde součást vín AOC Alsace. V Lucembursku byla vysazena v roce 1989 na 157 ha, v Německu se pěstuje v regionech Alsasko, Baden, Falc, celkově roku 2005 na 177 ha. Registrována je i ve Švýcarsku, Belgii, Nizozemsku a Anglii. Dále byla pěstována mimo jiné roku 1992 v Jihoafrické republice na 14 ha a roku 1991 v Kanadě, v Ontariu, na 8 ha. V České republice je tato odrůda pěstována zatím jen v menších výsadbách, roku 2015 na ploše 1,72 ha, podíl vinic této odrůdy v ČR činil roku 2015 pouze 0,1 %, průměrný věk vinic roku 2010 činil 9 let. V roce 2004 byla odrůda zapsána do Státní odrůdové knihy České republiky. Udržovatelem odrůdy v ČR je VÚRV Praha-Ruzyně, Výzkumná stanice vinařská Karlštejn. Například na Slovensku není registrována ani pěstována. Název odrůdy byl pravděpodobně inspirován názvem hrabství Auxerrois, které se nacházelo mezi severním Burgundskem a oblastí Chablis. Synonymum názvu odrůdy, používané v Alsasku, Pinot Auxerrois, není v ČR povoleno uvádět na vinětách.
Rodičovské odrůdy: Gouais blanc (Heunisch weiss) je starobylá moštová odrůda původu Vitis vinifera, dnes pěstovaná pouze na malých plochách převážně na východě Evropy. Po celý středověk, až do poloviny 19. století, byla jednou z nejhojněji pěstovaných odrůd v Evropě. Poskytovala nepříliš kvalitní vína, jako kvantitativní odrůda dávala vysoké výnosy a proto byla velmi oblíbena zvláště mezi poddanými, kteří platili vyráběným vínem daně a desátky. Název "Gouais" je ostatně odvozen od starého francouzského přídavného jména "gou", což byl poněkud výsměšný termín, přisuzující odrůdě a vínu roli podřadného pití pro sedláky. Společně s rodinou odrůd Tramín a Pinot je považována za základ moderních středoevropských odrůd. Je rodičem mnoha známých a kvalitních evropských odrůd révy. Genetické výzkumy ukazují, že nejméně 75 dnes pěstovaných odrůd vzniklo spontánním křížením této odrůdy s rodinou odrůd Pinot, jako příklad lze uvést odrůdy Aligoté, Chardonnay či GamayA. Úspěšnost a množství kříženců je vysvětlováno tím, že rodiče jsou geneticky velmi odlišní (rodina Pinot pochází z Burgundska a Gouais blanc odněkud z Panonie) a na vinohradech centrální Francie se obě odrůdy několik století pěstovaly vedle sebe. Odrůda Ryzlink rýnský je naproti tomu křížencem odrůd Gouais blanc a Tramín.
Charakteristika odrůdy: (H) Vrcholek letorostu je zcela otevřený, žlutozelený, takřka bez pigmentace antokyany či velmi slabě pigmentovaný, slabě až středně bíle vlnatě ochmýřený. Letorosty jsou polovzpřímené, na ventrální straně žlutozelené, na dorsální žlutozelené s červenými pruhy, jednoleté réví je hnědé. Mladé listy jsou živě zelené s jemným bronzovým nádechem, na rubu takřka lysé až velmi slabě plstnaté. Dospělý list je středně velký, okrouhlý až klínovitý, slabě tří- až pětilaločnatý s velmi mělkými až mělkými horními bočními výkroji. Profil listu je ve tvaru V. Zoubkování na okraji je krátké v poměru k šířce zubů, ty mají konvexní, méně často rovné strany. Líc listu je tmavě zelený, mírně vrásčitý, středně silně puchýřnatý, rub je na ploše velmi slabě plstnatý, na žilnatině slabě štětinkatý. Řapíkový výkroj je lyrovitý s ostrým dnem až tvaru "V", otevřený, bez zoubku a ohraničení žilnatinou, řapík je kratší, narůžovělý. Žilnatina listu je bez pigmentace či slabě pigmentovaná antokyany. Oboupohlavní pětičetné květy v hroznovitých květenstvích jsou žlutozelené, samosprašné. Plodem je malá až středně velká (13,6 x 14,3 mm, 2,3-2,5 g), okrouhlá až mírně oválná bobule s tenkou slupkou žlutozelené barvy (existuje též mutace Auxerrois gris s bobulemi šedorůžové barvy), dužina je řídká, jemná, sladké, neutrální chuti. Hrozen je malý až středně velký (80 mm, 100 g), středně hustý, válcovitý až válcovitě kuželovitý, se středně dlouhou stopkou (70 mm).Pěstování: Na polohu je náročná, vyhovují ji lokality s dostatečným osluněním, ale ne s úplně teplým počasím v létě. Odrůda je vhodná pro pěstování v obou vinařských oblastech ČR. Podnože se volí podle typu půd a tvaru keře, doporučovány jsou SO-4 nebo Cr 2. Může se pěstovat na většině vedení bez nároků na specifický řez, ale nejvíce vyhovuje krátký řez. Výnos je středně vysoký, v rozmezí 7-11 t/ha (1,4 kg/m2) při cukernatosti 17-23 °NM a obsahu kyselin je 7-10 g/l. Ve zkouškách pro registraci bylo dosaženo v tříletém průměru 10,5 t/ha o průměrné cukernatosti 18,3 °NM. Výnosy může snížit sprchávání. Fenologie: Doba rašení i dozrávání je raná až středně pozdní, 9 dní po Chasselas. Růst je středně bujný, réví dobře vyzrává. Sklizňová zralost u nás začíná ve třetí dekádě září, sklízí se až do poloviny října (např. v Polsku v jeho druhé dekádě). Choroby a škůdci: Vůči plísni révové (Plasmopara viticola) je odrůda odolná, vůči padlí révovému (Uncinula necator) je průměrně odolná. Vzhledem k tenké slupce bobulí je náchylnější k napadení plísní šedou (Botrytis cinerea). Proti poškození zimními mrazy je průměrně odolná (do -21 °C), vzhledem k ranému rašení ji mohou poškozovat pozdní jarní mrazy. Půdy: Požadavky této odrůdy na půdu jsou vyšší. Nesnáší suché lokality, optimální jsou vododržné a živinami dobře zásobené půdy. Toleruje i vyšší obsah vápníku v půdě.
Charakteristika vína: Barva typového odrůdového vína je zelenožlutá, vůně živá, jemná, decentní, výraznější nežli u Rulandského bílého, chuť neutrální, plná, poněkud tříslovitá, základní aroma je ovocité. Ve vůni se detekují lískové ořechy, chřest či čerstvě posečená tráva, tropické ovoce, koření, grapefruity a bílé květy. Pro výrobu jakostních vín je vhodná též metoda sur lie, která zvýrazní aroma a zakulatí chuťový dojem z vína. Víno odrůdy Auxerrois se pije většinou mladé, ale vína s přívlastky kategorií pozdní sběr a výše se dají úspěšně archivovat i několik let. Charakterem připomíná víno odrůdy Rulandské bílé, je také spíše neutrální až jemné aromatické chuti, ovšem je poněkud plnější. Jeho pižmová bohatost má bezprostřední půvab, odrůda má však sklon k nižšímu obsahu kyselin při úplném vyzrání hroznů. V teplejších oblastech mohou být proto vína až příliš bohatá a nevyrovnaná. Odrůdová vína mají vyšší obsah tříslovin a proto jsou vhodná též pro výrobu sektů. Stolování: Mladé víno Auxerrois je vhodné k předkrmům, k uzeným rybám nebo k plodům moře. Vyzrálé se pak hodí ke světlým masům a výběry k plísňovým sýrům. Vzhledem k typové příbuznosti s Rulandským bílým či Chardonnay lze vína Auxerrois podávat k mírně upraveným hovězím a vepřovým masům či k drůbežím pokrmům. Vyzrálé víno pak k bažantovi či divočině. Vína s vyšší kyselostí taktéž k ústřicím. Mezi sýry volíme měkké sýry s bílou plísní. Dále je vhodné k paštikám, hustším polévkám a bílým omáčkám.
Literatura a internetové zdroje: 9, 13, 16, 24, 26, 28, 30, 74, 163, 165, 171, 172, 176, 181, 188, 189, 199, 200, 201, 202, *Kraus, V., Foffová, Z., Vurm, B., Krausová, D. Nová encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Praga Mystica, 2005. ISBN 80-86767-00-0, *Kraus, V. et al. Réva a víno v Čechách a na Moravě. Praha: Radix, 1999. ISBN: 8086031233, *Galet, P. Dictionnaire encyclopédique des cépages. Hachette, Paris 2000. ISBN 978-2-0123-6331-1, *Pavloušek, P. Encyklopedie révy vinné. Praha: CPress, 2007. ISBN: 978-80-251-1704-0, *Robinson, J., Harding, J., Vouillamoz, J. Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2, A)A single pair of parents proposed for a group of grapevine varieties in northeastern France. Bowers, J.E. et al. Acta Horticulturae (528), 129-132 (2000) [online, 2015-05-14]. Dostupné z: http://www.ecaa.ntu.edu.tw/weifang/ishs/pap1.files\sample.pdf, *Přehled odrùd révy 2016. Ludvíková, I. A kol. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Sekce rostlinné výroby, 2016 [online, 2017-01-14]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/file/492735/Reva_final_2016.pdf, *Taxon web. Sotolář, R. Vitis vinifera Auxerrois [online, 2015-05-14]. Dostupné z: http://taxonweb.cz/t/911, *The Kingroup of the Cultivar 'Chardonnay' Revealed. Di Vecchi Staraz, M. et al. Proc. Ixth Intl. Conf. on Grape Genetics and Breeding Eds.: E. Peterlunger et al. Acta Hort. 827, ISHS 2009 [online, 2015-05-14]. Dostupné z: http://sophiegerber.free.fr/PageBiogeco/divecchi-AH-827-233.pdf, *Grape Variety: Auxerrois Blanc. Les Caves de Pirène [online, 2015-05-14] Dostupné z: http://www.lescaves.co.uk/wine/grape_variety/auxerrois_blanc, *Historical genetics: The parentage of Chardonnay, Gamay and other wine grapes of northeastern France. Bowers, J.E. et al. Science 285 (5433), 1562-1565 (1999) [online, 2015-05-14]. Dostupné z: http://www.researchgate.net/publication/235229259_Historical_Genetics_The_Parentage_of_Chardonnay_Gamay_and_Other_Wine_Grapes_of_Northeastern_France., *Microsatellite markers for grapevine. A state of the art. Sefc, K.M. et al. Molecular Biology & Biotechnology of the Grapevine, Kluwer Academic Publishers, 433-462. 2001. [online, 2015-05-14]. Dostupné z: http://blog.sciencenet.cn/home.php?mod=attachment&id=8561.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama