Bacchus / Bacchus weiss

13. července 2017 v 17:26 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - B
Synonyma: Бахус (Rusko, Ukrajina),Bacchus, Frühe Scheurebe (Německo), Geilweilerhof 33- 29-133, GF. 33-29-133
Původ a rozšíření: Bacchus je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě bílých vín, kříženec odrůd (Sylvánské zelené x Ryzlink rýnský) x Müller Thurgau199.

Odrůdu vyšlechtili roku 1933 v Německu, ve Falcku (Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof), šlechtitelé Peter Morio a Bernhard Husfeld, do knihy odrůd byla v Německu zapsána roku 1972. Odrůda je velmi populární nejen v Německu ale též v Anglii, především pro své ranější zrání a pro přirozenou vysokou cukernatost moštu. Je jedním z nejúspěšnějších německých kříženců, pěstována zde byla roku 2007 na 2.061 hektarech, tedy na 2 % plochy vinic, převážně v oblastech Rheinhessen (828 ha), Franken (742 ha), Nahe a Falc, ale v poslední době její zastoupení na vinicích zvolna, ale setrvale klesá. Mimo Německo je pěstována hlavně v severních, okrajových vinařských státech, například v Anglii roku 1999 na 85 ha, ale též v Belgii či Nizozemsku. Odrůda není zapsána do Státní odrůdové knihy České republiky a není ani odrůdou, povolenou k výrobě zemských vín, nicméně v poslední době se rozšířila i na našich vinohradech, byť je zde spíše vzácným hostem.
Název odrůdy: Bacchus, též Bakchus, je římskou obdobou řeckého boha Dionýsa, jehož otcem byl Zeus a matkou krásná Semelé. Byl pro Řeky bohem vína a nevázanosti a představoval intuitivní, spontánní stránku bytí. Ti, kdo ho uctívali, se oddávali divokým výstřelkům, při nichž odhazovaly zábrany i svou obvyklou totožnost a jako dočasná vtělení boha v sobě objevovali novou osobnost. Nakonec se naprostým vyčerpáním zhroutili a usnuli tam, kde jim nohy vypověděly poslušnost. Stěžejním rysem uctívání Dionýsa v klasických dobách bylo seskupování ženských tlup známých jako mainady nebo bakchantky; ty pak putovaly vždy několik dní v extatickém transu či ve stavu třeštění po horských svazích, pily víno, kojily mladá zvířata nebo je rvaly na kusy a pojídaly, zaklínaly hady a vůbec se chovaly divoce. Pro tento orgiastický prvek a pro to, že Dionýsa vyznávaly především ženy, hleděly mužské autority na jeho kult s podezřením; muži viděly ženy raději doma a pod svým vlivem. Pracovní název křížence byl Geilweilerhof 33- 29-133 či Gf. 33-29-133. Lokální synonymum odrůdy, Frühe Scheurebe, dalo, vytrženo z kontextu, vzniknout domněnce, že se jedná o odrůdu, která se dříve nazývala Scheurebe ("früh", německy "dříve", ale též m.j. "raně, časně, brzy") a proto se ještě dnes někdy objevuje odrůda Scheurebe v synonymice odrůdy Bacchus. Jedná se samozřejmě o omyl, synonymum obě jinak typově podobné odrůdy vlastně odlišuje (myšleno "raněji dozrávající než Scheurebe").
Příbuzné odrůdy, možné záměny: V Německu je registrován tetraploidní klon odrůdy Bacchus, zapsaný v katalogu odrůd VIVC jako samostatná odrůda. Bacchus noir (Bacchus Bidault) je moštová a stolní odrůda původu Vitis vinifera, kterou roku 1876 vyšlechtil francouz Ch. Bidault v Paříži, v botanické zahradě Jardin des Plantes, selektoval zde odrůdu, která vznikla spontánním opylením mateřské odrůdy Poulsard noir neznámou odrůdou. Bacchus black je komerčně nevyužívaná interspecifická moštová odrůda (též hybridní odrůda, mezidruhové křížení, PiWi odrůda) amerického šlechtitele J.H. Rickettse z roku 1879, která vznikla selekcí spontánně opylené mateřské odrůdy Clinton pylem neznámé odrůdy.
Charakteristika odrůdy: (H) Růst je středně bujný až bujný. Vrcholky letorostů jsou otevřené, středně silně až silně bíle plstnaté, velmi slabě pigmentované antokyany, mladé listy jsou živě zelené, na rubu vlnatě ochmýřené. Jednoleté réví je světle hnědé až žlutavě hnědé, s tmavohnědými uzly. Dospělý list je středně velký, tří- až pětilaločnatý s mělkými až středně hlubokými výkroji, které mají oblé dno, na líci je vrásčitý, málo až průměrně puchýřnatý, s výraznější žilnatinou, která je na vrchní straně listu od řapíku zhruba ke středu načervenalá, s ostře zoubkovaným okrajem. Řapíkový výkroj je lyrovitý, otevřený až mírně překrytý, řapík je kratší, načervenalý, žilnatina v oblasti napojení řapíku je velmi slabě pigmentovaná antokyany. Oboupohlavní pětičetné květy v hroznovitých květenstvích jsou žlutozelené, samosprašné. Plodem jsou malé až středně velké, kulaté až mírně oválné, zelenožluté bobule, na osluněné straně s hnědými skvrnkami, s řídkou, rozplývavou dužinou jemně muškátové chuti. Hrozen je malý až středně velký (105 g), středně hustý až hustší, kuželovitý s křidélky. Pěstování: Růst středně bujný, réví vyzrává poměrně dobře, proto i zimnímu mrazu odolává odrůda středně dobře (do -21 °C), citlivější je k pozdním jarním mrazíkům, hrozny trpí též přílišným osluněním (sluneční úpal). Odrůda nemá sklon ke sprchávání. Optimální je střední vedení, vhodné jsou podnože SO-4, T 5C, Cr 2. Plodnost odrůdy je střední, 7-10 t/ha při cukernatosti moštu 16-20 °NM a aciditě 8-11 g/l. Fenologie: Středně pozdní odrůda raší i kvete středně pozdně, zraje dříve, než Ryzlink rýnský, od poloviny září, nicméně vyžaduje plného vyzrání, aby vyprodukovala tělnatá vína bohatá na extrakt, s osobitým charakterem, pro který je tak oblíbená. Choroby a škůdci: Proti houbovým chorobám je odolnost obecně průměrná, odrůda je náchylnější k padlí révovému (Uncinula necator), při vyšším zatížení keřů a vyšším infekčním tlaku trpí i plísní šedou (Botrytis cinerea), plísni révové (Plasmopara viticola) odolává relativně dobře. Poloha a půdy: Odrůdě se daří i v méně příznivých stanovištních podmínkách, upřednostňuje hluboké půdy s dostatkem živin a dobrým vodním režimem, neprospívá naopak ve studených a vlhkých půdách.
Charakteristika vína: Z redukované sklizně a z plně vyzrálých hroznů poskytuje odrůda živé víno světle žluté barvy, ryzlinkového typu, aromatické a ovocité, lehčí až středně plné a bohaté na extrakt, s osobitým charakterem, s hroznovou, jemně muškátovou chutí a vůní, ale mimo to i s ovocitým aroma žlutých jablek, červeného rybízu, pomerančů, kmínu a vavřínu. Buketem může připomínat vína odrůdy Scheurebe, někdy mu ale schází acidita. Z vysokých sklizní, z nevyzrálých hroznů či z vinohradů na vlhkých a chladných půdách dává vína krátká, nezralá, často hrubá. Víno se často používá do cuvée s vínem odrůdy Müller-Thurgau, neboť tuto odrůdu, se kterou se typově dobře doplňuje, dokáže obohatit o buket a ovocité aroma. Spolu také v Německu často tvoří u znalců nepříliš ceněnou směsku s názvem "Liebfraumilch". Odrůdová vína jsou vhodná k moučníkům a dezertům. Vhodnost k archivaci vín je střední až menší, jsou určena k pití spíše jako mladá.
Literatura a internetové zdroje: 9, 10, 13, 71, 73, 74, 75, 100, 163, 166, 171, 176, 181, 188, 189, 199, 200, 202, A)Die Kreuzungseltern deutscher Rebenneuzüchtungen im Fokus - Was sagt der genetische Fingerabdruck? Maul, E. et al. Deutsches Weinjahrbuch, 2013 (64. Jahrgang), Seite 128-142, ISBN 978-978-3800177837, *Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Robinson, J., Harding, J., Vouillamoz, J. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2, *Winegrowers Supplies - Vine variety information. Derek Pritchard, Dunkery Vineyard, Wootton Courtenay, Minehead, TA24 8RD, UK [online, 2015-06-08]. Dostupné z: http://www.winegrowers.info/index.htm, *Kloster Pforta [online, 2015-06-08]. Dostupné z: http://www.kloster-pforta.de/weingut/weinbergslagen-und-rebsorten, *Hardung [online, 2015-06-08]. Dostupné z: http://www.hardung.de/weinbau/bacchus.html, *Grape microsatellite markers: Sizing of DNA alleles and genotype analysis of some grapevine cultivars. Grando, M.S., Frisinghelli, C. Vitis 37 (2), 79-82 (1998) ) [online, 2015-06-08]. Dostupné z: http://www.vitis-vea.de/admin/volltext/e040838.pdf, *Grape microsatellite markers: Sizing of DNA alleles and genotype analysis of some grapevine cultivars. Grando, M.S., Frisinghelli, C. Vitis 37 (2), 79-82 (1998) ) [online, 2015-06-08]. Dostupné z: http://www.vitis-vea.de/admin/volltext/e040838.pdf.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama