Badacsony

25. července 2017 v 17:14 | Martin Šimek |  Významnější šlechtitelé révy a šlechtitelské stanice
Původ a rozšíření: Pod pracovním názvem Badacsony vznikla v Maďarsku (Research Institute for Viticulture and Enology Kölyuktetö, Eger) řada odrůd, kříženců původu Vitis vinifera, určených k výrobě bílých vín. Vyšlechtil je Dr. Ferenc Király, někdy ve spolupráci s dalšími šlechtiteli, v 50. letech 20. století. Ti úspěšnější kříženci, odrůdy, které se komerčně prosadily, dostaly později své vlastní názvy, mezi ně patří Oremus, Rózsakö, Vulcanus, Zefir, Zengö, Zenit, Zeta, Zeusz. Tyto odrůdy jsou popsány samostatně. Mezi ty méně úspěšné, komerčně již nevyužívané, patří kříženci Badacsony 1 (Bouvier x Gewürztraminer), Badacsony 15 (Ezerjó x Bouvier), Badacsony 22 (Kéknyelü x Pinot gris), Badacsony 36 (Augster blau x Budai zöld, spolupráce s Ervínem Kissem, 1957), Badacsony 43 (Bouvier x Furmint), Badacsony 46 (Kéknyelü x Badacsony 1). Název křížení, Badacsony, je turistické letovisko, stejnojmenná vyhaslá sopka s vinicemi na úpatí a zároveň také název vinařské oblasti v západní části severního břehu jezera Balaton.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama