Barmak Gelin

24. července 2017 v 14:31 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - B
Synonyma: Gelin Barmak, Gelin Parmagi, Gelin Parmağı (Turecko), Gelin Uezuemue, Gelinparmagi, Gelinparmagi, Hatun Parmağı, Kilim Barmak, Kouli Dari, Koulia Dari (Turkmenistán), Kulya Dari, Parmagi Gelin, Parmak Üzümü
Původ a rozšíření: Barmak Gelin je autochtonní turecká moštová a stolní odrůda původu Vitis vinifera. Pěstovaná je v provinciích Ankara a Tokat (distrikt Turhal, především v okolí měst Yazıbağı a DereköyA, B). Název odrůdy (Gelin Parmağı) by se dal přeložit jako "nevěstin palec" a odvozen je od tvaru bobulí, stejně jako synonymum Hatun Parmağı (dívčí prst).
Charakteristika odrůdyA: (H) Vrcholky letorostů jsou otevřené, takřka bez pigmentace antokyany, silně plstnaté, bez štětinek. Letorosty jsou polovzpřímené, internodia a nodia jsou na dorsální straně zelená s červenými pruhy, na ventrální zelená, bez štětinek, slabě plstnatá, úponky jsou krátké (14,85 cm). Mladé listy jsou zelené, velmi slabě pigmentované antokyany, na rubu, na ploše velmi silně plstnaté, bez štětinek, na žilnatině silně plstnaté, velmi slabě štětinkaté. Dospělé listy jsou středně velké (16 x 15 cm), pentagonální, pětilaločnaté se středně hlubokými, úzce otevřenými až uzavřenými výkroji, často se zaostřeným dnem, zkroucené, na líci tmavozelené, slabě puchýřnaté, na žilnatině slabě plstnaté, na rubu, na ploše silně plstnaté a slabě štětinkaté, na žilnatině středně plstnaté a slabě štětinkaté, řapíkový výkroj je úzce otevřený až otevřený, ve tvaru U či lyrovitý s oblým až zaostřeným dnem, bez zoubku a bez ohraničení žilnatinou, řapík je slabě plstnatý a štětinkatý, krátký (16,1 cm), kratší než střední žíla listu, zoubky jsou středně výrazné, se středně širokou bází, mají obě strany konvexní, žilnatina je velmi slabě pigmentovaná antokyany. Podzimní barva listů je žlutá. Jednoleté réví je eliptického průřezu, rýhované, tmavohnědé, internodia jsou krátká (9,9 cm). Hrozny jsou středně velké velké (19,8 x 15,2 cm, 310 g), v průměru obsahují 118 bobulí), kuželovité, volnější, stopky velmi krátké (2,7 cm), středně silné, bobule středně velké (19,8 mm, 2,91 g), nejednotné velikosti, protáhle oválné, uniformní zelenožluté barvy, s tenkou a jemnou, slabě ojíněnou slupkou, s nezbarvenou, velmi šťavnatou dužinou neutrální chuti, obsahující 2-3 nerýhovaná semena (6,1 mm, 30,4 mg). Hilum je zřetelné. Stopečky jsou krátké (6,1 mm), velmi snadno oddělitelné. Počet květenství na výhon 1,1-2. Růst je slabší. Odrůda raší 26.3.-1.4., kvete 18.5.-11.6., zaměká 15.7.-3.8. a dozrává 7.8.-1.9. Sklon ke sprchávání je průměrný. Cukernatost moštu bývá nižší až průměrná, 17,5-18,3 %, acidita spíše průměrná, 3,9-5,7 g/l. Výnosy jsou nadprůměrné, 3,15 kg na keř. Literatura a internetové zdroje: 163, 176, A)Determination of the Ampelographic Characters of grape Varieties Grown in Tokat. Kara, Z. PhD. Thesis. Ankara University, 1990 [online, 2015-08-07]. Dostupné z: http://acikarsiv.ankara.edu.tr/browse/25394/012990.pdf, B)Türkiye Asma Genetik Kaynaklari Katoloğu. Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu [online, 2015-08-07]. Dostupné z: http://arastirma.tarim.gov.tr/bagcilik/Lists/KutuMenu/Attachments/6/60 Tokat.pdf, *Tokat yöresinde yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerinin belirlenmesi üzerinde araştırmalar. Kara, Z. Doktorandská práce. Ankara, 1990 [online, 2015-08-07]. Dostupné z: http://acikarsiv.ankara.edu.tr/browse/25394/, *Genetic characterization and relatedness among autochthonous grapevine cultivars from Northeast Turkey by Simple Sequence Repeats (SSR). Hizarci, I. et al. Journal of Applied Botany and Food Quality 85 (2) 224 - 228 (2012) [online, 2015-08-07]. Dostupné z: http://pub.jki.bund.de/index.php/JABFQ/article/viewFile/2326/2672.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama