Boal branco

26. července 2017 v 16:24 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - B
Synonyma dle katalogu VIVC: Boais, Boal, B. Branco do Algarve, B. Cachudo (mylně), B. Calhariz, B. da Madeira, B. de Alicante, Boal de Calhariz (Francie, cd. 3583), B. de Madère (Francie, Itálie), Boal na Madera, Bual
Původ a rozšíření: Autochtonní, pozdní moštová odrůda původu Vitis vinifera, pěstovaná v Portugalsku. Tvoří součást vín DO DoTejo, Encostas D'Aire, Trás-os-Montes a Trás-os-Montes - Valpaços, Planalto Mirandês a Chaves a vín IGP v regionech Penísula de Setúbal a Lisboa84. Pěstována byla roku 2012 na ploše 120 haA, dle jiných zdrojů roku 2009 na ploše 66 ha v regionu Trás-os-Montes a na ploše 62 ha v regionu Algarve201. Je uvedená v národním katalogu portugalských odrůdB. Navzdory údajům z rozličných publikací není pěstována na Madeiře. Dle výsledků analýzy DNA z roku 2012 je tato odrůda křížencem odrůd Arinto do Dao (Malvasia fina) x Dedo de Dama163, 199.
Možné (a pravděpodobné) záměny: Údaj z katalogu VIVC (rok 2013), že byla odrůda Boal branco roku 1989 vysazena v Portugalsku na4.014 ha, neodpovídá realitě a je pouze důkazem častých záměn této odrůdy, jež má být, dle mnoha důvěryhodných ampelografických zdrojů, údajně doporučená k pěstování na Madeiře a na ostrovech Pico, Ilha do Faial, São Jorge a Graciosa176, 188, dle dalších připuštěná též v regionech Algarve, Beira Litoral, Oeste a Azorské ostrovy. Dlouho se soudilo, že je na Madeiře a přilehlých ostrovech jednou ze čtyř klasických, ušlechtilých odrůd, používaných k výrobě madeiry (dalšími jsou Sercial, Verdelho a odrůda, ve většině publikací nazývána prostě Malvasia). Dle posledních ampelografických studií ovšem není. Boal branco je sice samostatnou a svébytnou odrůdou, jak dokládá analýza DNA některých portugalských odrůdC, ale v regionu Madeira se v současné době nevyskytuje. Odrůda, pěstovaná zde pod názvy Boal, Bual, Boal branco, Boal cachudo, Boal cachudo da Madeira, Boal de Madére, je ve skutečnosti odrůda Malvasia finaD, pěstovaná pod tímto názvem v regionu Douro, dokazuje to portugalskými vědci provedená analýza DNAF, H. Dalším problémem je, která odrůda je zde tedy pěstována pod názvem Malvasia. Většina zdrojů uvádí odrůduMalvasia CândidaD, E, tato odrůda je i na oficiálním seznamu odrůd DO Madeira, vyjímečně je uváděna též odrůda Malvasia branca de São Jorge120, ale ta patří pouze k připuštěným odrůdám DO Madeirense. Vzhledem k synonymice odrůdy Boal branco lze předpokládat, že mimo Madeiru může docházet k záměnám m.j. též s odrůdami Arinto, Dona branca či Doña blanca, ale s největší pravděpodobností s odrůdou Alicante branco (Planta fina de Pedralba), takřka veškerá výše uvedená synonyma odrůdy Boal branco jsou totiž také v synonymice odrůdy, která je dnes v katalogu VIVC uváděna jako Planta fina de Pedralba.
Charakteristika odrůdy: (H) Popis odrůdy Boal branco v publikaci Pierre Galeta z roku 2000176 se ve skutečnosti vztahuje k odrůdě, pěstované na Madeiře pod názvem Boal cachudo, analýzou DNAF ztotožněné s odrůdou Malvasia fina. Též často zveřejňovaná kresba odrůdy Boal (Viala et Vermorel)G, tvořící m.j. součást popisu odrůdy Boal v publikaci Ampelografia Universale Storica Illustrata35, je vlastně kresbou odrůdy Malvasia fina. Autentický popis a fotografie odrůdy Boal branco (Bucelas) patrně uvádí až r. 2015 Evropská databáze odrůd202: Vrcholky letorostů jsou zcela otevřené, slabě bíle vlnatě plstnaté, slabě pigmentované antokyany. Růst je slabší až středně bujný, letorosty jsou polovzpřímené. Internodia jsou na ventrální straně zelená, na dorsální zelená s červenými pruhy. První bazální list je zelený s bronzovými skvrnami, na rubu takřka lysý. Dospělé listy jsou třílaločnaté s mělkými až středně hlubokými výkroji bez zoubků, pentagonální, zkroucené, na líci bez vrásek a slabě puchýřnaté, na rubu, na ploše i na žilnatině jsou takřka lysé, řapíkový výkroj je otevřený až široce otevřený, ve tvaru U až UV, bez zoubku a bez ohraničení žilnatinou. Žilnatina listu je bez pigmentace antokyany. Zoubky mají rovné strany. Hrozny jsou středně velké až větší (20 cm, 658 g), středně kompaktní, kuželovité s 1-2 křidélky, stopky jsou středně dlouhé (7 cm), bobule jsou mírně oválné, středně velké až větší (19 x 22 mm), žlutozelené až zlatožluté, s nezbarvenou, pevnější dužinou neutrální chuti, obsahující semena. Plodnost bazálních pupenů je průměrná. Odrůda raší středně pozdně, dozrává středně pozdně až pozdně. Výnosy dává odrůda nízké, 0,5 kg na keř. Cukernatost moštu a acidita jsou spíše podprůměrné.
Literatura a internetové zdroje: 35, 78, 84, 120, 163, 166, 176, 188, 199, 200, 201, 202, A)Portugisiska Viner. Fredrik Åkerman [online, 2015-09-14]. Dostupné z: http://www.portugisiskaviner.se/druvsorter/bastardo-roxo/, B)Catálogo Nacional de Variedades [online, 2015-09-14]. Dostupné z: http://dre.pt/pdf2sdip/2012/03/048000000/0842808432.pdf, C)Microsatellite Database of Grapevine (Vitis vinifera L.) Cultivars used for Wine Production in Portugal. Veloso, M.M. et al. Ciência Téc. Vitiv. 25 (2) 53-61. 2010 [online, 2015-09-14]. Dostupné z: http://www.scielo.oces.mctes.pt/pdf/ctv/v25n2/v25n2a02.pdf, D)Vine to Wine Circle. Portugal and Spain. [online, 2015-09-14]. Dostupné z: http://www.vinetowinecircle.com/en/, E)Madeira Wine Guide [online, 2015-09-14]. Dostupné z: http://www.madeirawineguide.com/2006/05/grape_varieties_1.html, F)The use of microsatellites for germplasm management in a Portuguese grapevine collection. M.S. Lopes, K.M. Sefc, E. Eiras Dias, H. Steinkellner, M. Laimer da Câmara Machado, A. da Câmara Machado. Theor Appl Genet (1999) 99:733-739 [online, 2015-09-14]. Dostupné z: www.researchgate.net/, G)Traité général de Viticulture. Ampélographie. Vol. 1-7. Viala, P., Vermorel, V. Masson et Compagnie, Paris, 1905-1910, H)Discrimination of Portuguese grapevines based on microsatellite markers. Lopes, M.S. et al. Journal of Biotechnology 127, 34-44, 2006. [online, 2015-09-14]. Dostupné z: http://www.researchgate.net/profile/Maria_Lopes18/publication/230886635_Discrimination_of_Portuguese_grapevines_based_on_microsatellite_markers/links/0912f505c53aa948b5000000.pdf.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama