Boal Espinho

26. července 2017 v 16:26 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - B
Synonyma: Batalhinha, Branca Fernandes, Carrega Burros, Fernandes Branca, Pintado dos Pardais
Původ a rozšíření: Boal Espinho je autochtonní portugalská moštová odrůda původu Vitis vinifera, dle výsledků analýzy DNA z roku 2015 kříženec odrůd Hebén x Malvasia finaC. Tvoří součást vín apelací DO DoTejo, DO Lourinhã, IGP Penísula de Setúbal, Tejo, Lisboa, Lisboa - Estremadura a Lisboa - Alta-Estremadura84. Pěstována byla roku 2012 na ploše cca 40 haA. Je uvedená v národním katalogu portugalských odrůdB. Espinho je jméno několika měst, obcí či územních jednotek v Portugalsku, není jasné, ke které z nich se název této odrůdy vztahuje.
Charakteristika odrůdy: (H) Vrcholky letorostů jsou zcela otevřené, zploštělé, středně silně bíle vlnatě plstnaté, silně pigmentované antokyany. Růst je středně bujný, letorosty poléhavé. Internodia, nodia i pupeny jsou na obou stranách zelené. První bazální list je žlutozelený, na rubu středně silně vlnatě plstnatý. Úponky révy jsou střední délky. Dospělé listy jsou středně velké, pětilaločnaté se středně hlubokými výkroji bez zoubků, pentagonální, zkroucené, na obrysu nepravidelné, na líci bez vrásek a středně silně puchýřnaté, na rubu, na ploše středně silně plstnaté, na žilnatině jsou takřka lysé, řapíkový výkroj je překrytý s malým průsvitem, s ostrým dnem, bez zoubku ve výkroji a bez ohraničení žilnatinou. Žilnatina listu je většinou bez pigmentace antokyany. Zoubky na okraji listu jsou středně výrazné a mají obě strany konvexní. Hrozny jsou středně velké (13-18 cm, 350 g), středně kompaktní, kuželovité s 1-2 křidélky, stopky jsou krátké (3,5 cm), bobule jsou mírně oválné, středně velké (16 x 19 mm), žlutozelené, se středně silnou, průměrně ojíněnou slupkou, s nezbarvenou, měkkou až pevnější, šťavnatou dužinou neutrální chuti, obsahující semena. Stopečky bobulí jsou krátké, poměrně těžko oddělitelné od bobule. Jednoleté réví je eliptického průřezu, rýhované, tmavě hnědé. Plodnost bazálních pupenů je průměrná. Odrůda raší a dozrává středně pozdně. Výnosy dává vyšší, 2,2 kg na keř. Cukernatost moštu je spíše průměrná, jeho acidita je nižší.
Literatura a internetové zdroje: 83, 84, 163, 201, 202, A)Portugisiska Viner. Fredrik Åkerman [online, 2015-09-14]. Dostupné z: http://www.portugisiskaviner.se/druvsorter/bastardo-roxo/, B)Catálogo Nacional de Variedades [online, 2015-09-14]. Dostupné z: http://dre.pt/pdf2sdip/2012/03/048000000/0842808432.pdf, C)Pedigree analysis of the Spanish grapevine cultivar 'Hebén'. Zinelabidine, L.H. et al. Vitis 54 (Special Issue), 81-86 (2015) [online, 2015-09-14]. Dostupné z: http://pub.jki.bund.de/index.php/VITIS/article/viewFile/4983/4773, *Microsatellite Database of Grapevine (Vitis vinifera L.) Cultivars used for Wine Production in Portugal. Veloso, M.M. et al. Ciência Téc. Vitiv. 25(2)53-61(2010) [online, 2015-09-14]. Dostupné z: http://www.scielo.oces.mctes.pt/pdf/ctv/v25n2/v25n2a02.pdf, *Identity, synonymies and homonynies of minor grapevine cultivars maintained in the portuguese ampelographic collection. Alifgragkis, A. et al. Ciê. Téc. Vitiv. 30(1) 43-52. 2015 [online, 2015-09-14]. Dost. z:http://www.ctv-jve-journal.org/articles/ctv/pdf/2015/01/ctv20153001p43.pdf.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama