Bouquetriesling / Ryzlink buketový

26. července 2017 v 16:43 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - B

Bouquetriesling / Ryzlink buketový
Synonyma: Bukettriesling, Bouquet Riesling (Francie, cd. 607), Bukket Rizling (Maďarsko), Edelriesling (Německo)
Původ a rozšíření: Moštovou odrůdu původu Vitis vinifera vyšlechtil koncem devatenáctého století ve francouzském (tehdy německém) Colmaru, v Alsasku, soukromý šlechtitel Christian Oberlin (1831-1915), dle jeho údajů jako křížence odrůd Ryzlink rýnský x Muscat précoce de Courtiller (Muscat Précoce de Saumur). Analýza DNA, provedená roku 2012 ale stanovila, že otcovskou odrůdou je ve skutečnosti odrůda Muscat St. Laurent199, 163. Z dílny Christiana Oberlinapochází ještě mnoho dalších kříženců na bázi populárního Ryzlinku rýnského, například odrůdy Augustriesling, Feinriesling, Frühriesling, Goldmuskat, Goldriesling atd. V České republice je Bouquetriesling někdy zaměňován s dalším Oberlinovým křížencem, odrůdou Aromriesling (Ryzlink aromatický)9, ta je křížencem odrůd Riesling rot (Ryzlink červený) x Muscat précoce de Saumur, případně dochází k záměně také s jinými odrůdami Oberlinovy řady. Bouquetriesling již pravděpodobně není komerčně využíván, objevit jej můžeme pouze vyjímečně, ve starých vinohradech, například také v České republice.
Charakteristika odrůdy a vína (R. Sotolář)A, 9: (H) Růst je střední až bujnější. Jednoleté réví je středně silné, žlutavě hnědé, dobře vyzrávající, pupeny jsou menší až středně velké, zahrocené. Dospělé listy jsou středně velké, okrouhlé, tří- až pětilaločnaté s mělkými až středně hlubokými výkroji, řapíkový výkroj je lyrovitý, úzce otevřený, líc listu je tmavě zelený, puchýřnatý. Hrozny jsou malé, válcovitě kuželovité, často s křidélkem, středně kompaktní, bobule jsou malé až středně velké, kulaté, žlutozelené s černou tečkou po blizně. Semena jsou středně velká, hruškovitá, s krátkým zobáčkem. Kůra je šedé barvy, odlupuje se v pásech. Odrůda raší v dubnu, kvete v květnu, dozrává na přelomu září a října. Vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí) a teplé polohy, vyhovují lehčí půdy, písčité i kamenité, snáší dobře i vyšší obsah aktivního vápníku v půdě, vlhké, jílovité půdy jsou méně vhodné. Vhodné je střední až vysoké vedení a řez na dlouhý tažeň, snáší i krátký řez. Podnože: na suchých půdách Kober 5 BB a Kober 125 AA, na vlhčích CR 2 a S0 4. Odolnost vůči mrazu je nadprůměrná, odolnost vůči houbovým chorobám je střední, k plísni šedé nízká, trpí sprcháváním. Pozdní odrůda má nižší ale pravidelnou plodnost, výnosy dává 4,5-8 t/ha. Odrůdová vína měla osobitou, jemně kořenitou a muškátovou vůni i chuť a svěží ryzlinkovou aciditu, nedosahovala však kvalit vín Ryzlinku rýnského.Literatura a internetové zdroje: 9,10, 26, 163, 166, 176, 199, 202, A)Dávno pestované odrody viniča - Rizling buketový. Ing. Dorota Pospíšilová, PhD., Ing. Rastislav Šimora. In: Vinič a Vino, 1/2011 [online, 2015-09-17]. Dostupné z: http://www.vinicavino.sk/wp-content/uploads/2011/06/VINICaVINO_01_2011_vnutro.pdf, B)Taxon Web. Zahradnická fakulta Lednice. Sotolář, R. Ryzlink buketový [online, 2015-09-17]. Dostupné z: http://taxonweb.cz/t/2052.

Rizling buketový
Poněkud odlišný pohled na zdánlivě (alespoň názvem) stejnou odrůdu přinášejí svým popisem odrůdy Rizling buketový Ing. Dorota Pospíšilová, PhD. a Ing. Rastislav Šimora (2011)B. Tato práce přináší právě popis odrůdy Rizling buketový (pěstované ve vinici starých odrůd v Šatově, tedy v České republice), tuto odrůdu (údajně z řady kříženců Christiana Oberlina na bázi odrůdy Ryzlink rýnský) ovšem porovnává s dalšími kříženci stejné řady tohoto šlechtitele, s názvy Ryzlink romatický (Aromriesling) a Bouquetriesling (tedy s tou, do jejíž synonymiky logicky řadí R. Sotolář i další české zdroje právě odrůdu Ryzlink buketový !). Nedostatkem práce je neuvedení synonymiky popisované odrůdy, to neumožňuje ztotožnit ji s některou jinou odrůdou Ch. Oberlina, katalog VIVC ale žádnou jinou Oberlinovu odrůdu, které by se název Rizlink buketový jako ekvivalent dal přiřadit, neuvádí, je zde pouze odrůda Bukettrebe (syn. mj. Bukettriesling) německého soukromého šlechtitele Sebastiana Englerta. Ve vlastním popisu odrůdy je uvedeno, že rozdíly mezi třemi porovnávanými odrůdami nejsou velké, což je přičítáno společné mateřské odrůdě Ryzlink rýnský. Odrůda Rizling buketový má rašit a kvést o několik dní později, než odrůdy Bouquetriesling (dále jen Br) a Aromriesling (dále jen Ar), zaměkat 15-20 dnů po odrůdě Müller Thurgau a dozrávat středně pozdně, ve druhé dekádě října. Má být nenáročná na půdy, náročná na polohu, mrazu odolává nadprůměrně, houbovým chorobám, zejména botrytidě, slabě. Dále pouze rozdílné znaky tří porovnávaných odrůd: Vrcholky letorostů jsou slabě plstnaté, zelené (Br slabě plstnaté, zlatavé, Ar silně plstnaté, zlatavé), dospělý list je okrouhlý, středně velký, pětilaločnatý, slabě puchýřnatý, na rubu středně silně plstnatý, zoubky jsou středně výrazné, jejich strany rovné a konvexní (Br okrouhlý až pentagonální, malý až středně velký, 5-7 laločnatý, slabě puchýřnatý, na rubu lysý, vcholové zoubky mají rovné, boční mají konvexní strany, Ar pentagonální, středně velký až velký, pětilaločnatý, slabě puchýřnatý, na rubu středně silně plstnatý, vcholové zoubky mají rovné, boční mají konvexní strany). Hrozny jsou malé, průměrné hmotnosti 111 g (Br malé až středně velké, 84 g, Ar malé až středně velké, 83 g, slovní popis tedy v těchto případech neodpovídá uvedené hmotnosti), válcovité s 1-2 křidélky (Br válcovité, někdy s křidélkem, Ar válcovité bez křidélek), kompaktní (Br velmi kompaktní, Ar kompaktní), bobule malé, o hmotnosti 1,45 g (Br malé až středně velké, 1,27 g, Ar malé až středně velké, 1,46 g, opět nesoulad slovních popisů), kulaté (Br okrouhlé, Ar kulaté), zelenožluté barvy (dtto), slupka je středně pevná (Br tenká až středně pevná, Ar středně pevná), dužina je tekutá (Br velmi tekutá, Ar středně pevná). Průměrná cukernatost moštu je 18,3 % (Br 19 %, Ar 19,8 %), acidita 12,7 g/l (Br i Ar 9,3 g/l), chuť moštu je plná, neutrální (Br jemně muškátová, Ar muškátová). Výnosy jsou 2,8 kg/m3 (Br 3,2 kg/m3, Ar 2,4 kg/m3).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama