Brazílie

17. července 2017 v 18:02 | Martin Šimek |  Vinařství v zemích světa
Historie a současnost: Brazílie má poměrně dlouhou tradici pěstování révy, která sahá až do 16. století, kdy portugalští kolonizátoři přivezli z Madeiry první keře révy. První brazilské víno bylo vyrobeno ve státě Sao Paulo roku 1551. Pěstování révy se ale nerozšířilo, evropská réva byla náchylná na různé choroby, zejména plíseň Plasmopara viticola a anthraknózu (Elsinoe ampelina). Brazilští vinaři sáhli po amerických odrůdách původu Vitis labrusca, Vitis bourquina a po různých interspecifických křížencích. Odrůdy Elizabeth, Jacquez, Herbemont či Seibel 2 se staly základem pro výrobu vín, odrůdy Niagara branca a Niagara rosada se pěstovaly jako stolní hrozny. Jakost vína byla ale průměrná a také tento pokus proto neskončil úspěchem. Teprve němečtí, italští a francouzští přistěhovalci v polovině 19. století znovu přivezli evropské odrůdy révy i se zkušenostmi, jak se bránit proti houbovým chorobám. Nástup nových technologií, odolnějších klonů tradičních odrůd a nových kříženců v šedesátých letech 20. století znamenal počátek prudkého rozvoje brazilského vinařství. Nejúspěšnější stolní odrůdou se zde nadlouho stal italský kříženec Italia.
V Brazílii bylo r. 2007 cca 89.900 ha vinic, které vyprodukovaly 1.355.000 tun hroznů, vyrobeno bylo 3.502.000 hl vína. Asi 36.500 ha vinic je určeno k pěstování stolních odrůd k přímé spotřebě, na zbylé ploše jsou pěstovány hrozny pro výrobu vína, ale i hroznové šťávy a džusů, k čemuž jsou využívány zejména interspecifické a americké odrůdy. Vinice se nacházejí v širokém pásmu od 5. do 30. stupně jižní šířky. Vinice najdeme ve státech Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Bahia, Paraná, Sao Paulo, Minas Gerais a Pernambuco, v oblastech, vzdálených od sebe až 6.000 km. Kvalita brazilských vín jde v posledních dvou dekádách prudce nahoru, víno se pozvolna stává exportním artiklem. O perspektivitě brazilského vinařství svědčí zájem světových vinařských firem, které začaly zakládat nové vinařské podniky. Jsou to např. Moët & Chandon, Mumm, Remy Martin, Martini & Rossi, Seagram a Domecq. Nejznámější brazilská vinařství jsou Palomas, které obhospodařuje 1.200 ha vinic a vyrábí jedna z nejlepších brazilských vín, Georges Aubert, specializující se na výrobu šumivých vín, Companhia Vinicola Riograndese, vyrábějící odrůdová vína pod značkou "Granja Uniao", Companhia Monaco-Vinhedos, nejstarší firma, založená již v roce 1908 či společnost Cooperativa Vinicola Aurora v Bento Concalves, ve státě Rio Grande do Sul, jejíž členové, menší vinařství, obhospodařují společně přes 3.500 ha vinic a disponují moderní technologií a skladovací kapacitou 70 milionů litrů. Brazilská vína jsou obecně svěží a ovocitá, středníhoobsahu alkoholu, pocházejí z ručně sklízených vinic, jejichž zavlažovánínenínutné(kromě SãoFranciscoValley), z hroznů, pěstovanýchv9různýchstátecha v 1.162, často rodinnýchvinařstvích, zpracovaných modernítechnologií. Brazilská vína pozvolna objevuje svět, jejich export se začíná zvyšovat.
Pěstované odrůdy: Poměrně velká část vinic, určených pro výrobu vína, je osazena různými hybridy a odrůdami původu Vitis labrusca či Vitis bourquiniana, např. Isabella, Elizabeth, Bordeaux (Ives), Niagara rosada, Niagara branca, Concord, Couderc 13, Seibel 2,Jacquez, Goethe a Seibel 1077. Z evropských odrůd se pěstují například Chardonnay, Ryzlink rýnský, Riesling Itálico, Glera (Proseco), Semillon, Sauvignon blanc, Trebbiano, rodina odr. Moscato a Malvasia, Flora, Pinot grigio, Tramín červený, Italia (5.250 ha, pěstují se též její mutace Ruby, Brasilia a Benitaka) a Ugni blanc, z modrých Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Gamay, Tannat, Pinotage, Barbera, Syrah, Alicante Bouschet, Ancellota, Pinotage, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Alfrocheiro, Arinarnoa a Pinot noir.
Vinařské oblasti: Vinařské oblasti můžeme rozdělit na oblasti, nacházející se v mírném, subtropickém a tropickém pásmu. Jejich počet, dle různých zdrojů a dle použité metody pro jejich ohraničení, se pohybuje od pěti přes devět až do třinácti. V mírném pásmu, v jižní a jihovýchodní části země, je soustředěno88 % celkové plochy vinic a vypěstuje se zde více než 98 % hroznů, určených pro další zpracování(vína, džusyajinéderiváty).Nejdůležitější vinařskou oblastí Brazílie je Serra Gaúcha v severovýchodní části spolkového státu Rio Grande do Sul, na jihu země, s jedním subregionem, tvořícím zároveň jedinou brazilskou samostatnou apelaci - Vale dos Vinhedos. Oblast se rozkládá okolo 29. stupně jižní šířky a byla založena italskými přistěhovalci před zhruba 100 lety. Jako ve většině brazilských oblastí, i zde panuje mírné klima s teplými léty a je zde dostatek srážek. Průměrná teplota je v zimě 13 °C a v létě 23 °C, roční úhrn srážek 1736 mm. Je zde cca 40.000 ha vinic, 80 % z toho je osazeno americkými odrůdami původu Vitis labrusca, Vitis bourquina a mezidruhovými hybridy, plocha vinic s moštovými odrůdami zde činí přes 8.000 ha. Vinohrady leží v kopcovitém terénu, ve výšce okolo 640 m.n.m., ale klimatické podmínky odpovídají spíše podhorským oblastem. Půda je zde středně úrodná, podloží je bazaltové až vápencové. Pěstovány jsou zde odrůdy Elizabeth, Bordô (Ives), Niagara rosada, Niagara branca, Concord, Jacquez a Seibel 1077, z evropských Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Tannat, Ancellota, Pinot noir, Pinotage, Riesling Itálico, Chardonnay, Glera (Proseco) a odrůdy z rodiny Muscat a Malvasia. Následují nejnovější vinohradnické oblasti Campanha a Serra do Sudeste ve spolkovém státě Rio Grande do Sul na jihu země s plochou vinic 1.500 ha. Oblasti se rozkládají okolo 30. stupně jižní šířky, Campanha leží v nížině s nadmořskou výškou okolo 210 n.m.m., průměrná teplota je v zimě 12,3 °C a v létě 24,3 °C, roční úhrn srážek 1388 mm, Serra do Sudeste je v pahorkatině s nadmořskou výškou okolo 420 n.m.m., průměrná teplota je v zimě 12°C a v létě 21,7°C, roční úhrn srážek 1419 mm. Klima je zde mírné, s teplými a suchými léty, dlouhé dny a velké rozdíly v teplotě mezi dnem a nocí, ale i nízká úrodnost půdy svědčí vinné révě. Pěstovány jsou zde odrůdy Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tannat, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Alfrocheiro, Arinarnoa, Sauvignon blanc, Chardonnay, Pinot grigio, Tramín červený a další. Kromě tichých vín se zde vyrábějí i šumivá vína z odr. Pinot noir a Chardonnay. Vale do Rio do Peixe je oblast, nacházející se z větší části na území spolkového státu Santa Catarina, okolo 27. stupně jižní šířky, v nadmořské výšce mezi 600 a 800 m.n.m. Průměrná teplota je v zimě 9,4 °C a v létě 17,1 °C, roční úhrn srážek 1700 mm. Nižší teploty ovlivňují načasování sklizně, ke které dochází později, mezi březnem a dubnem. Pěstují se zde na 2.200 ha především stolní hrozny, hlavní odrůdou je zde Isabella, pěstovaná na 75 % plochy vinic, dalšími pěstovanými odrůdami jsou zde Niagara branca, Niagara rosada, Ives a Couderc 13, z evropských Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Sauvignon blanc a Chardonnay. Região Sul de Santa Catarina (Jižní oblast státu Santa Catarina) je převážně vinařská oblast okolo 28. stupně jižní šířky a 49. stupně západní šířky, zahrnuje mnoho obcí v povodí řek Urussanga a Tubarão, hlavně Cocal do Sul, Criciúma, Forquilhinha, Içara, Lauro Muller, Morro da Fumaça, Nova Veneza, Siderópolis a Treviso, hlavní producenti sídlí v městech Urussanga a Pedra Grande. Základní moštovou odrůdou regionu je hybridní odrůda Goethe. Plocha vinic v regionu činí pouze 90 ha. Leste de São Paulo (oblast na východě státu Sao Paulo) se nachází na 23. stupni jižní šířky a 47. stupni západní délky, ve výšce 700-900 m.n.m. Roční průměr srážek činí 1400 mm, průměrná roční teplota 19,5 °C. Zima je zde mírná, mrazy jsou vzácné, je zde menší množstvím srážek. Léto je horké a vlhké, což vede k výskytu houbových chorob. Plocha vinic je asi 7.250 ha, z toho na 5.100 ha se pěstují americké stolní odrůdy, hlavně Niagara rosada, na zbytku evropské stolní odrůdy Italia a její mutace Ruby a Benitaka a moštová odrůda Seibel 2. Sul de Minas Gerais (oblast na jihu státu Minas Gerais) je oblast na 21. stupni jižní šířky a 40. stupni západní délky, v nadmořské výšce kolem 1.150 m.n.m. Klima je charakterizováno průměrnými srážkami 1500 mm, průměrnou roční teplotou 19 ºC a relativní vlhkostí 75 %. Jedná se o tradiční oblast pěstování moštových odrůd původu Vitis labrusca a Vitis bourquinana s plochou vinic kolem 350 ha. Hlavní odrůdy jsou Bordô (Folha de Figo), Jacquez, Ives, Niagara rosada a Niagara branca. Centry oblasti jsou města Caldas a Andradas. Mezi Pólos Emergentes (tzv. rozvíjející se oblasti) se dále řadí tři střediska San Joaquin, Campos Novos a Caçador. Leží mezi 26. až 28. stupněm jižní šířky a 50. až 52. stupněm západní délky, nadmořská výška je v rozmezí 900-1.400 m.n.m. Pěstují se zde výhradně odrůdy původu Vitis vinifera, určené k výrobě kvalitních vín. První vinice byly vysazeny v roce 2001, jejich přibližná plocha činí 180 ha. K hlavním pěstovaným odr. patří Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Pinot noir, Chardonnay, Sauvignon blanc. Vinařství v subtropickém pásmu, v oblasti, kterou můžeme označit jako Norte do Paraná (sever státu Paraná), dominuje pěstování stolních odrůd původu Vitis vinifera. Nachází se na 23. stupni jižní šířky a 51. stupni západní délky, v nadmořské výšce 250-800 m.n.m., roční průměr srážek je zde 1600 mm, průměrná roční teplota 20,7 °C, relativní vlhkost 73 %. Během letního období vyžadují vinice umělé zavlažování. Dominují zde malé rodinné farmy. Hlavními odrůdami jsou Italia a její mutace Ruby, Benitaka a Brasilia, přibližná plocha vinic činí 3.300 ha, z čehož asi na 700 ha je vysazena odr. pův. Vitis labrusca Niagara rosada. Na severu státu Paraná se v současnosti rozjíždí projekt s názvem "Rolândia", zaměřený na pěstování odrůd k výrobě hroznových koncentrátů, r. 2008 bylo vysazeno asi 300 ha vinic s odrůdami Isabella, Concord a brazilskými novokříženími Rubia a Carmen. Vinařství v tropickém pásmu není provozováno dlouho, zpočátku byla pěstována pouze odr. Italia, od r. 1990 se přidaly hybridní odr. Niagara rosada a Isabella, od počátku 21. století jsou pěstovány i odr. pův. Vitis viinifera. São Francisco Valley jeoblast, ležící na území spolkových států Pernambuco a Bahia, okolo 9. stupně jižní šířky a 40. stupně západní délky, tedy oblast s nejrozsáhlejšími vinicemi na světě, situovanými se v tropech. Asi 4.250 ha vinic leží v průměrné nadmořské výšce 366 m.n.m, průměrná teplota je v zimě 20,5 °C a v létě 31,7 °C, roční úhrn srážek 599 mm, relativní vlhkost 50 %. Extrémně suché klima způsobilo, že pěstování hroznů je možné pouze při umělém zavlažování. Asi 95 % plochy vinic slouží k produkci stolních odrůd, určených hlavně na vývoz. Mimo odr. Italia se pěstují bezsemenné odr. Sugraone, Superior, Sultanina či Crimson. Kromě stolních odrůd jsou asi na 500 ha vysazeny moštové odrůdy. Alkalické půdy dávají nízké výnosy, hrozny produkují asi 7 mil. litrů vysoce kvalitního a unikátního, z 80 % červeného a z 20 % bílého vína. Hlavními odrůdami jsou zde Syrah, Aragonez, Cabernet Sauvignon, C. Ruby, Chardonnay, Chenin blanc, Muscat Canelli, Malvasia bianca, a další. První úrodu zde hrozny daly až r. 2003, od té doby se ale sklízí hned dvakrát (vyjímečně i třikrát) ročně a v podstatě v jakémkoli termínu, v závislosti na výsadbě a vegetačním cyklu odrůdy. Noroeste de São Paulo (oblast, ležící everozápadně od Sao Paulo). Tento region s centrem ve městě Jales se nachází na 20. stupni jižní šířky a 50. stupni západní délky, nadmořská výška se pohybuje v rozmezí 450-550 m. Klima je charakterizováno obdobím dešťů mezi listopadem a dubnem a obdobím sucha od května do října, zavlažování je nutné. Průměrné roční srážky jsou asi 1300 mm a průměrná roční teplota 22,3 °C. Teploty jsou vysoké po celý rok s minimálním rizikem mrazů. Plocha vinic je asi 900 ha, převažuje pěstování stolních hroznů. Hlavní odrůdou je Italia, následují mutace Ruby a Benitaka, pěstuje se též Niagara Rosada. Norte de Minas Gerais (oblast severně od Minas Gerais) s vinohrady na březích Rio Sao Francisco, v okolí města Pirapora, na 17. stupni jižní šířky a 44. stupni západní délky, v nadmořské výšce kolem 470 metrů. Průměrné roční srážky jsou 1.050 mm a průměrná roční teplota 23 °C. Rozloha vinic je asi 500 ha, pěstují se pouze stolní odrůdy, nejčastěji Italia a mutace Ruby, Benitaka a Brasilia, ale též Niagara rosada a bezsemenná brazilská novokřížení Clara, Morena a Linda. Nově jsou v tropech zakládány oblasti na severovýchodě, ve státech Pernambuco, Bahia, Ceará, Maranhão a Piauí, na středovýchodě, v Mato Grosso a Goiás a na jihovýchodě, v Minas Gerais a Espírito Santo. Působí zde malé a střední podniky, zaměřené hlavně na produkci stolních hroznů (například firma Nova Mutum).
Další informace: Podrobnosti o klasifikaci vín, vinařských regionech, odrůdovém složení apod. najdete na stránkách organizace IBRAVIN-Instituto Brasileiro do Vinho www.ibravin.org.br, na enologických stránkách www.enologia.org.br nebo na dalších brazilských stránkách www.sitedovinhobrasileiro.com.br, www.agavi.com.br, www.abs-brasilia.com.br, www.cnpuv.embrapa.br nebo www.academiadovinho.com.br.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama