Breslava

13. července 2017 v 17:26 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - B
Původ a rozšíření: Breslava je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě bílých vín a místy sloužící též jako stolní odrůda. Byla vyšlechtěna na Slovensku v roce 1960, Ing. Dorotou Pospíšilovou, Ph.D. a kolektivem šlechtitelů Výzkumného ústavu vinohradnického Bratislava, křížením odrůd (Chrupka červená x Tramín červený) x Santa Maria d´Alcantara.V Listině registrovaných odrůd SR je odrůda zapsána od roku 2011, již od roku 2004 je právně chráněná. Na Slovensku je odrůda pěstována zatím pouze na nevelkých plochách. Ve Státní odrůdové knize České republiky není zapsána, není uvedena ani mezi odrůdami, ze kterých je dovoleno vyrábět zemská vína. V České republice se pěstuje pouze velmi vzácně, na Moravě, kde se lze na místních koštech ojediněle setkat s odrůdovými víny.
Název odrůdy: "Breslava" je historický název hlavního města Slovenské republiky, Bratislavy. Šlechtitelské označení odrůdy bylo (CHRTČ) x ST.M.ALC. 10/28.
Rodičovské odrůdy: Santa Maria d´Alcantara (též St. Maria d´Alcantara) má být italská odrůda révy, dle některých zdrojů bílá. S její identifikací jsou problémy. Pokud vyjdeme z katalogu odrůd VIVC, ten zmiňuje obě varianty názvu bez bližších informací, vlastně pouze v souvislosti s odrůdou Breslava. V Itálii odrůda takového názvu pěstována není, najdeme zde odrůdu Santa Maria, starou, autochtonní moštovou odrůdu původu Vitis vinifera z regionu Emilia-Romagna, kde je na malých plochách pěstovaná v provincii Piacenza, v údolí Val d'Arda. Do Národního katalogu italských odrůd byla zapsána teprve roku 1999. Místní název Alcantara se v Itálii váže k obci, řece a soutěsce na severním úbočí Etny, zde však pěstování výše uvedené odrůdy není zmíněno. Název Santa Maria de Alcantara je též synonymem modré odrůdy Garnacha tinta (Grenache noir), pěstované mimo jiné ve španělském regionu Estremadura, kde byl tento synonymální název pravděpodobně odvozen od názvu bývalé regionální jednotky (comarca Alcántara) na úrovni našeho kraje, či od názvu obce Alcántara.
Charakteristika odrůdy: (H) Růst je středně bujný až bujný s polovzpřímenými letorosty, olistění keřů není příliš husté. Úponky jsou trifidní až bifidní. Jednoleté réví je značně křehké. Vrcholky letorostů jsou polootevřené, středně silně vlnatě plstnaté, pigmentace antokyany je slabá. Internodia jsou na obou stranách zelená s červenými pruhy. Mladé listy jsou měďnatě červené, na rubu slabě plstnaté. Dospělý list je středně velký, pentagonální, pětilaločnatý se středně hlubokými výkroji, profil je ve tvaru V, líc listu je silně vrásčitý, velmi slabě puchýřnatý, lysý, rub na ploše slabě plstnatý, na žilnatině lysý, zoubkování na okraji listu má konvexní strany (či konvexní/konkávní), řapíkový výkroj je nejčastěji překrytý, bez zoubku a bez ohraničení žilnatinou, řapík je dlouhý, narůžovělý. Žilnatina listu je bez pigmentace antokyany. Oboupohlavní pětičetné květy v hroznovitých květenstvích jsou žlutozelené, samosprašné. Hrozen je středně velký (15 cm, 185 g), stejnoměrně hustý, válcovitý s 1-2 křidélky, stopka krátká, bobule je středně velká (18-20 mm), okrouhlá, zelenožlutá, někdy na osluněném líčku hnědavě zbarvená, průměrně ojíněná, s pevnou slupkou. Dužina je šťavnatá a rozplývavá, nezbarvená, aromatická. Pěstování: Plodnost bazálních pupenů je velmi vysoká. Réví vyzrává poměrně dobře, ale bývá křehké. Odrůda bývá ohrožována pozdními jarními mrazy a silným zimním mrazům odolává též hůře. Plodnost je pravidelná, pokud nezasáhnou silné mrazy, a poměrně vysoká, 10 až 16 t/ha (1,4 kg/m2) při cukernatosti moštu 19-22°NM a aciditě 7-12 g/l. Z nejlepších oblastí poskytuje odrůda mošt v kategorii pozdní sběr, na jihu Slovenska může být cukernatost až do 24°NM. Fenologie: Odrůda raší a kvete raně, dozrává středně pozdně, koncem září. Již začátkem září hrozny vypadají jako zralé, ale pro vyšší koncentraci aromatických a extraktivních látek se vyplatí se sklizní počkat. Choroby a škůdci: Odrůda je průměrně odolná vůči houbovým chorobám a postačí běžná chemická ochrana. Hrozny nepodléhají hnilobě, proto je možné a žádoucí nechat je na keři déle. Je však třeba provést jarní postřik proti roztočům, odrůda jimi bývá vyhledávána. Poloha a půdy: Odrůda je náročná na polohy, vyžaduje pokud možno ty bezmrazé, nenáročná je na půdy, dobře snáší i delší období sucha a sušší půdy. Vyžaduje chráněné polohy, nejlépe svahovité.
Charakteristika vína: Poskytuje lehčí, výrazně odrůdová, harmonická, aromatická vína se základním aroma grapefruitů, s příjemnou kyselinkou, vhodná i k výrobě šumivých vín. Ve vyjímečných ročnících a při redukci výnosů se lze setkat i s víny kategorie výběr z hroznů, s vysokým extraktem a zbytkovými cukry. Hrozny jsou vhodné i k přímé konzumaci za čerstva.
Literatura a internetové zdroje: 10, 108, 163, 166, 202, *Pospíšilová, D., Sekera, D., Ruman, T.: Ampelografia Slovenska. 1. vydání, 2005. ISBN 80-969350-9-7, *Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Robinson, J., Harding, J., Vouillamoz, J. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2, *Sady a vinice [online, 2015-06-09]. Dostupné z: http://www.sadyavinice.sk/data/02/cele/cela05.php, *Vinič a vino, Odborný časopis pre vinohradníkov a vinárov. Bratislava, Slovensko [online, 2015-06-09]. Dostupné z: http://www.vinicavino.sk/de/ampelografia/nove-slovenske-odrody-vinica-registrovane-v-roku-2011-i-cast/,
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama