Bruni 54

27. července 2017 v 14:36 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - B
Synonyma: Bianchello (mylně), Bruni 54 (Francie, cd. 1127), Dorico, Incrocio Bruni 54 (Itálie), Sauvignon x Verdicchio
Původ a rozšíření: Bruni 54 je raná moštová odrůda původu Vitis vinifera, vyšlechtěná r. 1936 italským soukromým šlechtitelem jménem Bruno Bruni. Dle šlechtitele samotného (a také dle většiny ampelografických zdrojů) se jedná o křížence odrůd Sauvignon blanc x Verdicchio biancoA. Studie italských ampelografů z roku 2010 ovšem na základě analýzy DNA zjistila, že je to ve skutečnosti kříženec odrůd Aleático x LacrimaB. Odrůda je od roku 1971 zapsána v národním katalogu italských odrůd (cd. 108) pod názvem Incrocio Bruni 54 (v překladu z italštiny "kříženec Bruni 54"), je povolena k pěstování v regionech Marché, Umbria a Toskánsko. V Marché (provincie Ancona a Macerata) tvoří součást vín Colli Maceratesi DOC (max. 30% podílu v cuvée) a vín kategorie IGT197. Je používána k přípravě bílých cuvée vín, ale její rozšíření není velké, roku 1982 se pěstovala na 39 ha163, roku 2010 je již z Itálie udávána pouze z plochy 12 ha197. V katalogu VIVC je uvedeno dalších 64 odrůd tohoto šlechtitele163.
Charakteristika odrůdy: (H) Letorosty rašící (10-30 cm): vrcholky jsou otevřené, bělavě zelené až světle zelené, průměrně na okrajích pigmentované antokyany, silně bíle vlnatě plstnaté, osa je ohnutá, apikální listy (1-3) jsou žlábkovitě prohnuté, silně bíle vlnatě plstnaté, bělavě zelené, na okrajích žíhané antokyany, bazální listy jsou miskovitě prohnuté, na rubu slabě až průměrně vlnatě plstnaté, zelené s bronzovým nádechem. Letorosty kvetoucí jsou polovzpřímené, vrcholky jsou otevřené, bez pigmentace antokyany, silně bíle vlnatě plstnaté, bělavě zelené, osa je ohnutá, apikální listy (1-3) jsou žlábkovitě prohnuté, silně bíle vlnatě plstnaté, zelené, bez pigmentace antokyany, bazální listy jsou žlábkovitě prohnuté, na rubu slabě vlnatě plstnaté, zelené, bez pigmentace antokyany. Internodia jsou hladká, eliptického průřezu, internodia a nodia jsou na hřbetní straně zelená s červenými pruhy, na ventrální straně jsou zelená, takřka lysá, pupeny jsou takřka bez antokyanové pigmentace. Úponky jsou krátké, bifidní. Dospělé listy jsou středně velké, okrouhlé, pětilaločnaté se středně hlubokými až hlubokými výkroji, horní jsou úzce otevřené, ale většinou překryté, s oblým dnem, dolní otevřené. Na profilu jsou listy uprostřed žlábkovitě prohnuté, líc listu je tmavě zelený, matný, slabě štětinkatý, takřka hladký, rub světle zelený, slabě plstnatý na ploše i žilnatině, bez štětinek. Řapíkový výkroj je úzce otevřený až silně překrytý s průsvitem, většinou s ostrým, někdy s oblým dnem. Řapík je středně dlouhý, stejné délky, jako střední žíla listu, silný, skoro lysý, s málo patrným kanálkem na průřezu. Žilnatina listu je bez antokyanové pigmentace. Zoubky jsou málo výrazné, tupé, strany konkávní. Podzimní barva listů je žlutá. Jednoleté réví je kruhového průřezu, pruhované, lískově oříškové, jednotné barvy, částečně ojíněné, internodia jsou střední délky (90-120 mm), středně silná (do 11 mm), lenticely chybí, pupeny jsou kónické, nenápadné. Kmen je robustní. Květenství je 10 až 15 cm dlouhé, válcovité. Hrozny jsou středně velké (200 g), krátce pyramidální s křidélky, kompaktní, stopka je velmi krátká (3 cm), silná, slabě lignifikovaná, bobule jsou střední velikosti (17-24 mm, 2 g), uniformní, obvejčité, žlutozelené barvy, slabě až středně silně ojíněné, se středně silnou slupkou, s nezbarvenou, šťavnatou dužinou lehce muškátové chuti. Stopečka je střední délky, (8 až 12 mm), snadno oddělitelná, zelená. Semena jsou průměrně tři na bobuli, krátká, okrouhlá, s velkým zobáčkem. Odrůda raší a kvete středně pozdně, zaměká a dozrává raně. Feminely jsou slabě plodné. Růst je středně bujný, réví vyzrává raně a dobře, vhodné podnože jsou Kober 5BB a 420A. Výnosy jsou vyšší, 10-12 t/ha, odolnost vůči houbovým chorobám je relativně dobrá, citlivější je odrůda vůči botrytidě, o něco méně vůči oidiu a exkorióze. Výkyvům počasí odolává průměrně. Cukernatost moštu je průměrná, acidita nižší, okolo 6 g/l.
Charakteristika vína: Odrůdová vína jsou zlatožlutá, suchá, svěží, jemně aromatická s tóny travnatými a florálními, doplní je exotické ovoce, šalvěj, jemný muškát, mandlová hořčinka, hrozny ovšem takřka výhradně slouží k přípravě bílých cuvée, která aromaticky obohacují.
Literatura a internetové zdroje: 26, 49, 50, 120, 163, 176, 202, A)Nuove varieta' di uve da vino "Incrocio Bruni 54". Bruni, B. Riv. Vitic. Enol., Conegliano 17 (1), 171-173, 1964, B)The SSR-based molecular profile of 1005 grapevine (Vitis vinifera L.) accessions uncovers new synonymy and parentages, and reveals a large admixture amongst varieties of different geographic origin. Cipriani, G. et al. Theoretical and Applied Genetics, díl 121, č. 8, str. 1569-1585, 6.8. 2010. [online, 2015-09-29]. Dostupné z: http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00122-010-1411-9, *Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Robinson, J., Harding, J., Vouillamoz, J. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama