Budeshuri tetri

27. července 2017 v 14:44 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - B
Synonyma: ბუდეშური თეთრი (Gruzie), Будешури тетри (Rusko, Ukrajina), Boudechouri, Boudechouri Tetri (Bulharsko), Budescuri, Budescuri Tetri, Budescuris Qurdzeni, Budeshuri (Gruzie), Budeshuri Tsiteli (Moldavsko), Budeshury, Budesuri, Budushuri, Tetri Budeshuri, Tetri Kurdzeni, Tetry Budeshury
Původ a rozšíření: Budeshuri tetri je moštová a stolní, středně pozdní odrůda původu Vitis vinifera z eko-geografické skupiny černomořských odrůd (proles pontica, subproles georgica Negr., provar tomentosae Tserts.). Starobylá, autochtonní odrůda pochází z Gruzie, patrně z údolí řeky Alazani v Kachetii, případně z regionu Kartli, kde je dnes relativně nejhojnější, mimo tuto oblast (distrikty Aspindza, Aveineni, Gori, Kaspi, Mtskheta, Tbilisi, Sagaredjo, Kachreti, Gurjaani a Telavi) je pěstována sporadicky ještě v regionu Imereti, v severní části Kavkazu, v Nižném Přidoní, v některých státech centrální Asie a v Ukrajině. V Kyrgizstánu například slouží k výrobě jednoduchých stolních a dezertních vín a také jako základ k výrobě vín šumivých. Před kalamitou révokaza byla rozšířena hojněji v celé oblasti východní Gruzie. V gruzínské literatuře je odrůda zmiňována od 17. století (Sulkhan Saba) a lze předpokládat, že již v 16. století patřila v Kartli k hojně pěstovaným odrůdám, v moderní ampelografické literatuře je často zmiňována od druhé poloviny 19. století (L. Jorjadze, Geevski a Shareri, Phiralovi, Shaverdovi)A. Název odrůdy má v překladu znamenat "bílá (odrůda) s protáhlými bobulemi"96, jiné zdroje uvádějí, že "Budeshi" je toponymum (místní název)A. V Gruzii, v regionu Kachetie, je vzácně pěstována také stolní a moštová odrůda s názvem Budeshuri tsiteli, mutace odrůdy Budeshuri chernyi163, katalog VIVC dále uvádí též moštovou odrůdu Budeshuri kartalinskii, tu ovšem většina gruzínských ampelografických zdrojů nezmiňuje163.
Charakteristika odrůdy a vína: (H) Vegetační cyklus této odrůdy trvá 140-159 dní při SAT 3000-3340°C, raší 17-20. dubna, kvete 3-6. června, zaměká 16-21. srpna, dozrává 15-23. září. Vrcholky letorostů a apikální listy jsou arachnoidální až středně silně šedavě bíle plstnaté, na okrajích jsou světle červeně až růžově pigmentované antokyany, bazální listy jsou na líci světle zelené s červenavým nádechem, na rubu jsou arachnoidální až téměř lysé, osa letorostu je kruhového průřezu, světle zelená, slabě šedavě plstnatá. Jednoleté réví je žlutavě šedé, jemně rýhované, uzly jsou tmavší, internodia jsou 7-11 cm dlouhá, 8-9 mm silná. Dospělé listy jsou středně velké až velké (18,5-19,5 x 18,5-19 cm), srdčité až okrouhlé, pětilaločnaté se středně hlubokými, někdy hlubokými výkroji (horní výkroje jsou většinou uzavřené, dolní méně výrazné až naznačené, někdy uzavřené s průsvitem), zvlněné a miskovitě prohnuté, na líci tmavě zelené, středně silně puchýřnaté, slabě mřížkovitě vrásčité, na rubu slabě plstnaté až takřka lysé, řapíkový výkroj je úzce otevřený až překrytý s průsvitem, lancetovitý či lyrovitý s ostrým dnem. Zoubky na okraji listu mají obě strany mírně konvexní a ostrý vrchol. Řapík je o málo kratší či stejně dlouhý, jako střední žíla listu, tmavočerveně pigmentovaný. Hrozny jsou středně velké (12-20 x 7,5-12,5 cm, 150-200 g, min. 75 g, max. 350 g, v hroznu je 82-105 bobulí), kuželovité s křidélky, průměrně kompaktní až volnější, stopky jsou 4-6 cm dlouhé, pouze u báze lignifikované, bobule jsou středně velké až velké (16-19,5 x 13-15,5 mm, 1,7 g), oválné až protáhle oválné, zelenožluté s jyntarovým nádechem na osluněném líčku, hnědě tečkované, s tenkou až středně silnou, nepříliš pevnou, slabě až průměrně ojíněnou slupkou, se šťavnatou dužinou příjemné, sladší, neutrální chuti, obsahující semena. Stopečky jsou 7-9 mm dlouhé, zelené, poměrně obtížně oddělitelné. Semena jsou 1-3 v bobuli (6,5-8 x 4,5-5,2 mm, 0,039 g), světle hnědá. Růst je středně bujný (1,5 m), letorosty jsou polovzpřímené, réví dobře vyzrává, výnosy jsou průměrné až vyšší, 9-12 t/ha, 3 kg na keř. Počet hroznů na výhon je 1-2 (3), plodonosných je 90-95 %. Doporučené zatížení 22-24 oček na keř. Odolnost vůči zimnímu mrazu je mírně nadprůměrná (-20 až -23°C), vůči peronospoře a suchu mírně nadprůměrná, vůči padlí, botrytidě a fyloxeře slabá. Není náročná na půdy a polohy, nejlépe vyhovují jihozápadní svahy na hlubších, humidních půdách s nižším obsahem aktivního vápníku. Cukernatost moštu bývá 16-19 % při aciditě 5,3-7,1 g/l. Hrozny slouží k výrobě cuvée bílých stolních vín, šumivých vín (Atenuri), často s odrůdami Gorula Mtsvane a Chinuri, hroznové šťávy a džusů, lokálně též k přímé spotřebě v čerstvém stavu, velmi špatně ovšem snášejí transportA.
Literatura a internetové zdroje: 31, 32, 33, 96, 100, 163, 176, 202, A)Georgian Traditional Wine Federation. Enoteca.ge [online, 2015-09-28]. Dostupné z: https://www.enoteca.ge/en/variety, *Plastid DNA sequence diversity in a worldwide set of grapevine cultivars (*Vitis vinifera* L. subsp. *vinifera*). Beridze, T. et al. Bulletin of the Georgian National Academy of Sciences 5 (1) 98-103 (2011) [online, 2015-09-30]. Dostupné z: http://www.researchgate.net/profile/Vazha_Tabidze/publication/224841954_Plastid_DNA_sequence_diversity_in_a_worldwide_set_of_grapevine_cultivars_(Vitis_vinifera_L._subsp._vinifera)/links/0fcfd50329a155b3fe000000.pdf,*Лазаревский М.А. Сорта винограда. Москва: Гос. Изд. Сельскох. Лит., 1959, In: Виноделие как искусство. ИП Злыгостев Алексей Сергеевич 2001-2011. [online, 2015-10-01]. Dostupné z: http://wine.historic.ru/books/item/f00/s00/z0000028/st216.shtml, *Agricultural Biodiversity of Georgia. Viticulture and grapevine local germplasm in Georgia. Maghradze, D. et al. Institute of Viticulture and Oenology, Georgian Agrarian University, Tbilisi, Georgia [online, 2016-04-21]. Dostupné z: http://catalog.elkana.org.ge/vinery/, *Vinoge.com. საქართველოსვაზისჯიშები [online, 2015-10-01]. Dostupné z: http://vinoge.com/qarTuli-Rvino/saqarTvelos-vazis-jiSebi-0, *Georgian ampelography.[online, 2015-10-01]. Dostupné z: http://grapes.basilashvili.ge/index.php?a=main&pid=17&lang=ge&lid=7&type=0&color=0&rid=0.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama