Bussanello

27. července 2017 v 14:56 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - B
Synonyma: Bussana, Dalmasso 12-37, Incrocio Dalmasso 12/37, ID XII-37
Původ a rozšíření: Bussanello je moštová odrůda, vyšlechtěná v Itálii koncem 30. let 20. století, kříženec odrůd Ryzlink vlašský x Furmint (Giovanni Dalmasso, Istituto Sperimentale per la Viticoltura Piemont). Roku 2001 byla zařazena do seznamu odrůd, vhodných pro pěstování v regionu Piemont, v provinciích Alexandrie, Asti a Cuneo, dnes tvoří povolenou součást některých vín kategorie IGT v regionech Piemont a Lombardie. Do národního katalogu italských odrůd byla zapsána roku 1977 (cd. 269), pěstována byla v Itálii roku 2010 na ploše 12 ha197.
Charakteristika odrůdy: (H) Letorosty rašící (10-30 cm): vrcholky jsou částečně otevřené nebo otevřené, bělavé až žlutavé, na okrajích slabě pigmentované antokyany, středně silně až silně bíle vlnatě plstnaté a silně štětinkaté, osa je zahnutá, apikální listy (1-3) jsou miskovitě prohnuté, slabě vlnatě plstnaté, silně štětinkaté, zelené s bronzovými skvrnami, bazální jsou ploché, průměrně štětinkaté, zelené s bronzovými skvrnami. Letorosty kvetoucí: vrcholky jsou otevřené, bělavě zelené, na okrajích slabě pigmentované antokyany, středně silně až silně bíle vlnatě plstnaté a silně štětinkaté, osa je zahnutá, apikální listy (1-3) jsou ploché, zelené s bronzovými skvrnami, slabě vlnatě plstnaté, silně štětinkaté, bazální jsou ploché, zelené. Letorosty jsou polovzpřímené, internodia a nodia jsou na ventrální straně zelená, někdy červeně žíhaná, na dorsální zelená, červeně žíhaná, slabě štětinkatá, slabě plstnat (nodia středně silně), pupeny jsou slabě pigmentované antokyany. Úponky jsou krátké, bi- až trifidní. Dospělé listy jsou malé až středně velké (14,5 x 14,3 cm), pentagonální, pětilaločnaté s mělkými až středně hlubokými výkroji, horní jsou naznačené, otevřené až uzavřené s průsvitem, s oblým dnem, dolní otevřené, naznačené. Čepel listu je plochá až s mělkým žlábkem uprostřed, líc listu je matný, středně zelený, slabě puchýřnatý, málo zvlněný, lysý, rub na žilnatině i na ploše slabě plstnatý a slabě štětinkatý. Okraj listů je výrazně zoubkovaný, zoubky mají rovné strany nebo konkávní a konvexní stranu a širokou bázi. Řapíkový výkroj uzavřený, ve tvaru U, dole často ohraničený žilnatinou. Žilnatina listu je slabě pigmentovaná až takřka bez pigmentace antokyany. Řapík je průměrně štětinkatý, krátký až středně dlouhý (8,3 cm), kratší či stejně dlouhý, jako střední žíla listu, žlábek na průřezu je málo patrný. Podzimní barva listů je žlutá. Jednoleté réví je kruhového průřezu, hladké, červenohnědé, žíhané, bez ojínění, internodia dlouhá či středně dlouhá (90-120 mm), robustní, rozvětvená málo, nodia plochá, pupeny kuželovité nebo zaoblené, lenticely chybí. Kmen je průměrně robustní. Květenství je krátké (5 až 10 cm), okrouhlé, první květenství je na 3-4 nodiu, počet květenství na výhon 1,1-2. Hrozny jsou malé až středně velké, válcovité, kratší, kompaktní, jednoduché, někdy s křidélky, stopka je velmi krátká (3-5 cm), silná, částečně zdřevnatělá. Bobule jsou malé až střední, okrouhlé, zelenožluté až zlatožluté s oranžovým nádechem při přezrání, uniformní co do barvy i velikosti, s tenkou, slabě až středně silně ojíněnou slupkou, s nezbarvenou, šťavnatou dužinou neutrální chuti. Stopečky jsou krátké (4 až 8 mm), snadno oddělitelné, zelené. Semena jsou tři v bobuli, průměrné velikosti (25-40 mg), hruškovitá s velkým zobáčkem. Odrůda raší v polovině dubna, středně pozdně, kvete středně pozdně, počátkem druhé dekády června a dozrává středně pozdně, koncem září až začátkem října. Růst je středně bujný až bujný, výnosy jsou střední až nižší, stabilní. Náchylnost k houbovým chorobám je střední, citlivější je na plíseň šedou, povětrnostním vlivům odolává průměrně. Cukernatost moštu je nadprůměrná (cca 21%), acidita střední až vyšší (až do 9 ‰). Afinita k podnožím je dobrá, preferuje smíšený řez a systém Guyot.
Charakteristika vína: Vína z redukovaných sklizní se vyznačují střední žlutavou barvou se zelenými reflexy, pozoruhodnou plností, vyšším obsahem alkoholu, dostatečnou aciditou a dlouhou dochutí. Dobrá struktura naznačuje, že vína dobře vyzrávají a jsou vhodná k archivaci. V aroma najdeme jemné květinové a ovocné tóny (jasmín, hrušky, červená jablka), v dochuti mandlovou hořčinku. Literatura a internetové zdroje: 46, 54, 163, 176, 197, 202, *Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Robinson, J., Harding, J., Vouillamoz, J. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama