Cabernet Cortis (zkratka CC)

12. července 2017 v 18:41 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové pro červená vína, kniha odrůd ČR
Synonyma: FR 437-82 r, Feiburg 437-82 r, Каберне Кортис (Rusko, Ukrajina)
Původ a rozšíření: Cabernet Cortis je středně pozdní moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě červených vín.

V katalogu VIVC je sice uveden původ Vitis vinifera, otcovská odrůda Solaris (a tím i výsledné křížení) nicméně nese podíl genů jiných druhů révy (polský zdroj udává genetický profil 81,25 % Vitis vinifera, 4,62 % Vitis rupestris, 1,36 % Vitis lincecumii, 12,5 % Vitis amurensis)77. Odrůda byla vyšlechtěna roku 1982 v Německu (autorem křížení je Norbert Becker, Staatliches Weinbauinstitut Freiburg im Breisgau, Abteilung Weinbau) křížením odrůd Cabernet Sauvignon a Solaris [Merzling x (Severnyi x Muscat Ottonel)], pochází tedy ze stejného křížení, jako sesterská odrůda Cabernet Carol163. Do listiny odrůd byla v Německu zapsána roku 2003, r. 2004 zde byla pěstována na ploše 6 ha, ve Švýcarsku r. 2007 na 2,14 ha, pozvolna se pro své ranější zrání šíří například také v Pobaltí. Od roku 2013 je zapsaná v národním katalogu italských odrůd (cd. 466), je nehojně pěstována v Lombardii, kde tvoří součást vín kategorie IGT. Na celém světě měla být odrůda roku 2010 vysazena na ploše 20 hektarů. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla zapsána v roce 2013, udržovatelem odrůdy je Staatliches Weinbauinstitut Freiburg. Klony nejsou evidovány. Roku 2015 byla pěstována na ploše 12,51 hektarů, což bylo 0,07 % celkové rozlohy vinic v ČR. Název odrůdy: Slovo "cabernet" vzniklo v oblasti Médoc, v regionu Bordeaux, patrně je odvozeno od latinského slova "caput", zde ve smyslu "odrůda révy, dávající černá vína". Poprvé bylo v literatuře zmíněno až roku 1866B. Původ slova "cortis" je nejasný, snad jde o určitou složeninu názvu všech odrůd, které se podílely na vzniku této odrůdy.
Charakteristika odrůdy: (H) Růst je středně bujný až bujný, jednoleté réví dobře vyzrává, je hnědavé. Vrcholky letorostů jsou zcela otevřené, silně plstnaté, středně silně pigmentované antokyany. Apikální listy jsou zelenobronzové, první bazální list je zelený s bronzovým nádechem, středně výrazně členěný. Dospělé listy jsou středně velké až velké, pentagonální, tří- až pětilaločnaté s mělkými až středně hlubokými výkroji, na profilu ve tvaru V, na líci výrazně zelené barvy, středně silně až silně puchýřnaté, řapíkový výkroj je úzce otevřený, lyrovitý s ostrým dnem až překrytý s malým oválným průsvitem, řapík je často fialovorůžové barvy, stejně jako stopka hroznu, žilnatina listu v oblasti napojení řapíku je bez pigmentace či velmi slabě pigmentovaná antokyany. Hrozny jsou středně velké (140 g), protáhle válcovité, středně kompaktní až volnější, bobule jsou menší až středně velké (1,8 g), okrouhlé až mírně oválné, modročerné barvy, silně ojíněné, s nezbarvenou dužinou neutrální, jemně kořenité až herbální chuti, obsahující semena. Pěstování: Odrůda dobře odolává zimním mrazům (-21 až -25 °C), na jarní mrazy je citlivější, neboť raněji raší. Náchylnost ke sprchávání je malá až střední. Vyhovuje řez 3-5 oček na m2. Výnosy se pohybují v rozmezí 13,5-16 t/ha při cukernatosti asi o 10 % vyšší, než RM, většinou přes 20°NM, acidita bývá 7,5-8,5 g/l. Fenologie: Odrůda raší, kvete a zaměká raně až středně pozdně, raší současně s odrůdou Rulandské modré, kvete krátce před touto odrůdou a zaměká i dozrává asi týden před ní, v Německu v první dekádě září, u nás do poloviny září, v Polsku 1.-20. října. Choroby a škůdci: Odrůda velmi dobře odolává plísni révové (Plasmopara viticola), průměrně padlí révovému (Uncinula necator), na které je citlivější zejména při vyšším infekčním tlaku, při pozdní sklizni může být napadána také plísní šedou (Botrytis cinerea), proto se doporučuje odlistění zóny hroznů v době zrání. Hnilobou hrozny netrpí. Poloha a půdy: Odrůda je pro ranější zrání vhodná k pěstování v okrajových vinařských polohách, na polohy má o něco nižší nároky, než RM, na půdy neklade žádné zvláštní požadavky.
Charakteristika vína: Hrozny poskytují kvalitní, tělnatá vína, bohatá na barviva, s vyšším obsahem taninů, typově připomínají vína odrůdy Cabernet Sauvignon, zpravidla mají ještě výraznější aroma. Mladší vína mají typickou kořenitost, jsou vhodná k delšímu zrání či ke školení v barikových sudech. Typické odrůdové víno je tmavočervené barvy, ovocné, kořenité a kouřové chuti, ovocné a kouřové vůně, plné, dlouhé, jemně aromatické.
Literatura a internetové zdroje: 8, 10, 19, 74, 77, 100, 163, 166, 181, 197, 202, *Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Robinson, J., Harding, J., Vouillamoz, J. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2, *Přehled odrùd révy 2016. Ludvíková, I. A kol. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Sekce rostlinné výroby, 2016 [online, 2017-05-16]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/file/492735/Reva_final_2016.pdf,A)Centre National de ressources Textuelles et Lexicales. Cabernet, subst. masc. [online, 2017-05-16]. Dostupné z: http://www.cnrtl.fr/etymologie/cabernet, *Winegrowers Supplies - Vine variety information. Derek Pritchard, Dunkery Vineyard, Wootton Courtenay, Minehead, TA24 8RD, UK [online, 2017-05-16]. Dostupné z: http://www.winegrowers.info/index.htm, *Bundessortenamt. Neuzulassungen - Beschreibung der Merkmale und Eigenschaften (Stand:11.06.2013). [online, 2017-05-16]. Dostupné z: http://www.bundessortenamt.de/Downloads/WP/Neuzulassungen_Wert/wert_rbe_2007.pdf.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama