Cainho de Moreira

28. července 2017 v 12:17 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - C
Synonyma: Alvarinhão (Monção), Alvarinho Espanhol (Monção), Cainho, Cainho Branco (Portugalsko, Francie, cd. 1499), Caiño Blanco (Španělsko, Galície), C. Branco (Portugalsko), C. de Moreira
Původ a rozšíření: Cainho de Moreira je autochtonní moštová odrůda původu Vitis vinifera, zařazená v seznamu klasifikovaných odrůd Portugalska pod názvem CainhoA a pěstrovaná v subregionu Lima, ve vinařské oblasti Vinho Verde, roku 2012 odhadem na 100 haB, 198. Tvoří zde součást vín IG Minho. Je známa také ze španělské Galície (DO Rías Baixas, DO Monterrei, oblast Rosal, okolí města Pontevedra), kde byla roku 2007 pěstována na 60 ha pod názvem Caiño blanco198. Často byla považována za identickou s odrůdou Alvarinho, ale protože se v oblasti Vinho Verde obě odrůdy pěstují společně, byla jejich vzájemná identicita vždy pochybná. Pravdu odhalila až ampelografická studie, publikovaná roku 2011, která na základě analýzy DNA určila, že odrůda Cainho de Moreira je křížencem odrůd Caíño Bravo (Amaral, Caíño longo) x Alvarinho a náleží k rodině odrůd Caíño, majících původ v západní GalíciiC, D, 199. Obě rodičovské odrůdy jsou společně pěstovány právě v Galícii. Do skupiny odrůd Caíño náleží m.j. i odrůda Caíño longo, patrně nepříbuzné jsou naopak odr. Cainho espagnol (Pedral) a Cainho preto. Odrůdu Cainho de Moreira s jistotoupoprvé písemně zmínil Chininnato da Costa (1890) jako "aromatickou odrůdu s malými hrozny a malými kulatými bobulemi". Roku 1914 ji uvádí Darcia de Salmone z okolí města Pontevedra, z místa jejího současného pěstování. Starší zmínky o odrůdách s názvem Caíño/Cainho nelze přiřadit k určité odrůdě.
Charakteristika odrůdy: (H) Vrcholky letorostů jsou otevřené, silně bíle vlnatě plstnaté, slabě až středně silně pigmentované antokyany, bělavé s karmínovým okrajem, apikální listy jsou bělavě zelené, někdy s karmínově pigmentovanou žilnatinou, líc je slabě a rub silně bíle vlnatě plstnatý, bazální jsou žlutavě zelené. Dospělé listy jsou malé až středně velké (11,7 x 11,7 cm), pentagonální až klínovité, ploché, třílaločnaté s mělkými výkroji až nečleněné, na líci průměrně puchýřnaté, světle až středně zelené, na rubu, na ploše středně silně plstnaté a štětinkaté, na žilnatině průměrně štětinkaté, okraj je málo či středně výrazně zoubkovaný, zoubky mají obě strany konvexní nebo konvexnía rovnou stranu a širokou bázi, řapíkový výkroj je otevřený, ve tvaru V až UV, bez zoubku a bez ohraničení žilnatinou, řapík je karmínově červený, lysý, stejně dlouhý jako střední žíla listu či delší. Líc listu je středně silně pigmentovaný antokyany. Internodia a nodia jsou na dorsální straně červená se zelenými pruhy nebo červená, na ventrální zelená či ve většině případů červená s tenkými zelenými pruhy, středně silně plstnatá, úponky jsou načervenalé, středně silné a dlouhé (18,5 cm). Antokyanové zbarvení pupenů je velmi slabé. Hrozny jsou malé až středně velké, průměrně kompaktní až volné, válcovitě kuželovité, většinou bez křidélek, stopky jsou středně dlouhé, středně lignifikované, bobule malé až střední, jednotné velikosti, krouhlé až mírně eliptické, uniformní žlutozelené barvy, se středně silnou, průměrně ojíněnou slupkou, s velmi šťavnatou dužinou neutrální chuti, obsahující 2-5 semen s výrazným zobáčkem. Hilum je málo zřetelné. Stopečky bobulí jsou středně dlouhé, poměrně snadno oddělitelné. Jednoleté réví je na průřezu mírně eliptické až kruhové, žlutohnědé barvy, rýhované. Růst je středně bujný až bujný s polovzpřímenými až poléhavými letorosty, výnosy jsou nižší až průměrné, pravidelné. Odrůda má poměrně dlouhý vegetační cyklus, raší a kvete raně až středně pozdně, zaměká středně pozdně, dozrává středně pozdně až pozdně. Je citlivá vůči většině škůdců, vůči oidiu a peronospoře, poměrně dobře většinou odolává botrytidě, její pěstování je proto náročnější, což způsobilo, že pozvolna mizí z vinic. Nejlépe jí vyhovují písčité půdy ve svahovitém terénu a mírné, vlhčí klima, je citlivá na deštivé počasí v době květu, v tom případě sprchává. Cukernatost moštu je střední až vyšší, acidita průměrná, riziko oxidace moštu je vyšší.
Charakteristika vína: Hrozny poskytují vína spíše průměrné kvality, neutrálního aroma, poněkud rustikálního typu, často neharmonická, slouží proto častěji pouze jako menšinová složka bílých cuvée vín, ve španělské DO Rías Baixas většinou s odrůdou Alvarinho. Odrůdová vína mají světle žlutou barvu se zelenými reflexy, jemné, ovocité aroma s typickou mineralitou a sklon k oxidaci, takže poměrně nízký potenciál zrání, jako mladá jsou vstřícná.
Literatura a internetové zdroje: 26, 84, 87, 122, 163, 176, 198, 202, A)Catálogo Nacional de Variedades [online, 2015-10-15]. Dostupné z: http://dre.pt/pdf2sdip/2012/03/048000000/0842808432.pdf, B)Portugisiska Viner [online, 2015-10-15]. Dostupné z: http://www.portugisiskaviner.se/druvsorter/, C)Determination of Genetic Relationships of Albariño and Loureira Cultivars with the Caiño Group by Microsatellites. Díaz-Losada1, E. et al. American Journal of Enology and Viticulture 62 (3), 371-375, 2011. [online, 2015-10-15]. Dostupné z: http://www.ajevonline.org/content/62/3/371.abstract, D)Twenty microsatellites (SSRs) reveal two main origins of variability in grapevine cultivars from Northwestern Spain. Diaz Losada, E. et al. Vitis 49 (2) 55-62 (2010) [online, 2015-10-15]. Dostupné z: http://www.vitis-vea.de/admin/volltext/W0 10 1793.pdf, *Molecular and ampelographic characterisation of Vitis vinifera L. 'Albariño', 'Savagnin Blanc' and 'Caíño Blanco' shows that they are different cultivars. Santiago, J.L. et al. Spanish Journal of Agricultural Research 2007 5(3), 333-340. [online, 2015-10-15]. Dostupné z: http://www.inia.es/gcontrec/pub/333-340-molecular_1188556046203.pdf, *Prospection and identification of grapevine varieties cultivated in north Portugal and northwest Spain. Martin, J.P. et al. Viti 50 (1), 29-33 (2011) [online, 2015-10-15]. Dostupné z: http://www.vitis-vea.de/admin/volltext/W0 11 794.pdf, *CSIC-Misión Biológica de Galicia [online, 2015-10-15]. Dostupné z: http://www.vitis.mbg.csic.es/vitis/es/variedades.php, *Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Robinson, J., Harding, J., Vouillamoz, J. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2, *A colección de vides da estación de viticultura e enoloxía de Galicia. Losada, E.D. et al. Xunta de Galicia, Consellería do Medio Rural. Santiago de Compostela, 2011. ISBN 978-84-453-5003-4 [online, 2015-10-15]. Dostupné z: http://www.medioruralemar.xunta.es/fileadmin/arquivos/publicacions/Viticultura/files/assets/basic-html/page1.html, *Biodiversity and characterization of twenty-two *Vitis vinifera* L. cultivars in the northwestern Iberian peninsula. Moreno-Sanz, P. et al. Scientia Horticulturae 129 (2011) 433-440 [online, 2015-10-15]. Dostupné z: http://www.ajevonline.org/content/60/3/293.short, *Identification of minority grapevine cultivars from Vinhos Verdes Portuguese DOC Region. Ferreira, V. et al. Vitis 54 (Special Issue), 53-58 (2015) [online, 2015-10-15]. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/280944061_Identification_of_minority_grapevine_cultivars_from_Vinhos_Verdes_Portuguese_DOC_Region, *Identification of New Synonymies in Minority Grapevine Cultivars from Galicia (Spain) Using Microsatellite Analysis. Vilanova, M. et al. Am. J. Enol. Vitic. 60:2 (2009) [online, 2015-10-15]. Dostupné z: http://www.ajevonline.org/content/60/2/236.abstract, *New synonyms and homonyms for cultivars from northwestern Spain. Diaz-Losada, E. et al. American Journal of Enology and Viticulture 64 (1) 156-162 (2013) [online, 2015-10-15]. Dostupné z: http://www.researchgate.net/profile/Santiago_Pereira-Lorenzo/publication/261467035_New_Synonyms_and_Homonyms_for_Cultivars_from_Northwestern_Spain/links/00463534535a01a693000000.pdf.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama