Calabre (Calabrisi bianco)

28. července 2017 v 12:19 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - C
Synonyma: Калабрийский, Калабрез Бианка, Калабрес, Резен де Калабре (Rusko, Ukrajina), Alba de Calabria, Blanc de Calabre (Švýcarsko), Calabrais Blanc, Calabrazac, Calabre (Francie, cd. 702)26, C. Blanc, Calabresa, Calabrese Bianca, Calabreser (Německo), C. Traube, C. T. Weisse, C. Weiss, Calabreser-Froehlich, Calabri, Calabria, Calabriai Fehér (Maďarsko), Calabrian Raisin, Calabrisi Bianca, C. Bianco, Fehér Calabriai, Jossling Saint-Albans, Kalabres, Kalabresertraube, Kalabreska Bijela, Kalabriiskii, Moschato di Calabria, Muscat de Calabre, Raisin Blanc de Calabre, R. de Calabre (Rumunsko, Maďarsko), Saradruli, Struguri de Calabria, Uva di Calabria, Weisser Calabreser (Německo, Švýcarsko)
Původ a rozšíření: Calabre je raná až středně pozdní moštová a stolní odrůda původu Vitis vinifera, kterou v Itálii vyšlechtil (případně selektoval) soukromý šlechtitel Paul Giraud. Dle analýzy DNA, provedené roku 2012, je křížencem odrůd Bicane x Muscat à petits grains199. Pozor ale na možnou záměnu, v kolekci INRA existuje též odr. Calabresertraube (Collection Rodrian, cd. 648)26 a ta je křížencem odrůd Bicane x Pinot199. O současném výskytu odrůdy Calabrese na vinicích není dostatek informací, některé zdroje udávají, že ji mimo Itálii najdeme ještě v Maďarsku, Rumunsku, Francii, Německu, na Ukrajině a dokonce i v České republiceA, ale doklad o tom, že by se v těchto státech skutečně pěstovala, jsem nikde jinde nenalezl. Není zapsána v národním katalogu italských odrůd197. První zmínka o této odrůdě v ampelografické
literatuře pochází již z roku 1844 (A. Traenhart), dále ji popisují například F.X. Trummer (1855) nebo H. Goethe (1877)163. Odrůda Calabre byla jedním z partnerů při křížení odrůdy Reichensteiner163, analýza DNA z roku 2012 naproti tomu nepotvrdila, že je jedním z rodičů odrůdy Ezeréves Magyarország Emléke199, což byl původní údaj šlechtitele, který doposud některé ampelografické zdroje uvádějíA. Na Sicílii je hojně pěstována odrůda Calabrese (Nero d´Avola), příbuznost obou odrůd není doložena (ani pravděpodobná).
Charakteristika odrůdy: (H) Dospělé listy jsou velké, okrouhlé, pětilaločnaté se středně hlubokými výkroji, horní výkroje jsou většinou překryté s malým průsvitem či zcela bez průsvitu, dolní ve tvaru V, naznačené či uzavřené až mírně překryté, rub listu je lysý, okraj listu je výrazně, ostře zoubkovaný, zoubky mají úzkou bázi. Řapíkový výkroj je většinou překrytý s průsvitem, méně často úzce otevřený, lyrovitý. Hrozny jsou velké, válcovitě kuželovité, často s křidélky, volnější až středně kompaktní, bobule jsou středně velké až velké, okrouhlé, zelenožluté se světle růžovým tónem na osluněné straně, s tenkou, průměrně ojíněnou slupkou, těžko oddělitelnou od dužiny, s mírně chruplavou dužinou neutrální až jemně muškátové chuti, obsahující semena. Růst je bujný, výnosy dává tato odrůda většinou vyšší, 10-13 t/ha. Odolnost vůči mrazu je průměrná (-19 až -22°C), vůči houbovým chorobám průměrná, hrozny někdy trpí hráškovatěním bobulí. Hrozny se používají k výrobě jednoduchých bílých vín a k přímé spotřebě v čerstvém stavu, jejich transportabilita je dobrá. Literatura a internetové zdroje: 26, 35, 72, 100, 135, 136, 163, 176, 197,199,A)Wein-plus.eu [online, 2015-10-16]. Dostupné z: http://www.wein-plus.eu/de/Calabrisi+Bianco_3.0.7763.html.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama