Carignan blanc

28. července 2017 v 14:00 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - C
Synonyma: Carignan blanc(Francie, cd. 19, no. 1131), Cariñena Blanca (Španělsko), Carinyena Blanca (Španělsko - DO Empordà), Fehér Carignan, Karinjan, Samsó Blanco (Španělsko - Katalánsko)
Původ a rozšíření: Carignan blanc je pozdní moštová odrůda původu Vitis vinifera, mutace odrůdy Carignan gris176, 189 (nebo Carignan)30, 163, nalezená a popsaná poprvé ve Francii roku 1900 (Combettes a Despetits)176, 189. Pěstována je hlavně ve Francii, v regionu Languedoc, v départementech Hérault, Pyrénées Orientales, Aude a Gard, tvoří zde součást cuvée vín apelací AOC Languedoc, Saint Chinian a Faugères. Je na ústupu z vinic, zatímco roku 1958 byla vysazena na ploše 2.316 ha, roku 2011 již pouze na ploše 327 ha30. Najdeme ji též na vinicích ostrova Kypr, kde patří mezi registrované odrůdy a pod názvem Cariñena Blanca také ve Španělsku, zde roku 1999 na ploše 59 hektarů163, tvoří součást vín apelací DO Empordà a DO Catalunya. Název odrůdy je odvozen od jména španělského městečka Cariñena v provincii Zaragoza, v regionu Aragon (zmíněného již ve třetím století př. Kr. pod jménem Carae), tedy od místa domnělého či skutečného původu odrůdy Carignan(ve Španělsku Cariñena).
Charakteristika odrůdy: (H) Vrcholky letorostů jsou zcela otevřené, středně silně bělavě vlnatě plstnaté, slabě pigmentované antokyany, na okrajích jsou světle červeně lemované. Internodia jsou na obou stranách zelená s červenými pruhy, pupeny jsou slabě až průměrně pigmentované antokyany. Apikální listy jsou žlutavě zelené, silně bíle vlnatě plstnaté, bazální listy na rubu středně silně plstnaté, zelené s bronzovým nádechem, ale jejich bělavé plstnaté ochmýření poměrně rychle mizí a listy jsou později lesklé. Dospělé listy jsou velmi velké, pentagonální, pětilaločnaté s mělkými až středně hlubokými výkroji, někdy se zoubkem ve výkroji, zkroucené, na líci silně vrásčité a středně silně, drsně puchýřnaté, na rubu, na ploše jsou slabě plstnaté, na žilnatině jsou velmi slabě štětinkaté, na okraji jsou ostře zoubkované, zoubkování je ve srovnání s ostatními odrůdami poměrně výrazné, zoubky mají širokou bázi a obě strany rovné nebo konvexní, řapíkový výkroj je úzce otevřený až uzavřený, většinou s ostrým dnem, bez zoubku a bez ohraničení žilnatinou. Žilnatina listu není pigmentovaná antokyany. Odrůda má velké až velmi velké, válcovitě kuželovité, kompaktní až středně kompaktní, někdy volnější hrozny, zdvojené či s 1-4 křidélky, velmi krátké stopky a středně velké (15 mm), okrouhlé až mírně obvejčité, zelenkavé až zlatožlutě zbarvené bobule s rezavým tónem na osluněném líčku, se silnou, průměrně ojíněnou slupkou, se sladkou, nezbarvenou dužinou mírně svíravé chuti, obsahující semena. Růst je bujný, odrůda raší 10 dnů po Chasselas a nebývá tedy ohrožována pozdními jarními mrazy, zraje 30-32 dní po Chasselas a patří tak mezi pozdní odrůdy. Preferuje krátký řez, je poměrně výnosná, ale kvůli hustým hroznům je náchylná k hnilobě a k plísni révové, ale především k oidiu.
Charakteristika vína: Hrozny většinou slouží k výrobě poměrně tělnatých vín neutrálního typu s vyšší kyselinkou a s vysokým obsahem alkoholu, s aroma citrusových plodů, použití nacházejí nejčastěji v různých cuvée.
Literatura a internetové zdroje: 26, 28, 29, 30, 163, 166, 168, 171, 176, 181, 188, 189, 199, 202, *Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Robinson, J., Harding, J., Vouillamoz, J. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2, *Jancis Robinson [online, 2015-10-21]. Dostupné z: http://www.jancisrobinson.com/articles/carignan.html, *Préservation et valorisation des cépages rares des régions nord-méditerranéennes - Treize cépages prometteurs. Mahé, H. Institut des hautes études de la vigne et du vin (IHEV) - Montpellier SupAgro - Association Wine Mosaic, 2015 [online, 2017-01-31]. Dostupné z: https://www.supagro.fr/fondation/wa_files/Livret_cepages_prometteurs_HMahe.pdf, https://www.supagro.fr/fondation/wa_files/Preservation_et_valorisation_cepages_autochtones_HMahe.pdf.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama