Carrega branco

28. července 2017 v 14:06 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - C
Synonyma: Barranquesa (Portugalsko), Blanca de Monterrei (DO Monterrei), Branca de Monterrei (DO Monterrei), Carrega, Carrega Somera (Francie, cd. 2581, Španělsko), Malvasia Polta (Portugalsko), Poilta
Původ a rozšíření: Carrega branco je pozdní moštová odrůda původu Vitis vinifera, zapsaná v národním katalogu portugalských odrůdB a pěstovaná r. 2010 na 460 haA (492 ha r. 2009)201 v regionu Trás-os-Montes, kde tvoří součást vín DO Trás-os-Montes, Trás-os-Montes - Planalto Mirandês, Douro a IG Duriense84. Pěstována je nehojně také ve španělské Galícii (apelace DO Monterrei), zde pod názvem Blanca de MonterreiC, D. Pocházcí patrně ze severu Portugalska, z regionu Trás-os-Montes či z přilehlé španělské Galície, kde je kultivována po staletíD. Není identická s odrůdou, pěstovanou nehojně v Galícii pod názvem Monstruosa (Garrido fino)163.
Charakteristika odrůdy a vína: (H) Letorosty jsou polovzpřímené, růst je středně bujný. Vrcholky letorostů jsou zcela otevřené, slabě až středně silně pigmentované antokyany, středně silně až silně vlnatě plstnaté. Apikální listy jsou zelenožluté s bronzovým nádechem, středně silně pigmentované antokyany, středně silně plstnaté, první bazální list je plochý, zelený, na rubu středně silně plstnatý a na žilnatině štětinkatý. Květenství je střední délky. Internodia a nodia jsou oboustranně zelená, pupeny jsou bez pigmentace antokyany. Úponky jsou středně dlouhé. Dospělé listy jsou středně velké (15 x 15 cm), pentagonální, lehce pomačkané až zkroucené a silně zvlněné, nečleněné, tří- až pětilaločnaté s mělkými výkroji, horní výkroje jsou otevřené, ve tvaru V. Listy jsou nepravidelného tvaru, na líci světle až středně zelené, takřka bez vrásek, slabě puchýřnaté, na rubu slabě až středně silně plstnaté a slabě štětinkaté, řapíkový výkroj je úzce otevřený až uzavřený či zcela překrytý, lyrovitý s ostrým dnem, bez zoubku a bez ohraničení žilnatinou. Zoubky jsou krátké, málo výrazné, se širokou bází a s rovnou a konvexní stranou či s oběma stranami konvexními. Žilnatina listu je bez pigmentace antokyany. Řapík je kratší než střední žíla listu, velmi slabě plstnatý. Hrozen je střední velikosti, průměrně kompaktní, kuželovitý s 1-2 křidélky, stopka je střední délky, málo lignifikovaná, bobule jsou středně velké až velké (21,6 x 18,3 mm, až 4 g), jednotné velikosti, krátce eliptické, žlutozelené, s tenkou, slabě ojíněnou slupkou, dužina je měkká, šťavnatá, nezbarvena, neutrální chuti, obsahuje semena. Stopečky bobulí jsou krátké a obtížně oddělitelné od bobule. Jednoleté réví je kruhového průřezu s naznačenými hranami, rýhované na povrchu, hnědofialově zbarvené. Plodnost bazálních pupenů je velmi vysoká. Výnosy jsou průměrné (1,1 kg na keř) až poměrně vysoké, ale nepravidelné, odrůda je velmi citlivá na padlí a peronosporu, citlivá na botrytidu. Odrůda raší raně, zrání je středně pozdní až pozdní, mošt má vyšší potenciál alkoholu (19,5 %) a nižší až průměrný obsah kyselin (5,1-6,7 g/l). Vína bývají světle žluté barvy, nepříliš strukturovaná, vůně je jednoduchá, aroma je jemně ovocité, v Portugalsku tvoří často cuvée s odrůdou Rabigato.
Literatura a internetové zdroje: 26, 79, 83, 84, 163, 176, 201, 202, A)Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Robinson, J., Harding, J., Vouillamoz, J. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2, B)Catálogo Nacional de Variedades [online, 2015-10-22]. Dostupné z: http://dre.pt/pdf2sdip/2012/03/048000000/0842808432.pdf, C)New synonyms and homonyms for cultivars from northwestern Spain. Diaz-Losada, E. et al. American Journal of Enology and Viticulture 64 (1) 156-162 (2013) [online, 2015-10-22]. Dostupné z: http://www.researchgate.net/profile/Santiago_Pereira-Lorenzo/publication/261467035_New_Synonyms_and_Homonyms_for_Cultivars_from_Northwestern_Spain/links/00463534535a01a693000000.pdf, D)A colección de vides da estación de viticultura e enoloxía de Galicia. Losada, E.D. et al. Xunta de Galicia, Consellería do Medio Rural. Santiago de Compostela, 2011. ISBN 978-84-453-5003-4 [online, 2015-10-22]. Dostupné z: http://www.medioruralemar.xunta.es/fileadmin/arquivos/publicacions/Viticultura/files/assets/basic-html/page1.html, *Microsatellite Database of Grapevine (Vitis vinifera L.) Cultivars used for Wine Production in Portugal. M.M. Veloso et al. Ciência Téc. Vitiv. 25 (2) 53-61. 2010 [online, 2015-10-22]. Dostupné z: http://www.scielo.oces.mctes.pt/pdf/ctv/v25n2/v25n2a02.pdf.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama