Cattarato bianco lucido

31. července 2017 v 14:42 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - C
Synonyma: Castellaro (Isole Eolie-Liparské ostrovy), Catarratto Bianco Lustro, C. Lucido, Catarrattu lustru biancu, C. lustru, Catarratteddu lustru, Catarrattu lustra cane
Původ a rozšíření: Cattarato bianco lucido je středně pozdní moštová odrůda původu Vitis vinifera, pěstovaná dnes takřka výlučně na Sicílii, doporučená k pěstování v provinciích Agrigento, Caltanissetta, Enna, Catania, Palermo, Ragusa, Syrakusy a Trapani. Jako samostatnou odrůdu ji popsala ampelografická komise v Palermu (ampelograf Macagno, Bollettino ampelografico) roku 188360, od odrůdy Catarratto bianco comune se liší především málo ojíněnými, lesklými bobulemi (lucido, italsky lesklý). Do národního katalogu italských odrůd byla zapsána roku 1970 (cd. 059), tvoří hlavní podíl vín apelací DOC Contea di Sclafari a Santa Margherita di Belice, kde se vyrábějí také odrůdová vína, složku cuvée bílých vín DOC Menfi, Alcamo, Contessa Entellina, Erice, Etna, Mamertino di Milazzo, Marsala, Monreale, Salaparuta, Sciacca a Sicilia, ale též součást mnoha sicilských vín kategorie IGT197. Je považována za méně kvalitní odrůdu, než odrůda Catarratto bianco comune, patrně proto byla také vysazena na menší ploše vinic (roku 2010 na ploše 8.859 ha oproti 25.935 ha odrůdy Cattarato bianco lucido)197, i když údaje z jiných zdrojů někdy mohou uvádět naprostý opak43. K původu, názvu a k příbuzným odrůdám dále viz. odrůda Catarratto bianco comune.
Charakteristika odrůdy: (H) Růst je bujný se vzpřímenými či polovzpřímenými letorosty. Letorosty rašící (10-20 cm): vrcholky jsou otevřené, někdy polootevřené, bílé, často s karmínovým okrajem, vlnatě plstnaté, apikální listy (1-3) jsou ploché, žlutavě bílé, první je karmínově lemovaný a silně vlnatě plstnatý, zbývající průměrně plstnaté, bazální listy jsou ploché či dlaňovitě prohnuté, na líci žlutozelené s odstíny bronzu na okrajích, pavučinovitě ochmýřené, na rubu bělavé, plstnaté. Letorosty kvetoucí: vrcholky jsou otevřené, zelenobílé se slabě karmínovými okraji, vlnatě plstnaté, apikální listy jsou ploché, na líci slabě plstnaté, bělavě zelené až zelené s bronzovým nádechem, na rubu zelenobílé, vlnatě plstnaté, bazální jsou ploché, na líci zelené s bronzovým nádechem až světle zelené, vždy lesklé, více či méně arachnoidální, na rubu bělavě zelené nebo světle zelené, matné, vlnatě plstnaté. Letorosty jsou žlutavě zelené, často s měďnatě červenými pruhy v dolní třetině dorsální strany, kruhového průřezu s naznačenými hranami, z velké části arachnoidální, v horní třetině plstnaté. Úponky jsou bifidní až trifidní, dlouhé, tenké, světle zelené. Květenství je velké, dlouhé, v průměru 15 cm (bez stopek), kuželovité až pyramidální. První květenství je na druhém nodiu, průměrný počet květenství na výhon je jedno, plodnost feminel je téměř nulová. Dospělý list je malý až středně velký (16,5 x 14,9 cm), okrouhlý až ledvinovitý, tří- až pětilaločnatý se středně hlubokými výkroji, výkroje jsou většinou méně výrazné, než u odrůdy Catarratto bianco comune, uzavřené až překryté, lyrovité, laloky jsou lehce zkroucené. Řapíkový výkroj je většinou překrytý s průsvitem, často s ostrým dnem. Líc listu je světle zelený, zvlněný, vrásčitý a puchýřnatý, téměř lysý, rub je světle zelený, více či méně arachnoidální, žilnatina světle až bělavě zelená, zoubky na okraji mají spíše rovné nebo mírně konkávní strany, jsou nepravidelné, výrazné, ostré (s úzkou bází). Řapík je středně dlouhý (7,7 cm), bělavě zelený. Podzimní zbarvení listů je žluté. Hrozen je středně velký (257 g), válcovitý, protáhlý (16 cm), kompaktní až velmi kompaktní, jednoduchý či většinou s 1-2 křidélky, stopky jsou středně dlouhé, tenké, světle hnědé, lignifikované, bobule jsou malé nebo středně velké (14,5 x 14 mm, 2 g), mírně až výrazně oválné, zelenožluté až zlatožluté, lesklé, slabě ojíněné (na rozdíl od odrůdy C. b. c.), se silnou slupkou, se šťavnatou dužinou, sladké, neutrální chuti, obsahující semena. Stopečky bobulí jsou krátké nebo středně dlouhé, tenké, zelené. Cukernatost moštu je vysoká, 19,8°Brix, acidita průměrná až vyšší, 6 g/l. Semena jsou průměrně 1-2 v bobuli, střední velikosti. Jednoleté réví je střední (cca 1,3 m), silné, málo pružné, málo větvené, kruhového průřezu, částečně ojíněné, hlavně na uzlech, lysé, rýhované, internodia jsou středně dlouhá (6 cm), uniformě červenohnědé barvy, pupeny kónické. Odrůda raší středně pozdně až pozdně, mezi třetí dekádou března a první dubna, zaměká středně pozdně, dozrává též středně pozdně, mezi třetí dekádou srpna a třetí dekádou září. Výnosy jsou vysoké (15,6 t/ha, 3,37 kg na keř), nepravidelné, odrůda trpí na sprchávání. Houbovým chorobám a škůdcům odolává relativně dobře, citlivější je pro většinou o něco kompaktnější hrozny vůči padlí, botrytidě a obalečům, dobře odolává suchu a vysokým teplotám. Preferuje kratší nebo smíšený řez, afinita k podnožím je dobrá.
Charakteristika vína: Hrozny poskytují slámově žlutá až jantarově zbarvená, příjemně aromatická vína, bohatá na obsah kyselin, s vyšším obsahem alkoholu, používaná často také k výrobě vermutu a Marsaly. Literatura a internetové zdroje: 26, 35, 38, 42, 43, 46, 47, 49, 50, 58, 60, 100, 163, 176, 188, 197, 199, 202, *)Sangiovese and Garganega are two key varieties of the Italian grapevine assortment evolution. Crespan, M., Calo, A., Giannetto, S., Sparacio, A., Storch, P., Costacurta, A. Vitis 47 (2), 97-104 (2008) [online, 2015-10-31]. Dostupné z: http://www.vitis-vea.de/admin/volltext/w1%2008%20895.pdf, *Siculi di Vini [online, 2015-10-31]. Dostupné z: http://siculidivini.blogspot.cz/2009_11_01_archive.html, *Genetic Structuring and Parentage Analysis for Evolutionary Studies in Grapevine: Kin Group and Origin of the Cultivar Sangiovese Revealed. M. di Vecchi Staraz et al. AMER. SOC. HORT. SCI. 132(4):514-524. 2007. [online, 2015-10-31]. Dostupné z: http://journal.ashspublications.org/content/132/4/514.full.pdf, *Microsatellite analyses for Evaluation of Genetic diversity among Sicilian Grapevine Cultivars. Carimi, F. et al. Genetic Resources and Crop Evolution, 57, 703-719 (2010) [online, 2015-10-31]. Dostupné z: http://link.springer.com/article/10.1007/s10722-009-9506-3#page-1.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama