Cayuga white

31. července 2017 v 14:48 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - C
Synonyma:Каюга вайт (Rusko), Cayuga, Weiß Cayuga, GW 3, G. W. 3, Geneva White 3, NY 33403, New York 33403
Původ a rozšíření: Cayuga white je interspecifická, středně pozdní moštová odrůda, kříženec odrůd Seyval blanc x SchuylerA, vyšlechtěný roku 1945 (John Einset, Willard B. Robinson, Plant Genetic Resources Unit, New York State Agricultural Experiment Station United States Department of Agriculture (USDA), Agricultural Research Service (ARS), Cornell University Geneva, Cayuga Lake, New York, USA, selekce byla provedena roku 1952, uvedení na trh roku 1972).
Nese geny Vitis rupestris (14,1%), Vitis berlandieri (6,3%), Vitis riparia (6,3%), Vitis lincecumii (1,6%), Vitis labrusca (18,8%) a Vitis vinifera (53,1%)158. Odrůda nese jméno jezera Cayuga, které je pojmenováno po jednom z irokézských kmenů (v překladu "lidé z velkých bažin"). Tato výnosná a rezistentní odrůda je vysazena na vinicích států Iowa, New York (jedna z nejpěstovanějších odrůd), Missouri, Maryland, Severní Karolina, Pennsylvanie, New Jersey a Virginie. V Kanadě, v provincii Ontario, bylo roku 1991 vysazeno 7,5 ha163. Jako hybrid není povoleno odrůdu pěstovat k výrobě jakostních vín v zemích EU.
Charakteristika odrůdy: (H) Růst je bujný se vzpřímenými letorosty, výnosy jsou vysoké. Hrozny jsou středně velké až velké, protáhle kuželovité, průměrně kompaktní, bobule středně velké až mírně nadprůměrné (2,64 g), okrouhlé až mírně oválné, bělavě zelenožluté až žlutavé, průměrně ojíněné, s pevnou slupkou, odolnou vůči praskání, s masitou a šťavnatou dužinou, která má až při úplném vyzrání jemně "izabelovou", tedy labruskovou, mírně svíravou chuť. Odrůda raší pozdně, období od květu do sklizně trvá 100 dní, dozrává takřka současně s odrůdou Concord, v Iowě se sklízí počátkem září, ve státě New York poslední týden září. Průměrná cukernatost moštu je 17-19 %. Letorosty jsou křehčí, při silném větru se mohou lámat. Odrůda má zvýšenou odolnost vůči peronospoře, průměrně odolává botrytidě, oidiu a hnilobě, citlivá je vůči antraknóze, zimnímu mrazu odolává průměrně, do -23°C.
Charakteristika vína: Hrozny poskytují svěží a ovocitá, středně plná, poměrně vysoko ceněná vína ryzlinkového typu s vysokými kyselinami a s aroma citrusových plodů, vhodná k výrobě vín šumivých, ale i ke zrání v dubových sudech. U vín, vyrobených z přezrálých hroznů, se v aroma mohou objevit poněkud výraznější labruskové tóny, typické pro hybridy.
Literatura a internetové zdroje: 100, 163, 156, 158, 166, 176, A)Use of genetic markers to assess pedigrees of grape cultivars and breeding program selections. Bautista, J. et al. American Journal of Enology and Viticulture, USA, 59 (3) 248-254, 2008 [online, 2015-11-02]. Dostupné z: http://naldc.nal.usda.gov/download/22299/PDF, *Missouri state university. [online, 2015-11-02]. Dostupné z: http://blogs.missouristate.edu/fruitexperimentstation/2010/07/16/grape-guttation/ a také z: http://blogs.missouristate.edu/fruitexperimentstation/page/3/, *Cayuga white. Viticulture Iowa State University, Horticulture, 2008 [online, 2015-11-02]. Dostupné z: http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Cayuga%20White.pdf, *Flickr [online, 2015-11-02]. Dostupné z: http://www.flickr.com/photos/65172771@N03/5933806471/, *Cayuga white, the first of a Finger Lakes series of wine grapes for New York. Einset, J., Robinson, W.B. New York Food´s and Life Sciences Bull. 22, 1972 [online, 2015-11-02]. Dostupné z: http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/bulletin/cayuga_white.PDF.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama