Erilon (zkratka Er)

11. července 2017 v 19:50 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové pro bílá vína, kniha odrůd ČR
Původ a rozšíření: Erilon je interspecifická moštová odrůda révy (též hybridní odrůda, mezidruhové křížení, PiWi odrůda), určená k výrobě bílých vín.

Aromatická odrůda sauvignonového typu byla vyšlechtěna v České republice, v Lednici na Moravě, Prof. Ing. Vilémem Krausem a kolektivem šlechtitelů s názvem Resistant, tvořeným Doc. Ing. Milošem Michlovským, CSc., Františkem Mádlem, Vlastimilem Peřinou a Lubomírem Glosem. Vznikla křížením odrůd (Frankovka x Cabernet Franc) x Merlan. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána roku 2011. Udržovatelem odrůdy je Prof. Ing. Vilém Kraus, CSc. Odrůda je pěstována na Moravě, v podoblasti Mikulovské, zatím víceméně v pokusných výsadbách a na malých plochách. Roku 2015 byla v České republice pěstována na ploše 1,39 ha, podíl vinic v ČR činil pouze 0,1 %. Název odrůdy je slovní novotvar, patrně se jedná o kombinaci názvů rodičovských odrůd, upomínající na to, že výsledná vína typově připomínají vína odrůdy Sauvignon. Původní, pracovní název odrůdy byl L 3-9-25. Odrůda je od 2.3.2011 právně chráněna, ochranná práva vyprší 31.12.2041.
Rodičovské odrůdy: Otcovská odrůda Merlan je interspecifická moštová odrůda (hybridní odrůda, PiWi odrůda), vyšlechtěná v Moldavsku, ve výzkumném ústavu Vierul v Kišiněvě, křížením odrůd Merlot x Seibel 13666. Šlechtitelský materiál byl získán přímo od pracovníků výzkumného ústavu a využit kolektivem šlechtitelů Resistant také například při šlechtění odrůd Cerason, Kofranka, Laurot, Marlen, Nativa, Malverina, Savilon a Vesna.
Charakteristika odrůdy: (H) Růst je středně bujný až bujný, olistění je středně husté až husté. Včelka je narůžovělá. Vrcholek letorostu je ochmýřený, načervenalý. Jednoleté réví je středně silné až silné, světle žlutohnědé až šedavě hnědé, vroubkované. Listy jsou střední velikosti až velké, okrouhlé, na profilu ve tvaru "V", tmavozelené, velmi mělce tří- až pětilaločnaté, někdy téměř celokrajné, vyjímečně se středně hlubokými výkroji, čepel je jemně zvrásněná, na spodní straně plstnatá, na okraji s malými, tupými zoubky. Řapíkový výkroj je lyrovitý, otevřený s ostrým dnem, méně často uzavřený s průsvitem, řapík listu je delší, narůžovělý, stejně jako žilnatina listu v bezprostředním okolí řapíku. Oboupohlavní pětičetné květy v hroznovitých květenstvích jsou žlutozelené, samosprašné. Plodem je malá až středně velká, okrouhlá bobule zelenožluté barvy, na osluněné straně s hnědavým líčkem. Dužina je velmi řídká, lehce kořenité (sauvignonové) chuti, s vyšším obsahem cukrů i kyselin, při přezrání je lehce zbarvena do hněda, mdlé chuti, bez kyselin a aroma. Hrozen je středně velký až velký (135 g), středně kompaktní až kompaktní, válcovitý až kuželovitý, s křidélky. Pěstování: Réví dobře vyzrává. Mrazuodolnost je střední, jarními mrazy odrůda netrpí. Vhodným pěstitelským tvarem je střední vedení, doporučeno je zatížení 4-6 oček na m2, doporučené podnože jsou T 5C a SO-4. Výnosy této odrůdy bývají vyšší až velmi vysoké a jsou pravidelné, 9-14 t/ha při cukernatosti moštu 17-19,5 °NM a aciditě 8,5-12 g/l. Fenologie: Rašení i kvetení je středně rané, odrůda dozrává pozdně. Hrozny zaměkají v první dekádě srpna a koncem září až začátkem října, někdy až v první polovině října, dosahují plné zralosti. Choroby a škůdci: Odolnost vůči houbových chorobám je zvýšená, proto je odrůda vhodná k ekologickému vinařství. V podmínkách příznivých pro plíseň révovou (Plasmopara viticola) je částečně napadána, po odeznění infekčního tlaku napadená pletiva zasychají a choroba se dál nešíří. Vůči padlí révovému (Uncinula necator) je odolnost dobrá, není potřeba chemické ochrany. Plísni šedé (Botrytis cinerea) odolává pouze průměrně. Škůdcům odolává dobře. Poloha a půdy: Požadavky na polohu jsou střední až vyšší, nejsou vhodné vlhké polohy, vyhovují sušší, svahovité polohy s dobrou sluneční expozicí, kde se omezí velmi bujný růst a hrozny lépe odolávají plísni šedé (Botrytis cinerea). Požadavky na půdu jsou nízké.
Charakteristika vína: Víno je velmi náchylné na oxidaci už při kvašení. Víno, vyrobené reduktivní technologií je kvalitní, žlutozelené barvy, extraktivní, velmi aromatické, svým ovocitým, florálním, kořenitým a travnatě-kopřivovým charakterem typově připomínající vína odrůdy Sauvignon.
Literatura a internetové zdroje: 7, 9, 10, 13, 21, 163, 202, *Pavloušek, P. Encyklopedie révy vinné. Praha: CPress, 2007. ISBN: 978-80-251-1704-0, *Přehled odrùd révy 2016. Ludvíková, I. A kol. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Sekce rostlinné výroby, 2016 [online, 2017-01-14]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/file/492735/Reva_final_2016.pdf, *Taxon web. Sotolář, R. Vitis vinifera Erilon. Zahradnická fakulta Lednice [online, 2015-05-14]. Dostupné z: http://taxonweb.cz/t/1205, *Vinařství Flajšinger. Odrůda révy Erilon [online, 2015-05-14]. Dostupné z: http://www.vinarstviflajsinger.cz/?page_id=13, *Lieselehof. Fam. Werner Morandell, Kaltern [online, 2015-05-14]. Dostupné z: http://www.lieselehof.com/de/start.html, *New grapevine varieties with an increased resistance to fungal diseases, P. Pavloušek, A. Korpás [online, 2015-05-14]. Dostupné z: http://www.oiv2007.hu/documents/viticulture/110_pavlou_ek__p_1___korp_s__a__new_grapevine_varieties_with_an_increased_resistance_to_fungal_di.pdf.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama