Hibernal (zkr. Hi)

11. července 2017 v 20:02 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové pro bílá vína, kniha odrůd ČR
Synonyma: Гибернал(Rusko, Ukrajina),Gm 322-58, Geisenheim 322-58, Gybernal, Hybernal, Kiram
Původ a rozšíření: Hibernal je interspecifická moštová odrůda révy (též hybridní odrůda, mezidruhové křížení, PiWi odrůda), určená k výrobě bílých vín, která byla vyšlechtěna roku 1944 v Německu.

Vyšlechtil ji Dr. Helmut Becker v Ústavu pro šlechtění révy vinné v Geisenheimu, v oblasti Rheingau v Německu, jako semenáč druhé, filiální generace křížení odrůd Seibel 7053 (Chancellor) a Ryzlink rýnský, klon 239 Gm. V matematické řeči jednoduše (Seibel 7053 x RR, klon 239 Gm) x (Seibel 7053 x RR, klon 239 Gm). Odrůda byla roku 2004 v Německu pěstována na ploše, nepřevyšující 100 hektarů, registrována je ještě v Moldavsku a v České Republice, dále ji najdeme například ve Švýcarsku či v Kanadě (roku 1991 na 4,46 ha). Do Státní odrůdové knihy České republiky byla zapsána v roce 2004. Udržovatelem odrůdy v ČR byl Profesor Vilém Kraus. Roku 2015 byla u nás pěstována na ploše 193,74 hektarů, podíl vinic v ČR činil v té době 1,2 %, průměrné stáří vinic roku 2010 činilo 5 let, osazené plochy vinic mají výrazně rostoucí tendenci. Odrůda Hibernal je vhodná k pěstování v obou vinařských oblastech a zdá se být velmi perspektivní odrůdou.
Genetický profil odrůdy: 78,9 % Vitis vinifera, 5,1 % Vitis labrusca, 13,3 % Vitis rupestris, 2 % Vitis riparia, 0,8 % Vitis lincecumii158. Název odrůdy je spojen s její schopností dobře odolávat zimním mrazům a každopádně vychází z latiny, ať již z podstatného jména "hiberna", tedy "zima", či ze slovesa "hibern", v překladu "přezimovat. Pracovní název odrůdy byl Gm 322-58 či Geisenheim 322-58.Rodičovské odrůdy: Seibel 7053 (Chancellor) je interspecifická odrůda z dílny známého francouzského šlechtitele-hybridisty, Alberta Seibela, z počátku 19. století. Odrůda byla do roku 1950 vysazena ve Francii až na 40.000 hektarech vinic, ale po zákazu pěstování hybridních odrůd pro výrobu jakostních vín byly osazené plochy drasticky zredukovány. Odrůda je nyní populární na východním pobřeží USA, ve státech New York, Severní Karolína a Nová Anglie, kde jsou z ní vyráběna zajímavá, příjemná a pitelná rosé a též temně červená vína v úpravě barrique, která jsou typická poměrně značnou hořčinkou. Odrůda je častým partnerem při šlechtění nových odrůd, například Breidecker a Cabernet Cantor v Německu, Villard noir a Chambourcin ve Francii.
Charakteristika odrůdy: (H) Růst je středně bujný až bujný s polovzpřímenými až vzpřímenými letorosty. Vrcholky letorostů jsou otevřené, slabě pigmentované antokyany, světle zelené s hnědavým nádechem, slabě pavučinovitě či velmi slabě bíle vlnatě ochmýřené, mladé listy jsou zelené se slabým bronzovým nádechem. Jednoleté réví je žlutavě hnědé. Dospělý list je středně velký až velký, nečleněný až pětilaločnatý s velmi mělkými horními bočními výkroji. Tvar čepele je srdcovitý, vrchní strana čepele je tmavozelená, lehce vrásčitá, zvlněná, středně puchýřnatá. Řapíkový výkroj je úzce otevřený, ve tvaru písmene V, až mírně překrytý, řapík je středně dlouhý, zelený, s ojedinělými štětinkami, žilnatina listu je takřka bez pigmentace antokyaniny. Oboupohlavní květy v hroznovitých květenstvích jsou žlutozelené, samosprašné. Plodem je malá až středně velká (14 mm), kulatá bobule, jejíž slupka je žlutozelená, u přezrálých hroznů až růžovošedá, dužnina je bez zbarvení, řídká až mírně sliznatá, sladké, neutrální až jemně kořenité chuti. Hrozen je malý až středně velký (112 g), válcovitě-kuželovitý, středně hustý až hustý, mírně křídlatý, se středně dlouhou stopkou. Pěstování: Proti poškození zimními i jarními mrazy je odrůda odolná, odolnější než její rodič, Ryzlink rýnský. Mrazu je schopna odolávat až do -28 °C. odrůda nemá sklon ke sprchávání. Podnože volíme podle typu půd a tvaru keře. Vhodné jsou K 5BB, T 5C a SO-4. Hibernal se hodí pro všechny způsoby vedení, snáší dlouhý i krátký řez. Výnosy jsou obdobné, jako u Ryzlinku rýnského, průměrná cukernatost o něco vyšší a acidita o 3 promile nižší. Výnos je středně vysoký, 10-14 t/ha, dosahovaná cukernatost moštu 19-24 °NM a obsah kyselin 8,5-12 g/1. Ve zkouškách pro registraci bylo dosaženo v tříletém průměru 9,5 t/ha o průměrné cukernatosti téměř 22° NM. Fenologie: Doba rašení oček a doba květu je středně pozdní, sklizňová zralost začíná 1-2 týdny před Ryzlinkem rýnským, středně pozdní až pozdní odrůda se sklízí od počátku až do poloviny října. Suma aktivních teplot (SAT) 2800 °C. Choroby a škůdci: Odrůda velmi dobře odolává padlí révovému (Uncinula necator) a plísni révové (Plasmopara viticola), proti napadení plísní šedou (Botrytis cinerea) je středně odolná až odolná. V některých letech, při vysokém infekčním tlaku, je nutný preventivní postřik proti plísni révové před květem a po odkvětu a také proti botrytidě. Poloha a půdy: Vzhledem k délce vegetační doby je odrůda náročnější na stanoviště, vyžaduje svahovité polohy s výbornou expozicí k slunečnímu záření. Na půdy náročná není, snáší dobře i vyšší obsah vápníku, nesnáší však extrémně suché půdy, ideální jsou písčité až hlinitopísčité, s velmi dobrým obsahem živin a dobrou vododržností. V těžkých půdách se v některých letech, při přezrání hroznů, mohou ve víně vyskytnout nepříjemné bezinkové tóny.
Charakteristika vína: Hibernal je vhodný k produkci kvalitních přívlastkových vín a jako hybrid též k výrobě biovín. Odrůdová vína jsou značně rozdílná, odrůda velmi ctí terroir, charakterem mohou připomínat vína odrůd Ryzlink rýnský či Sauvignon, ale někdy též vína odrůd Neuburské nebo Rulandské šedé z chladnějších vinařských oblastí. Hrozny jsou vhodné pro výrobu vín technologií sur lie a pro tvorbu výběrů z hroznů a z bobulí. Kvůli slizovité dužině je vhodné při zpracování použít enzymatické preparáty a speciální kmeny kvasinek, zlepší výlisnost a pozitivně ovlivní aromatičnost vína. Též je vhodné použít kvašení za nízkých teplot (15°C) pro tvorbu výrazného ovocitého a květinového aroma. Při cukernatosti 23 °NM a více je vhodné pracovat s teplotami 18-22 °C a nenechat víno prokvasit úplně do sucha. Víno získá výrazné tělo a zároveň harmonický poměr kyselin a cukrů. Typické odrůdové víno má zelenožlutou barvu, vůně je intenzivní, příjemně ovocitá, chuť plná, velmi extraktivní, typicky kořenitá. V odrůdovém víně je vyšší obsah kyselin, ve výběrech jemná harmonie. Ve vůni a chuti můžeme hledat černý rybíz, angrešt, ananas, broskev, grapefruit, červený pomeranč, kiwi, jablko, hrušku, meruňku, broskev, jemné květinové tóny, v odchodu někdy též jemnou hořčinku. Víno je vhodné k archivaci. Stolování: Víno můžeme podávat k předkrmům, rybám nebo k mořským plodům. Sladké výběry se dobře hodí k dezertům.
Literatura a internetové zdroje: 9, 10, 13, 16, 28, 71, 74, 158, 163,166, 171, 176, 181, 202, *Kraus, V., Foffová, Z., Vurm, B., Krausová, D. Nová encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Praga Mystica, 2005. ISBN 80-86767-00-0, *Pavloušek, P. Encyklopedie révy vinné. Praha: CPress, 2007. ISBN: 978-80-251-1704-0, *Hillebrand, W., Lott, H und Pfaff, F. Taschenbuch der Rebsorten. Fachverlag Fraund, Mainz, 2003. 13. Auflage. ISBN 3-921156-53-X, *Robinson, J., Harding, J., Vouillamoz, J. Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2, *Taxon web. Sotolář, R. Vitis vinifera Hibernal [online, 2015-05-14]. Dostupné z: http://taxonweb.cz/t/638, *Geisenheimer Rebsorten und Klone. Hibernal [online, 2015-05-15]. Dostupné z: http://www.hs-geisenheim.de/fileadmin/Dateien_Hochschule_Geisenheim/Forschung/Angewandte_Biologie/Rebenzuechtung/neue_Ertragssorten/Hibernal.pdf, *Vinařství Flajšinger [online, 2015-05-15]. Dostupné z: http://www.vinarstviflajsinger.cz/?page_id=13, *Vinařství Flajšinger [online, 2015-05-15]. Dostupné z: http://www.vinarstviflajsinger.cz/?page_id=13.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama