Hibia

13. července 2017 v 17:26 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - H
Původ a rozšíření: Hibia je interspecifická moštová odrůda révy (též hybridní odrůda, mezidruhové křížení, PiWi odrůda), určená k výrobě bílých vín, perspektivní novošlechtění, kříženec odrůd Hibernal a Bianca.

Odrůda byla vyšlechtěna v České republice, pochází z dílny Doc. Ing. Miloš Michlovského, CSc. a kolektivu šlechtitelů, vyšlechtěna byla na Moravě. Odrůda není zapsána do Státní odrůdové knihy České republiky a není ani odrůdou, povolenou k výrobě zemských vín, zatím je pěstována víceméně v pokusných výsadbách. Název odrůdy je slovním novotvarem, který vznikl kombinací názvů rodičovských odrůd Hibernal a Bianca. Původní šlechtitelské označení odrůdy znělo BV-34-14-1.
Charakteristika odrůdy: (H) Růst této odrůdy je středně bujný. Jednoleté reví je hnědé, čárkované, zimní pupeny jsou zahrocené. Dospělé listy jsou střední velikosti, nečleněné až pětilaločnaté s mělkými až středně hlubokými, otevřenými výkroji. Na líci jsou listy středně silně puchýřnaté, na rubu, na ploše jsou slabě vlnatě plstnaté, na žilnatině slabě štětinkaté. Řapíkový výkroj je klenutý až lyrovitý s ostrým dnem, otevřený, řapík listu je středně dlouhý, narůžovělý. Oboupohlavní, pětičetné květy v hroznovitých květenstvích jsou žlutozelené, samosprašné. Plodem jsou malé, kulaté, zelenožluté bobule s řídkou dužinou neutrální chuti. Hrozny jsou malé až středně velké (110 g), válcovitě kuželovité, středně kompaktní. Pěstování: Růst jestředně bujný, réví dobře vyzrává, odolnost vůči zimním mrazům je zvýšená. Odrůda není příliš náročná na polohu a půdy, hodí se pro většinu vedení, dobře snáší dlouhý i krátký řez, doporučené podnože jsou Cr 2, T 5C a SO-4. Plodnost je středně vysoká, 9-12 t/ha při cukernatosti moštu 18-22 °NM a aciditě 8-11 g/l. Fenologie: Rašení i kvetení je středně pozdní, hrozny dozrávají též středně pozdně, koncem září až začátkem října.
Choroby a škůdci: Odolnost vůči hlavním houbovým chorobám i škůdcům je vysoká, což se projevuje na nenáročnosti na chemické ošetřování. Vyzrálé hrozny jsou atraktivní pro vosy.
Charakteristika vína: Víno je harmonické, má jemný buket kvetoucí louky, který přechází až do dozrávajícího banánu a žlutého ovoce. Literatura a internetové zdroje: 7, 9, 10, 163, 166, 202, *Vinetum Řezáč [online, 2015-06-12]. Dostupné z: http://www.vinetumrezac.info/odruda.html.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama