Livora

13. července 2017 v 17:26 | Martin Šimek |  Moštové odrůdy - L
Původ a rozšíření: Livora je raná až středně pozdní, interspecifická moštová a stolní odrůda, kříženec odrůd (Kerner x Villard blanc x Tramín červený) x Hölder (Ryzlink rýnský x Rulandské šedé) x (Villard blanc x Tramín červený) z roku 2004, z dílny Profesora Ing. Viléma Krause, CSc. Tento známý, již zesnulý český šlechtitel odrůdu vyšlechtil při svém působení v Lednici na Moravě. V katalogu odrůd VIVC Geilweilerhof není odrůda doposud uvedena. Název Livora je zde uveden pouze jako synonym odrůd Tramín červený a Savagnin rosé. Odrůda Livora není zapsána do Státní odrůdové knihy České republiky a není ani odrůdou, povolenou zde k výrobě zemských vín. Najdeme ji pouze vzácně na Moravě, mezi malopěstiteli.
Charakteristika odrůdy a vína: Růst je bujný, olistění je středně husté, dospělé listy jsou velké. Réví je silné a dobře vyzrává, přesto je odolnost této odrůdy vůči mrazu pouze průměrná. Hrozen je středně velký, poměrně kompaktní, bobule středně velké, zelenavé až žlutozelené, s pevnou slupkou, s masitou dužinou velmi příjemné, jemně aromatické chuti s vyšší cukernatostí, nad 20°NM, které dosahuje i v méně příznivých podmínkách. Sklizeň nastává koncem září až začátkem října, později by mohlo dojít k poklesu acidity moštu. Není třeba regulace výnosů, je vhodné provést odlistění v pásmu hroznů. Odolnost vůči houbovým chorobám je průměrná, vůči peronospoře a padlí mírně zvýšená, při zvýšeném infekčním tlaku postačí standardní chemická prevence. Bobule mají silnější slupku, takže odrůda není citlivá ani vůči hnilobě hroznů. K usměrnění růstu je vhodná podnož SO 4. Hrozny poskytují zajímavá, aromatická, plnější vína žlutozelené barvy, harmonická a svěží, ovocité chuti, s jemnou vůní citrusů, hrušek a kdoulí, s květinovými tóny, typově snad připomínající vína Tramínu červeného. Hrozny mohou sloužit též k přímé spotřebě. Literatura a internetové zdroje: 8, 163, 184, *Kahan [online, 2015-06-13]. Dostupné z: http://www.wine.cz/kahan/z0041.php.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama