Maďarsko

18. července 2017 v 18:34 | Martin Šimek |  Vinařství v zemích světa
Historie a současnost: Roku 2007 se v Maďarsku nacházelo 75.000 ha vinic, ze kterých bylo sklizeno 540.100 tun hroznů a vyrobeno 3.222.000 hl vína. Tradice vinohradnictví sahá až k antickým časům, velká část Maďarska byla jako provincie Pannonie součástí Římské říše, římané založili např. i město Szombathely. Nejstarší nález semen Vitis sylvestris ale pochází již z r. 3300 př. Kr., Vitis vinifera pak z r. 1300 př. Kr., ze Šoproně. Kristianizace země po roce 1000 po Kr. dala vinohradnictví nový impuls. Ve středověku byla oblíbená vína z oblastí Ödenburg (Šoproň) a Eger. Zajímavé je, že vinohradnictví se dařilo, i když byla východní část dnešního Maďarska pod nadvládou turků, konstantinopolský sultán totiž nechtěl přijít o stálý zdroj příjmů. O ten nechtěli přijít ani komunisté, po druhé světové válce nastává obrat ke kvantitatívním odrůdám a běžným spotřebním vínům, i když i v této době lze na trhu objevit např. kvalitní tokajská vína. Dnes je Maďarsko evropskou velmocí v oblasti bílých vín a také jedinou zemí z bývalého východního bloku, které se podařilo ve větším měřítku proniknout na západní trhy. Je to dáno především vysokou produkcí levných, ale poměrně kvalitních vín, nicméně díky vstupu zahraničního kapitálu přichází i doba objevování špičkových vín z této části Evropy. Není snad nutné představovat odrůdová vína, již léta dostupná na našem trhu, např. Kékfrankos, Olaszrizling, Szilváni, Kadarka a Muskotály, nebo třeba legendární Býčí krev (Egri Bikavér). V celém vinařském světě je však Maďarsko proslaveno hlavně tokajskými víny, vyráběnými ze scvrklých hroznů (aszú), napadených ušlechtilou botrytidou.
Vinařské zákonodárství: V Maďarsku jsou sice vyznačeny vinařské oblasti, ale udávání původu není uzákoněno. Jsou zde tři typy vína, Asztali bor, stolní víno, Minesegi bor, jakostní víno a Borkulonlegessege szlogazdasagának, jakostní víno ze stanovené oblasti původu. Podle obsahu cukru jsou vína dělena na száras (suché), felédes (polosuché) a edés (sladké).
Klimatické podmínky: Vzhledem k vnitrozemské poloze a ochranné hradbě hor má Maďarsko relativně suché, kontinentální klima s chladnými zimami a teplými léty. Průměrné teploty jsou v lednu mezi -3 až -1 °C, v červenci mezi 21 až 23 °C. nejhojněji prší v časném létě, roční průměr srážek je na západě okolo 800 mm, zatímco na východě okolo 500 mm. Klima je vhodné k pěstování bílých, aromatických odrůd, na druhé straně, například Cabernet Sauvignon zde nemusí vždy úplně vyzrát.
Pěstované odrůdy: A szölöfajták bortermelés céljából történö osztályozásának jegyzéke(2009): bílé odrůdy Aletta, Aligoté, Arany sárféher, Bacchus, Bakator, Bánáti rizling, Bianca, Blauer Silvaner, Bouvier, Budai zöld, Chardonnay, Chasselas (Fehér Chasselas), Cirfandli, Csabagyöngye, Cserszegi fűszeres, Csillám, Csomorika, Ezerfürtű, Ezerjó, Furmint (Sipon), Generosa, Gesztus, Göcseji zamatos, Gohér, Hárslevelű, Heuréka, Irsay Oliver, Jubileum 75, Juhfark, Karát, Kéknyelű, Kerner, Királyleányka (Feteasca regala), Kocsis Irma, Korai piros veltelíni, Korona, Kövérszőlő, Kövidinka féher, K. rose, Kunbarát, Kunleány, Lakhegyi mézes, Leányka (Dívčí hrozen), Líra, Magyar rizling, Mátrai muskotály, Mézes, Muscadelle, Nektár, Nosztori rizling, Odysseus, Olaszrizling, Orpheus, Ottonel muskotály, Pátria, Perlette, Pinot blanc, Pintes, Piros chasselas, P. szlanka, P. veltelíni (Veltlínské červené), Pölöskei muskotály, Pozsonyi fehér, Rajnai rizling (RR), Refrén, Rizlingszilváni (Müller-Thurgau), Rozália, Rózsakő, Sárga muskotály (Muškát žlutý), Sauvignon blanc, Semillon, Szürkebarát (Pinot gris), Táltos, Tarcal 10, Taurus, Tramini, Vértes csillaga, Viktor, Viktória gyöngye, Villard blanc, Viognier, Vulcanus, Zalagyöngye, Zefír, Zengő, Zenit, Zéta, Zeus, Zöld szagos (Z. muskotály), Z. szilváni (Sylvánské zelené), Z. veltelíni (Veltlínské zelené), modré odrůdy Alibernet, Alicante Bouschet, Bíbor kadarka, Blauburger, Blauer frühburgunder, CF, CS, Domina, Duna gyöngye, Gamay, Hamburgi muskotály, Kadarka, Kármin, Kékfrankos, Kékmedoc, Kékoportó, Korai bíbor, Magyar frankos, Medina, Merlot, Mészi kadarka, Nero, Pannon frankos, Pinot noir, Rubintos, Syrah, Turán, Zweigelt.
Vinařské regiony: Maďarsko je rozděleno na 22 poměrně malých vinařských regionů, které jsou rozptýleny takřka po celém území. Mimo tyto klasifikované regiony se nachází ještě asi 5.000 ha vinic s odrůdami původu Vitis vinifera a 2.000 ha s hybridními odrůdami. Regiony se dají rozdělit do vinařských oblastí. Oblast Észak-Dunántúl (North Transdanubia) zahrnuje čtyři regiony. Aszár-Nesmély leží severozápadně od Budapešti, produkuje svěží, bílá ovocitá vína z odr. Vlašský ryzlink, Rýnský ryzlink, Müller Thurgau a Dívčí hrozen. Etyek-Buda je malá vinařská oblast západně od Budapešti. Pěstují se zde bílé odrůdy, vína jsou drsná, často s neharmonickou aciditou. Ve městě Etyek je největší maďarský závod na výrobu šumivých vín. Používají zde klasickou metodu kvašení v lahvích, vína Francois Prezident a Torley jsou známá i u nás. Mór je malá vinařská oblast v okolí stejnojmenného města. Nejvíce je zde zastoupena odr. Ezerjó, která dává na vulkanických půdách plná, ale tvrdá, slabě aromatická vína. Soproň se nachází u rakouských hranic, v okolí stejnojmenného města. Převahu zde mají červená vína, známá je Soproni Kékfrankos, silné, elegantní víno, bohaté na třísloviny, s tvrdšími kyselinami a aroma višní a lesních plodů. Ve větším množství se tu vyrábí i CS. Z bílých vín je vyhlášený Sauvignon blanc "Kamoscay Borok" od firmy Iterconsult, lehké, pikantní víno s rostliným aroma. Oblast Balaton zahrnuje šest regionů. Badascony je malá oblast v okolí stejnojmenného města. Mírně svažité vinice jsou na půdě ze zvětralých čedičových hornin. Vyrábějí se zde převážně bílá vína, vynikající pozdní sběry, aromatické Ryzlinky rýnské, Rulandské šedé, Keknyelu, Tramín červený a Muscotaly. Balatonboglár, Balaton-melléke a Balaton-felvidék jsou tři oblasti okolo největšího evropského jezera, těžící z klimatických podmínek, tímto jezerem příznivě ovlivňovaných. Vyrábí se zde bílá vína z odr. Irsai Oliver, Vlašský ryzlink, Keknyelu, Furmint, Rulandské šedé a Sylvánské zelené. Výjimečné víno je např. Sauvignon z Balatonbogláru, lehké, svěží víno s aroma zelené papriky a trávy. Balatonfüred-Csopak je oblast na severozápadním břehu jezera. Vyrábí se zde bílá i červená vína z odrůd Ryzlink vlašský, R. rýnský, Tramín červený, Chardonnay a Muscotaly, Zweigeltrebe, Rulandské modré, Merlot a CF. Známá jsou i rosé z Frankovky a Merlotu. Somló je velmi malá oblast, ležící mezi Šoproní a jezerem Balaton. Produkuje bílá vína tradičního stylu, většinou těžká, alkoholická, oxidovaná, z odr. Ryzlink vlašský, Furmint, Lipovina a místní odr. Juhfark. Somloi Juhfark je tvrdé, drsné víno, pro místní vinaře ovšem jednička. Oblast Dél-Pannónia (South Pannonia) zahrnuje pět regionů. Pannonhalma-Sokoróalja je malá oblast jižně od Györu. Vinice jsou na mírných svazích, půda je velmi úrodná, sprašovitá s humusem. Pěstují se zde bílé odrůdy, především Ryzlink vlašský a Tramín červený. Mecsekalja (Pécs) je oblast v okolí měst Pécs a Moháč, leží v lehce zvlněné krajině a vinice mají lehké půdy složené s písku a zvětralé břidlice. Podnebí se středomořské a vyrábí se zde především bílá vína z odrůd Vlašský ryzlink, Chardonnay a Muškát. Vína jsou svěží, většinou obsahují vyšší zbytkový cukr a jsou aromatická. Pěstuje se zde též odrůda Cirfandly, která v dobrých letech dává plná, nasládlá, kořeněná vína. Villány-Siklós je nejjižnější oblast, ležící na úpatí pohoří Villanyi. Subregion villány je oblast červených vín a je zde řada renomovaných výrobců, kteří tvoří špičku maďarského vinařství, např. Gere Attila, Gere Tamás, Polgár, Tiffán Ede, Bock Jószef a Vylyan. Z vín jsou výborné Merloty, zakulacená, hebká vína s aroma bezinek a cedrového dřeva, CF, tmavě červená vína s robustní chutí, s aroma švestek, CS, drsnější vína plné chuti s aroma lesních plodů a vína z místní odr. Porto, tmavě červená, s příjemnými tříslovinami, tělnatá, s ovocnou chutí. ale je známější bílými víny. Subregion Siklós je oblast bílých vín, pěstují zde odr. Vlašský ryzlink, Tramín červený, Chardonnay, Muškát, Lipovina a Sauvignon. Vína jsou tvrdší, ale mají výrazné aroma. Szekszárd leží v okolí stejnojmenného města, severovýchodně od Pécse. Vhodné klima a sprašová půda vytváří ideální podmínky pro pěstování modrých odrůd Merlot, CS, CF, Kadarka a Frankovka. Podobně jako v Egeru se zde vyrábí Szekszárdi Bikavér, Býčí krev, tmavě červené, plné víno s aroma třešní a malin. Rosé se vyrábějí z Kadarky, z bílých vín jsou nejlepší Chardonnay, Sauvignon a Vlašský ryzlink. Tolna je novější oblast, sousedící s obl. Szeksárd. Klimatické a půdní podmínky jsou podobné, nově vzniklá vinařství úspěšně spojila maďarskou vinařskou tradici s nejmodernější technologii. Příkladem je Europai Bortermelok, zal. r. 1991. Vyrábí bílá odrůdová vína Veltlín zelený, Tramín červený, Sauvignon, barikové Chardonnay, rosé z Frankovky a červená vína Frankovku a Tolnai Moscenyi special reserve, směs CS a CF, plné, harmonické víno, s kořenitým buketem a dlouhou dochutí. Oblast Duna (Alföld) zahrnuje tři regiony. Csongrád je oblast v okolí města Szeged, ve Velké uherské nížině. Vinice na rovinách mají písčité půdy s příměsí spraše. Pěstují se zde bílé i modré odrůdy, Ryzlink vlašský, Mézesfeher, Koevidinka, Dívčí hrozen a Kadarka. Vína mají vysoký obsah alkoholu, jsou těžká, výjimkou je svěží, polosladký, aromatický Muškát Ottonel z Kiskunhalasu. Hajós-Baja je oblast v jižním Maďarsku, západně od měst Csongrád a Kunság. Má středomořské podnebí, což se příznivě projevuje v kvalitě zdejších vín. Červená vína z obce Hájos jsou plná, harmonická, jemně aromatická, pověstná jsou Hájosi Kekfrankos, CS a Zweigeltrebe. Mimo červená vína se zde vyrábí i kvalitní rosé z odr. Rulandské modré a Frankovka. Vína jsou svěží, s ovocnou chutí. Kunság je oblast ve Velké uherské nížině, mezi městy Kecskemet a Hájos, se svými bezmála 26.000 ha vinic zdaleka největší oblast Maďarska. Vinice jsou v rovinách nebo na mírných svazích a díky písčité půdě se zde může místy pěstovat i pravokořenná réva. Podnebí je kontinentální. Pěstují se zde bílé, na 1/5 ploch i modré odrůdy, Ryzlink vlašský, Ezerjo, Dívčí hrozen a Kadarka. Vinice jsou velmi plodné, ale vína s vysokým obsahem alkoholu jsou dosti často poměrně plochá. Oblast Felső-Magyarország (Upper Hungary) zahrnuje tři regiony. Mátraalja je oblast v okolí města Gyongos na svazích pohoří Mátra, se svými bezmála 7.000 ha plochy vinic druhá největší v Maďarsku. Vinice jsou na mírných i prudších svazích se sopečnou půdou. Vyrábí se tu většinou bílá vína z odrůd Vlašský ryzlink, Rulandské šedé, Muškát Ottonel a Tramín červený. Vína jsou suchá i polosladká, dosti aromatická. Z menšiny červených vín jsou pozoruhodné Zweigeltrebe, CS a Frankovka z Nagyréde. Eger je známá oblast východně od Budapešti s 5.080 ha vinic. Je to kraj červených vín, vinice jsou na svažitých pozemcích se sopečnou půdou. Nejznámějším vínem této oblasti je Egri Bikaver (býčí krev). K jeho vzniku se váže legenda, že v roce 1552 při obraně Egeru proti Turkům se maďarští obránci města vedení Istvánem Dobou notně posílili červeným vínem, až si potřísnili bohaté plnovousy. Když Turci viděli zarostlé maďarské bojovníky, tak se domnívali, že získali sílu pitím býčí krve a raději z boje utekli. Od té doby zůstal vínu název Býčí krev. Vyrábí se přinejmenším ze tři odrůd, z Kadarky, Frankovky a Rulandského modrého, ale v současnosti a vzhledem ke zrádnosti pěstování Kadarky se ještě do kupáže užívá Modrý Portugal, CS či Zweigeltrebe. Kvalita Egri Bikaver je dosti kolísavá, věhlasu dosáhlo toto víno po r. 1945 a v šedesátých letech, kdy to bylo jedno z nejprodávanějších laciných vín v západní Evropě. Dnes probíhá snaha o uzákonění platných pravidel pro výrobu tohoto vína a znovuobnovení jeho bývalé slávy. V současnosti nejlepší vína tohoto typu vyrábí firma Thummerer Vilmos, Tibor Gál z Egeru a Vesztergombi v Szekszárdu. Mimo toto víno se zde vyrábí dobrá červená vína z odrůd CS, Frankovka a Merlot. Z bílých vín je to Lipovina (Debroi Harslevelu s výrazným aroma medu), Dívčí hrozen, Rulandské bílé a Vlašský ryzlink. Bükkalja je vinařská oblast mezi Miskolcem a Egerem. Na sprašových půdách se pěstují výlučně bílé odrůdy, zejména Vlašský ryzlink, Veltlínské zelené, Dívčí hrozen. Vína jsou lehká, s vyšší aciditou. Oblast Tokaj tvoří samostatný region Tokaj-Hegyalja. Je to světoznámá, geograficky uzavřená oblast s tisíciletou tradicí v povodí řeky Bodrog, severně na Slovensku ohraničená Zemplínskymi vrchy, vrchem Rozhľadňa (469 m) a na jihu, v Maďarsku, ohraničená soutokem řek Tisa a Bodrog. Na Slovensku je zákonem delimitovaných 907 ha vinic, v Maďarsku má oblast asi 5.700 ha vinic. Oblast je pozoruhodná dlouhými teplými podzimy a mlhami, které přicházejí od řeky Bodrog a vytváří ideální podmínky pro vznik ušlechtilé plísně. Právě botrytickými hrozny (aszú) a z nich vyrobenými víny je region je proslavený. Tokajské bylo chráněno zákonem již od roku 1908, kdy byla oblast geograficky vymezena. Byly i stanoveny odrůdy, které se smí při výrobě tokajského používat a vydán zákaz dovozu vína a hrozinek do oblasti, aby se zamezilo falšování vína. Po rozpadu Rakouska-Uherska v roce 1918 se tokajská oblast rozdělila mezi dva státy, větší část zůstala Maďarsku, menší (4 obce) získalo Československo, roku 1993 tedy Slovensko. Maďarsko dodnes podniká právní kroky, aby název Tokajské víno směla používat pouze maďarská část oblasti. I když jsou tokajské vinice chloubou Maďarska, byly po dobu vlády socialismu značně zanedbávány. Teprve po roce 1990 se díky příchodu zahraničních investorů dočkaly zdejší vinice radikální obnovy. Také sklepní hospodářství se změnilo k nepoznání. Do Maďarska přišly čtyři zahraniční firmy, tři francouzské Disznoko (AXA Millesimes), Chateau Pajzos Megyer (GAN), Hétszolo (Grand Millesimes de France-Suntory) a jeden španělsko-maďarský, Oremus (Vega Sicilia). Tradiční výrobě tokajského se věnuje maďarský státní podnik Tokaj Kereskedoház. Zahraniční podniky investovaly nejen do nových výsadeb a zlepšení starých, ale i do nových způsobů vinifikace. Tokajské se ovšem stále vyrábí z tradičních odrůd, kterými jsou Furmint, Lipovina, Muškát Otonell, Ryzlink vlašský a Oremus. Hrozny jsou ručně sbírány od poloviny listopadu, vybrané hrozny, napadené botrytidou, se rozdrtí na pastu. Různé množství aszú pasty je pak přidáno do moštu z hroznů, botrytidou nenapadených či do suchého vína z výše uvedených odrůd a nechá se kvasit. Na počtu dřevěných puten (25 kg) s těmito rozrrcenými hrozinkami, které se přidávají do soudku se suchým vínem o objemu 140 litrů, závisí sladkost, kategorie a také cena tokajského vína. Běžně se setkáme s víny na etiketách označenými třemi až šesti puttonyos, výjimečně s výběrovou Essencia (osm puttonyos). Takto upravená likérová vína zrají několik (ale i desítky) let v sudech v labyrintu sklepů v měkkém sopečném tufu, na stěnách sklepů jsou silné vrstvy plísně, regulující vlhkost vzduchu. Vzhledem k tomu, že podmínky pro tvorbu aszú hroznů nastávají v průměru třikrát za deset let, vyrábí se v ostatních letech hodně suchá vína z odr. Furmint, Hárslevelű, Ryzlink vlašský, Muškát žlutý, Kövérszőlő a Zeta.
Další informace o vinařství v Maďarsku naleznete na stránkách www.hungarianwines.co.uk, www.royal-tokaji.com, www.hungarianwinesociety.co.uk, www.tokaj.com, některá maďarská vinařství naleznete na stránkách www.weinimwww.de.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama