Malverina (zkratka Mal)

11. července 2017 v 20:29 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové pro bílá vína, kniha odrůd ČR
Původ a rozšíření: Malverina je interspecifická moštová odrůda révy, vyšlechtěná roku 2001 kolektivem šlechtitelů Vědeckovýrobního sdružení Resistant Velké Bílovice (později Vinselekt Perná).

Šlechtiteli byli Doc. Ing. Miloš Michlovský, CSc., Ing. František Mádl, Prof. Ing. Vilém Kraus, CSc., Lubomír Glos a Vlastimil Peřina. Vlastní křížení a selekce postupně proběhly v Lednici na Moravě, v Břeclavi a v Perné. Odrůda Malverina vznikla křížením interpecifických odrůd "Rakiš" (Villard blanc x Veltlínské červené rané) a "Merlan" (Merlot x Seibel 13666). Název odrůdy vznikl patrně kombinací názvů rodičovských odrůd. Pracovní název odrůdy byl BV-19-143. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla zapsána roku 2001, roku 2015 byla pěstována na ploše 11,54 hektarů vinic, tvořila 0,07 % plochy vinic ČR. Od 13.5.2002 je odrůda právně chráněna, má ochranná množitelská práva, která uplynou 13.12.2032, je zastupována firmou Ing. Miloš Michlovský CSc., ten je jedním z autorů, udržovatelem odrůdy a jejím hlavní propagátorem.
Rodičovské odrůdy: Rakiš (Rakisch) je interspecifická moštová odrůda, vyšlechtěná ještě v bývalém Sovětském Svazu, která byla kolektivem šlechtitelů Resistant využita též při šlechtění sesterských odrůd Savilon a Vesna (obě pocházejí ze stejného křížení). Mateřská odrůda Villard blanc je známá též pod šlechtitelským označením S.V. 12 375. Merlan je interspecifická moštová odrůda, vyšlechtěná v Moldavsku, ve výzkumném ústavu Vierul v Kišiněvě. Šlechtitelský materiál byl získán přímo od pracovníků výzkumného ústavu a využit kolektivem šlechtitelů Resistant například při šlechtění odrůd Cerason, Kofranka, Laurot, Marlen, Nativa, Erilon, Savilon a Vesna.
Charakteristika odrůdy: (H) Vrcholek letorostu je světle zelený s lehce načervenalými okraji. Růst je středně bujný až slabší s polovzpřímenými až vodorovnými letorosty, keř je hustě olistěný. Dospělý list je malý až středně velký, pětiúhelníkový až téměř okrouhlý, bez vyznačených laloků či naznačeně tří- až pětilaločnatý s velmi mělkými až mělkými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je hladká, středně puchýřnatá, spodní lysá až řídce chloupkatá. Řapíkový výkroj je lyrovitý, mírně překrytý až překrytý s průsvitem, řapík listu je středně dlouhý, načervenalý. Oboupohlavní květy v hroznovitých květenstvích jsou žlutozelené, samosprašné. Plodem je malá až středně velká, kulatá bobule zelenožluté barvy, na osluněné straně poměrně intenzívně červenošedá, její dužnina je bez zabarvení, řídká, odrůdové chuti, u málo vyzrálých hroznů mívá ostrou kyselinu. Hrozen je středně velký (136 g), válcovitě-kuželovitý, středně kompaktní, často s jedním křidélkem, s krátkou stopkou. Pěstování: Odrůda je vhodná pro ekologické vinohradnictví a integrovanou produkci hroznů. Vyhovuje jí střední nebo vysoké vedení a řez na jeden tažeň se zatížením 4-6 oček na m2, vzhledem k plodnosti se doporučuje spíše pěstování v menším tvaru. Doporučeny jsou podnože Cr 2, K 5BB, 125 AA a LE-K/1, dle půdního typu. Výnos je vysoký, ve zkouškách pro registraci bylo dosaženo v tříletém průměru 12 t/ha o průměrné cukernatosti 19 °NM, obvykle 10-15 t/ha při cukernatosti 17-22 °NM a obsahu kyselin 8-11 g/l.
Fenologie: Doba rašení oček je raná až středně pozdní (poslední dekáda dubna), odrůda je proto občas poškozována pozdními jarními mrazy, doba květu je středně raná (v první polovině června), zaměká v první polovině září, zrání je pozdní, sklizňová zralost začíná zhruba v polovině října. Hrozny vydrží dlouho na keři v dobrém stavu a lze docílit bobulových výběrů a ledových vín. Choroby a škůdci: Proti napadení padlím révovým (Uncinula necator) je odrůda středně odolná, vůči plísni révové (Plasmopara viticola) a botrytidě (Botrytis cinerea) je odolná. Jemný list je citlivý na napadení roztoči. Proti poškození zimními mrazy je středně odolná. Malverina představuje důležitý krok na dlouhé cestě za odrůdami s dobrou odolností k hlavním chorobám révy. Odrůda je vhodná pro pěstování s minimální chemickou ochranou (běžně stačí postřik před a po odkvětu). Poloha a půdy: Na polohu má tato odrůda střední až vyšší požadavky. Nejlépe se hodí do dobře osluněných svahovitých poloh s hlinitou, živinami bohatou půdou, dobře prospívá i v hlinitopísčitých či písčitých půdách. Naproti tomu příliš neprospívá v půdách vlhkých.
Charakteristika vína: V mladých, reduktivně školených vínech vynikají primární aromatické látky a svěží kyselinky, tato technologie se používá pro vína jakostní a kabinety. Pro přívlastková vína je vhodnější krátkodobá macerace v chladných podmínkách, zvýrazní plnost vína. Malverina je určena především k výrobě odrůdových vín, barva typového vína je slámově žlutá, vůně jemná, kořenitá, chuť středně plná až plná, vína mají středně vysokou aciditu a jemnou hořčinku v odchodu. Ve vůni a chuti najdeme květinové a ovocité vůně, pro tuto odrůdu typickou skořici, ale také lékořici a chlebovinu. Vhodnost k archivaci je dobrá, ležením na láhvi se víno harmonizuje. Při stárnutí se víno poměrně rychle zaplňuje a nastupuje typický skořicový buket. Ve starších vínech z dobrých ročníků se objevuje chlebovina. Jako součást různých cuvée je Malverina schopna poskytnout plnost chuti. Zvláště vína z vysokých přívlastkových kategorií dosahují značných, i mezinárodních úspěchů. Stolování: Víno lze velmi dobře kombinovat s masitými pokrmy tradiční české kuchyně, s jemným bílým masem, studenou kuchyní, ale i s telecím a mladým vepřovým.
Literatura a internetové zdroje: 7, 8, 9, 10, 13, 16, 21, 108, 163, 166, 202, *Kraus, V., Foffová, Z., Vurm, B., Krausová, D. Nová encyklopedie českého a moravského vína. Praha: Praga Mystica, 2005. ISBN 80-86767-00-0, *Pavloušek, P. Encyklopedie révy vinné. Praha: CPress, 2007. ISBN: 978-80-251-1704-0, *Přehled odrùd révy 2016. Ludvíková, I. A kol. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Sekce rostlinné výroby, 2016 [online, 2017-01-14]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/file/492735/Reva_final_2016.pdf, *Taxon web. Sotolář, R. Vitis vinifera Malverina [online, 2017-05-12]. Dostupné z: http://taxonweb.cz/t/412, *New grapevine varieties with an increased resistance to fungal diseases, P. Pavloušek, A. Korpás [online, 2015-05-19]. Dostupné z: http://www.oiv2007.hu/documents/viticulture/110_pavlou_ek__p_1___korp_s__a__new_grapevine_varieties_with_an_increased_resistance_to_fungal_di.pdf, *Cuketka [online, 2015-05-19]. Dostupné z: http://www.cuketka.cz/?p=224, *Vinetum Řezáč [online]. Dostupné z: http://www.vinetumrezac.info/rok-2007.html.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama