Mexiko

18. července 2017 v 18:49 | Martin Šimek |  Vinařství v zemích světa
Historie a současnost: Mexiko má nejstarší historii vinařství v Americe. Již roku 1524 nařídil dobyvatel Aztécké říše, Hernán Cortés, vysazovat z Evropy dovezenou révu. Roku 1597 založil Lorenzo García ve městě Santa María de las Parras, ve státě Coahuilla, nejstarší vinařství Ameriky, Casa Madero. Vína z nových španělských kolonií se postupně začala prosazovat natolik, že vývoz španělských vín do Ameriky výrazně poklesl. Proto král Charles II roku 1699 rozhodl zakázat výrobu vín v koloniích, především v Mexiku, s výjimkou výroby vín pro mešní účely. Tento zákaz zůstal v platnosti až do vyhlášení nezávislosti Mexika, nicméně někteří vinaři se tomuto zákazu odmítali podřídit a vína pro běžnou spotřebu, i když v menším množství, vyráběli dále. Jedním z nich byl jezuitský kněz Juan Ugarte, který r. 1701 vysadil první vinice v oblasti Baja California. Během mexické revoluce byla značná část vinohradů zničena či opuštěna. Ve druhé polovině 20. století začala s vysazováním nových vinic na větších plochách španělská firma Industrias Vinicola Domecq. V 80. letech 20. století zaznamenalo mexické vinařství obrovský boom, výroba byla ovšem z velké části zaměřena na kvantitu. Od té doby sice produkce klesá, ale kvalita vyráběných vín se se zaváděním nových technologií stále zlepšuje a vína z Mexika si ve světě získávají dobré jméno. Přes španělské dědictví není pití vína v zemi tradicí, vítězí pivo, tequila a brandy, průměrná spotřeba vína na obyvatele je půl litru za rok. Víno je zatíženo daní 40 %, přesto spotřeba vína pozvolna roste zvláště ve velkých městech a v turistických oblastech. Podnebí je v Mexiku subtropické, vysoké teploty révě nesvědčí, proto se vinohrady nacházejí ve vyšších nadmořských výškách. Ve státech Aguascalientes, Querétaro a Zacatecas jsou vinohrady na náhorní plošině v nadmořské výšce od 1600-2100 m. Ve státě Baja California jsou vinice v údolí, v nadmořské výšce pouhých 300 m, ale ochlazuje je blízký oceán. Na náhorních plošinách jsou problémem velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí a množství srážek. V některých lokalitách jsou srážky nadměrné, v druhých jsou nízké a je nedostatek vody k zavlažování. V Mexiku se roku 2007 nacházelo 29.800 ha vinic, asi na 40 % se pěstují stolní odrůdy, často určené k výrobě hrozinek. Vyprodukováno bylo t.r. celkem 356.300 tun hroznů. Z moštových odrůd se velká část produkce zpracovává na destiláty včetně tequily, roční produkce vína činila asi 1.080.000 hl.
Vinařské zákonodárství: Nejsou zde ustanoveny apelační oblasti se zaručeným původem, jako ve vyspělých vinařských zemích. Na etiketách se uvádí výrobce, název odrůdy (v případě použití více odrůd se uvádějí v sestupném pořadí), obsah alkoholu, obsah láhve.
Odrůdová skladba: Z klasických bílých moštových odrůd se v Mexiku pěstuje Sauvignon blanc, Chenin blanc, Sémillon, Riesling, Colombard, Muscat, Chardonnay, Gewürztraminer, Viognier, Trebbiano Toscano, Palomino, z modrých Cabernet Sauvignon, Ruby Cabernet, Pinot noir, Barbera, Grenache noir, Malbec, Petite Sirah, Zinfandel, Tempranillo, Rosa del Perú, Mission, Dolcetto, Sirah a Nebbiolo. Mimo to zde najdeme několik rezistentních odrůd, například Jacquez, Isabella nebo Lenoir.
Vinařské regiony: Většina vinohradů je v Mexiku situována na území sedmi států, které můžeme rozdělit do čtyř regionů. Jsou to region Baja se státem Northern Baja, region North se státy Sonora, Coahuila a Durango (státy Coahuila a Durango jsou někdy také sdružovány do subregionu La Laguna), region Central se státy Aguascalientes, Querétaro a Zacatecas a region South. Zajímavá vinařství a vína ale v Mexiku můžeme najít při troše štěstí i mimo výše uvedené hlavní regiony. Northern Baja leží u hranic s Kalifornií, je zdaleka největší oblastí pěstování moštových odrůd, pochází odtud asi 90 % veškerých v Mexiku vyrobených vín. Panuje zde mírné klima, vlhčí zimy a suchá, teplá léta, kdy jsou vinohrady ochlazovány mořskými brízami, noci jsou chladné, půdy jsou hluboké, podloží žulové, vyrábějí se zde vína z pobdobných odrůd a podobné kvality, jako v Kalifornii, například výborná vína CS a dobrá vína Chardonnay, Chenin blanc, Palomino, Ryzlink rýnský, Sauvignon blanc, Trebbiano Toscano, Semillon, Ruby Cabernet, Zinfandel, Grenache noir, pěstuje se zde i odr. Mission. Většina vinic regionu je situovaná v blízkosti přístavu Ensenada, v oblasti San Antonio de las Minas včetně údolí Guadalupe, v San Vicente Valley a v Santo Tomás Valley. Hlavními producenty vína v této oblasti, jsou firmy Vinos L.A. Cetto v Calafia Valley, Pedro Domecq Vinos a Bodegas de Santo Tomás. Sonora se nachází v severní části Mexika, rozlohou je to největší vinařská oblast Mexika, ale pěstují se zde hlavně stolní hrozny na export, moštové odrůdy slouží převážně k výrobě brandy. Ve státě Coahuila, tedy v subregionu La Laguna na severovýchodě země, na severních svazích pohoří Sierra Madre leží údolí Parras Valley. Vinohrady se tu nacházejí ve výšce 1500 m.n.m. Údolí je se svým klima ideální pro vinohradnictví, teplé dny, chladné noci a nízká vlhkost vzduchu, která brání hmyzu a houbovým chorobám poškozovat keře révy, to vše umožňuje výrobu vín vysoké kvality. Horské prameny poskytují dostatečné množství vláhy v této jinak vyprahlé části Mexika. Údolí primárně produkuje červená vína CS, Shiraz, Merlot a Tempranillo, ale také dobrá Chardonnay. Nachází se zde nejstarší vinařství v Americe, Casa Madero. Aguascalientes je oblast a stát severně od Mexiko-City, na náhorní plošině ve výšce 1600-2100 m.n.m. Silně je zde rozšířena výroba brandy a vermutu, zastoupení zde mají firmy jako Hennessy, Martell, Freixenet, Cinzano či Seagram. Výroba tichých a šumivých vín se rozšiřuje až v poslední době. Ve státě Querétaro je největší vinařskou oblastí okolí města San Juan del Río, ležícího severně od Mexiko-City. Vinohrady se nacházejí ve výšce 1800 m.n.m. Pocházejí odtud dobrá vína CS či Pinot noir a též šumivá vína. Většina vinic ve státě Zacatecas je v okolí Ojocaliente a ve Valle de la Macarena. Tato oblast má velmi chladné zimy a na zdejší poměry chladnější léta, která spolu s vododržnými jílovitými půdami poskytují moštovým odrůdám ideální podmínky. Pěstují se zde CS, Merlot, Zinfandel, ale i Jacquez a Lenoir. Vinařství jsou zde menší, známější je víno Casa cachola z Valle de las Arcinas. Další podrobnosti o mexickém vinařství najdeme např. na stránkách vinomex.homestead.com, www.chiff.com, www.uvayvino.org, www.enologicomexicano.com, www.thewinesofmexico.com atd.
Zajímavá vinařství: Vinicola de Aguascalientes je největší firmou, která vlastní 6.000 ha vinic. Většinu vín zpracovává na destiláty, vína prodává pod názvy Tinto Noblejo, Blanco Verdizo a Tinto Viňa Santiago. Industrias Vinicolas Domecq má vinice v Baja California, dobrá odrůdová vína prodává pod obchodními názvy Chateau Domecq a X-A. Fornex-Ybarra má 320 ha vinic v Baja California a vyrábí stolní vína Urbinon, Trevere a Oncala. Casa Madero je nejstarší vinařství Nového světa, založené roku 1597 v údolí Parras Valley, ve státě Coahuila, původně jako Hacienda San Lorenzo. Má asi 400 ha vinic a vyrábí vína názvu San Lorenzo. Pověstné je víny Chardonnay, Chenin blanc a Syrah, ale i kvalitními destiláty, zdejší brandy je považováno za nejlepší v Mexiku. Dalším důležitým vinařstvím této oblasti je Bodegas Ferrino, zal. v 19. stol. italskými přistěhovalci nedaleko města Cuatro Ciénegas. Cacas de San Juan má 250 ha vinic ve státě Querétaro, v nadmořské výšce 2000 m a vyrábí odrůdová vína CS, Pinot noir, Chardonnay a šumivé vína Carte Blanche. Bodegas de Santo Tomas S.A. vyrábí velmi dobrá odrůdová vína Chenin blanc, Carignan, Grenache, Pinot noir a Chardonnay. Productos de Uva de Aguascalientes obhospodařuje 120 ha vinic a vyrábí řadu odrůdových vín pod obchodními názvy Merques del Valle, Cstille de Aranjuéz, Bacco Nebbilo a šumivá vína Chambrulé brut a Chambrulé Blanc de Blancs. Monte Xanic je mladé a moderní vinařství z údolí Guadalupe v Baja California, založené r. 1988. Xanic je v řeči indiánů Cora Indios květina, kvetoucí po prvních deštích, která je také vyobrazená na etiketách. Vinařství pěstuje na 60 ha pouze odr. Cabernet Sauvignon. Další informace o těchto i jiných mexických vinařstvích jsou na stránkách www.weinimwww.de.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama