Savilon (zkratka Sa)

12. července 2017 v 17:13 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové pro bílá vína, kniha odrůd ČR
Původ a rozšíření: Savilon je interspecifická moštová odrůda révy (též hybrid, mezidruhové křížení, PiWi odrůda), určená k výrobě bílých vín.

Byla vyšlechtěna roku 2001 kolektivem šlechtitelů Vědeckovýrobního sdružení Resistant Velké Bílovice (později Vinselekt Perná). Šlechtiteli byli Doc. Ing. Miloš Michlovský, CSc., Ing. František Mádl, Prof. Ing. Vilém Kraus, CSc., Lubomír Glos a Vlastimil Peřina. Vlastní křížení a selekce postupně proběhly v Lednici na Moravě, v Břeclavi a v Perné. Odrůda Savilon vznikla křížením interpecifických odrůd "Rakiš" (Villard blanc x Veltlínské červené rané) a "Merlan" (Merlot x Seibel 13666). Pracovní název odrůdy byl BV-19-88. Svým aroma připomínají odrůdová vína typová vína odrůdy Sauvignon blanc, ačkoliv tato odrůda není ani jedním z rodičů. Pravděpodobně z tohoto faktu vycházeli šlechtitelé při stanovení názvu odrůdy. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána roku 2010, od 26.2.2011 je právně chráněna, ochranná práva uplynou 31.12.2041. Udržovatelem odrůdy a jejím hlavní propagátorem je Doc. Ing. Miloš Michlovský, CSc. V České republice byla odrůda roku 2015 vysazena na ploše 6,79 hektarů, téhož roku tvořila 0,04 % veškeré plochy vinic ČR. Savilon je sesterskou odrůdou, tedy pochází ze stejného křížení, jako zatím rozšířenější odrůda Malverina, jejíž zápis do SOK ČR proběhl roku 2001.
Charakteristika odrůdy: (H) Růst je středně bujný až bujný, olistění je střední hustoty. Dospělý list je středně velký, pentagonální, tří- až pětilaločnatý s mělkými, méně často středně hlubokými výkroji, obvykle zvlněný, světle zelené barvy, na líci i na rubu je hladký, zoubkování na okrajích listu je výrazné. Profil čepele je tvaru "V". Řapíkový výkroj je lyrovitý s ostrým dnem nebo ve tvaru "V", otevřený, řapík je narůžovělý. Oboupohlavní květy v hroznovitých květenstvích jsou žlutozelené, pětičetné, samosprašné. Plodem je malá, okrouhlá až mírně oválná bobule žlutozelené až zlatožluté barvy, její dužina je jemně chruplavá, plné, ovocné chuti s nádechem kopřiv. Hrozen je středně velký až velký, rozvětvený, řidší až středně hustý. Jednoleté réví je středně silné, světlejší, šedohnědé, dobře vyzrávající, středně velké, zahrocené. Pěstování: Olistění je střední hustoty, stačí provést pouze základní zelené práce. Odolnost vůči zimním mrazům je dobrá, ani pozdními jarními mrazy není odrůda zpravidla poškozována. Při špatném počasí v době květu někdy sprchává. Vhodné jsou pro ni středně vzrůstné podnože, používají se Cr 2, SO-4 a T 5C, vyhovuje jí kratší řez, používá se řez Guyotův a střední vedení, doporučeno je zatížení 4-6 oček na m2, při nižším zatížení není obvykle nutná redukce počtu hroznů. Výnosy jsou středně vysoké, cukernatost vysoká při dostatečné aciditě. Fenologie: Odrůda raší středně pozdně, dozrávání je pozdní až velmi pozdní, sklízí se od poloviny do třetí dekády října. Choroby a škůdci: Při pěstování pod fungicidní ochranou odrůda dobře odolává plísni šedé (Botrytis cinerea), padlí révovému (Uncinula necator) i plísni révové (Plasmopara viticola). Poloha a půdy: Odrůda je náročná na polohu, vyžaduje dobře exponované, teplejší polohy, na půdy je méně náročná a může být pěstována na širokém spektru půdních typů, nejvíce vyhovuje půda hlinitojílovitá.
Charakteristika vína: Hrozny by měly být zpracovány reduktivní technologií. Odrůdová vína svým aroma připomínají vína odrůdy Sauvignon, vynikají plností, barva je výrazná, žlutá se zelenými reflexy až citrónově žlutá se zlatou jiskrou. Vůně extraktivní a široká. Při prvním nadechnutí vás pohltí květinové vůně, které postupně přechází do ovocných tónů. Dále jsou poznat medové vůně a velmi slabě i vanilka. Chuť je dlouhá s překvapivými kyselinkami. Predikátní vína jsou velmi kvalitní a mají předpoklady k delší archivaci. Savilon můžete podávat především jako aperitiv a k slavnostním příležitostem.
Literatura a internetové zdroje: 7, 10, 13, 16, 21, 163, *Pavloušek, P. Encyklopedie révy vinné. Praha: CPress, 2007. ISBN: 978-80-251-1704-0, *Přehled odrùd révy 2016. Ludvíková, I. A kol. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Sekce rostlinné výroby, 2016 [online, 2017-01-14]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/file/492735/Reva_final_2016.pdf, *Vinetum Řezáč [online, 2015-05-24]. Dostupné z: http://www.vinetumrezac.info/rok-2007.html, *Zahrada web [online, 2015-05-24]. Dostupné z: http://www.zahradaweb.cz/informace-z-oboru/vinohradnictvi/Hodnoceni-kvalitativnich-parametru-u-nove-odrudy-revy-vinne-Savilon__s529x61951.html, *New grapevine varieties with an increased resistance to fungal diseases, P. Pavloušek, A. Korpás [online, 2015-05-24]. Dostupné z: http://www.oiv2007.hu/documents/viticulture/110_pavlou_ek__p_1___korp_s__a__new_grapevine_varieties_with_an_increased_resistance_to_fungal_di.pdf, *Taxon web. Sotolář, R. Vitis vinifera Savilon [online, 2015-05-24]. Dostupné z: http://taxonweb.cz/t/181.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama