Španělsko II

18. července 2017 v 19:38 | Martin Šimek |  Vinařství v zemích světa
KATALÁNSKO (Catalunya) leží na severovýchodě Španělska, kde se řeka Ebro vlévá do Středozemního moře. Panuje zde mírné, přímořské klima, réva se pěstuje až do výšky 800 m.n.m. D.O. Penedès (27.500 ha, 1960) je nejlepší vinařská oblast v Katalánsku, leží u ústí řeky Ebro do Středozemního moře, v provincii Barcelona, mezi pohořím Sierra de Monserat a mořem. Do r. 1960 nebyla oblast příliš známá, v 60. a 70. letech se zde postupně přestala vyrábět levná vína a vznikla snaha o výrobu vín vyšší kvality se stylem. Vysazovaly se nové vinohrady a při výrobě se začala používat nová technologie. Podnebí oblasti dává téměř ideální podmínky pro pěstování révy, převládá zde mírné klima Středozemního moře, všeobecně teplé a vlhké s vysokou teplotou v letních měsících a studenými zimami s nebezpečím pozdních mrazů v jarním období. Vinohrady leží v nadmořské výšce 400-600 m. Složení půdy je rozdílné, převládají půdy jílovité a písčité s dostatkem vápence, úrodné, hluboké, bohaté na organické látky a dobře zavlažované. Jsou zde tři vinařské podoblasti: Bajo (Baix) Penedès leží blízko moře, je situována podle pobřeží, je nejteplejší ze všech tří, převládají zde půdy písčité, vinice jsou v nižší nadmořské výšce. Převažují odr. Monastrell, Malvasía, Garnacha, Cariňena, Merlot, Ull de Llebre (Tempranillo). Central (Mitja) Penedès, střední část území západně od Barcelony, je rovina, místy mírná pahorkatina. Podnebí je chladnější, převažují vápenité a jílovité půdy. Představuje hlavní území Cava, ale vyrábějí se tu i klasická vína. Z odrůd pro bílá vína, ale především pro Cava se zde pěstují Xarello a Macabeo. Podmínky vyhovují i odrůdám pro červená vína jako je Tempranillo, CS, Merlot a Monastrell. Vinice se rozkládají od Sant Sadurní D'Anoia, což je také centrum výroby Cava, až k pohoří Sierra de Monserat. Penedés Superior (Alt) je území ležící ve vnitrozemí s chladným podnebím, vinice jsou situovány na úpatí křídových kopců v nadmořské výšce až 800 m. Téměř všechna vyráběná vína jsou bílá. Tradiční odrůda je Parellada, která se dobře adaptuje v chladných zónách, zejména tam, kde je ranní chlad. Oblast vyhovuje i odr. Pinot noir. Všeobecně zde převažují odrůdy pro výrobu bílých vín Macabeo, Xarello a Parellada, další jsou Chardonnay, Riesling (Ryzlink), Gewürtztraminer, Chenin blanc, Moscatel de Alejandría, pro červená vína se pěstují Garnacha, Merlot, Cariňena, Ull de Llebre (Tempranillo), Pinot noir, Monastrell, CS, Syrah. Vyrábějí se všechny kategorie vína, bílá, růžová i červená, jak jednoodrůdová, tak cuveé, buď jako mladá v případě bílých a růžových a někdy i červených vín, nebo zrajících v dubových sudech, což se týká především bílých vín z odrůdy Chardonnay a červených vín z odrůdy Tempranillo a CS. Ta jsou tak dobrá, že patří k nejlepším ve Španělsku. Mladá bílá vína vyráběná z odr. Macabeo, Xarello a Parellada se vyznačují ovocností lehkostí, jsou svěží a příjemná. V malé míře se vyrábějí z odrůdy Xarello a Macabeo také vína, zrající v sudu. Odrůda Chardonnay je jinou kapitolou, je používána jak k výrobě mladých vín, tak především ke zrání v sudu. Růžová vína jsou velmi moderní, jsou příjemná, v použití jsou univerzální. Vyrábějí se především z odrůd Tempranillo, CS, Pinot Noir, Merlot. Červená vína vyráběná jako mladá z hroznů původních španělských odrůd Garnacha a Tempranillo jsou lehká, svěží příjemná s tóny bylin, dobře se pijí. Vína zralá v sudu se většinou vyrábějí z cizích odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot nebo se kombinují s domácími odrůdami. Mají aroma dřeva a ovoce, pěknou intenzitu, v chuti jsou koncentrovaná a plná. Apelaci Penedès proslavil Miguel Torres mladší. Ten převzal v 70. letech rodinnou firmu a uvedl do praxe to, co se naučil za svých studií ve Francii. Začal výsadbou klasických francouzských a německých odrůd, zavedl jako první ve Španělsku techniku řízeného kvašení, místo starých dubových sudů začal používat sudy nové. Jeho Gran Coronas Black Label získal r. 1979 na světové olympiádě vín první místo v kategorii červených suchých vín a překonal taková vína jako Chateau Latour 1970, Chateau Pichon-Lalande 1964 a Chateau La Mission Haut Brion 1961. Torresova vína se dováží do Čech již dlouho, před r. 1990 bylo velmi oblíbené Sangre de Toro (většina konzumentů si pamatuje plastového býčka na hrdle lahve). V současné době se k nám dováží téměř celý sortiment jeho vín. Z bílých lze uvést polosladké San Valentin Parellada, Viňa Sol Parellada, Gran Viňa Sol cuvée Parellada a Chardonnay, Gran Viňa Sol reserva cuvée Parellada a Sauvignon, Viňa Esmeralda cuvée Muscat a Tramín, Waltraud Ryzlink rýnský, Milmanda Chardonnay, z červených už zmiňované Sangre de Toro cuvée Garnacha a Cariněna, Gran Sangre de Toro, Viňa Magdala cuvée Pinot noir a Tempranillo, ale nejslavnější Torresova vína jsou Coronas, základní Tempranillo, Gran Coronas reserva cuvée CS a Tempranillo nebo Gran Coronas reserva Black Label cuvée CS a Tempranillo, jedno z největších španělských červených, schopné dlouhodobého zrání na lahvi, které vyniká charakterem CS, podepřeným kouřově vanilkovým aroma dubu. D.O. Empordá-Costa Brava (2.500 ha, 1972) leží na úpatí Pyrenejí, hraničí s Francií a vyniká růžovými víny. Nejlepší se vyrábějí z odr. Garnacha, ke které se přidává někdy Cariňena nebo Tempranillo. Vína jsou suchá, vláčná, s ovocnou chutí a výraznou třešňově červenou barvou. Největší producent je Perelada Group. Červená vína se vyrábějí scelením odr. Garnacha a Cariňena. Většinou jsou určena k rychlé konzumaci, ale někteří vinaři vyrábějí i dobrou Crianzu a Reservu. Tato vína zrají v sudech z amerického dubu a mají typickou vanilkovou vůni a hlubokou, plnou chuť. Bílá vína se většinou vyrábějí z odr. Garnacha blanca a Macabeo, jsou svěží, ovocná, určená k pití jako mladá. D.O. Alella (600 ha, 1955) je relativně malá oblast kolem stejnojmenného města, severně od Barcelony. Bílá vína se vyrábějí z odr. Xarello (zde Pansa blanca) a Garnacha blanca. Jsou to lehká, suchá vína. Vína Rosado a Tinto se vyrábějí z místní odr. Pansa rosada, z odrůd Tempranillo a Garnacha. Jsou celkem kvalitní, ale prakticky se nevyvážejí. D.O.Ca. Priorat (1.600 ha, 1954) je jednou z nejstarších vinařských oblastí Katalánska a druhou vinařskou oblastí, které byla udělena apelace D.O.Ca (v roce 2000). Je situována v provincii Tarragona a uvádí se jako "temná a zapomenutá" oblast, kde však na podloží břidlice vznikají vína, která patří k nejvíce překvapivým ve Španělsku. Tradiční červená vína jsou silná, plná a alkoholicky bohatá, obsahují až 18 % alkoholu. Přes svůj vysoký obsah alkoholu mají dostatečnou sílu, tělo, jemnost a elegantní kyseliny. Patří ale k nejdražším vínům ve Španělsku. Vyrábí se v kvalitě Crianza, Rezerva a Gran rezerva. Starší vína mají velmi tmavou barvu a intenzivní vůni po ostružinách. Hrozny se nesmí sklízet dříve než říjnu. Vinice jsou rozmístěny i ve svažitém terénu, na terasovitých pozemcích, doslova na skalách, kde vinná réva tvoří hluboký silný kořenový systém, aby rostliny našly vodu a živiny. Půdy jsou vulkanické, s vysokým obsahem minerálních látek, terasovité a svažité. Podnebí je středozemní, mírné a suché, roční průměr srážek 500-600 mm, srážky v létě jsou prospěšné pro vinice. Odrůdy pro bílá vína jsou Macabeo, Garnacha blanca a Pedro Ximénez, pro červená vína Cariňena, Garnacha, Garnacha Peluda a CS. Mají třešňovou barvu, nejlepší vína nabízejí komplexnost s tóny zralého ovoce, s vůní břidlicové půdy a minerálními tóny, v chuti je charakter odrůdy, jsou dobře strukturovaná, potentní, masitá s pěknou kyselinkou, tříslovinou a jsou perzistentní. Sladká vína jsou tradiční, mají aroma mandlí s tóny horských rostlin, v chuti jsou vyvážená, "ohnivá", chutná s dobrou oxidativní evolucí a velmi kvalitní. Jsou velmi moderní, mají třešňově zastřenou barvu, aroma čerstvého ovoce, s tóny zakouřenosti díky zrání v dubovém sudu. D.O. Tarragona (8.000 ha, 1947) je největší DO v Katalánsku, vinohrady se rozkládají na pobřeží Středozemního moře jižně od Penedès. Vyrábí se zde pět různé typy vín, blanco a rosado jsou suchá vína s ovocnou chutí pro každodenní spotřebu, pijí se mladá. Tinto se vyrábí z Garnachy s různým podílem Tempranilla, bývají to těžká vína s min. 13 % alk. Tarragona Classico je starodávné likérové víno, obsahuje 13 % alk. a musí zrát minimálně 12 let v dubových sudech. Tato vína mají charakter mezi portským a starým oloroso. Existuje i tradiční Tarragona Rancio, oxidované víno se 17 % alk., skladované na otevřených prostranstvích ve skleněných demižonech. Jeho chuť připomíná suchou Madeiru. D.O. Terra Alta (9.200 ha, 1985) je známá produkcí vína ve velkém. Většinou jsou to vína typu Jovenas, bílá z Macabea (Viura) a Garnacha blanca, červená z Garnachy a z odrůdy Cariněna, často se pijí mladá. Tradičním vínem je rancio, silně zoxidované víno. Další oblasti jsou D.O. Catalunya (7.000 ha, 2001), D.O. Cava (32.000 ha, 1986), D.O. Conca de Barberà (6.000 ha, 1989), D.O. Costers de Segre (4.144 ha, 1988), D.O. Empordà, D.O. Montsant (2.058 ha, 2002), D.O. Plà de Bages (550 ha, 1997).
KASTÍLIE-LA MANCHA (Castilla-La Mancha) je rozsáhlý region v centrálním Španělsku, na planině Meseta, kde byla původně vytvořena jedna velká apelace. D.O. La Mancha (193.000 ha, 1966) je dodnes zdaleka největší apelací ve Španělsku. Bílá vína se zde vyrábějí z odr. Airén, při použití moderních technologií jsou svěží, ale chybí jim plnost. Jsou ale neuvěřitelně levná. Růžová vína se vyrábějí z odr. Moravia, případně s přídavkem Garnachy. Lepší červená vína z La Mancha zrají v dubových sudech a jsou téměř výhradně z odr. Tempranillo. Vzhledem k nízké ceně jsou to přijatelná vína. Výborná jsou cuvée z odr. Tempranillo, CS a Merlot. Z původní apelace La Mancha jsou dnes vyčleněny další samostatné apelace. D.O. Valdepeňas (29.100 ha, 1968) je enkláva na jih od La Mancha. Leží o něco níže než ostatní části plošiny Meseta. Vždy se zde vyráběla plná, smyslná a silně alkoholická vína. I dnes ještě někteří vinaři skladují vína v obrovských hliněných džbánech zvaných tinajas, ale většina již disponuje moderními metodami vinifikace a vedle tradičních vín vyrábějí i svěží vína s ovocitou chutí. Blanco jovenes z Airén je svěží víno s aroma celeru a trávy, vhodné pro každodenní spotřebu. Růžová vína jsou svěží a lehká, vyráběná z odr. Tempranillo, doplněné většinou Airén. Červená vína crianza a reserva jsou z odr. Tempranillo (zde nazývané Cencibel), jsou sametově hladká, s jemnými tříslovinami, zbytkovým cukrem a vanilkovým nádechem. D.O. Mentrida (12.300 ha, 1966) je známa silně alkoholickými víny. Vyrábějí se zde z odr. Garnacha (místní název je Tinto aragones), Tinto basta a Tempranillo. růžová a mladá vína jsou lehká, ovocná, červená crianza je dosti robustní, alkoholické víno. V regionu jsou dále D.O. Manchuela (3.400 ha, 2004), D.O. Mondéjar (860 ha, 1997), D.O. Ribera del Júcar (9.000 ha, 2003), D.O. Almansa (7.600 ha, 1966),D.O. Úcles (2005), D.O. Dehesa del Carrizal Vinos de Pago, D.O. Dominio de Valdepusa Vinos de Pago (42 ha, 2003), D.O. Finca Elez Vinos de Pago (37 ha), D.O. Martúe La Guardia Vinos de Pago, D.O. Pago Florentino Vinos de Pago,D.O. Pago Guijoso Vinos de Pago (2005) a oblasti VdlT Castilla, VdlT Sierra de Alcaraz, VdlT Pozohondo a VdlT Gálvez.
KASTÍLIE-LEÓN (Castilla-León) je rozsáhlý region v centrálním Španělsku, zasahující až k pobřeží Atlantiku. Skládá se z devíti provincií, řeka Duero ovlivňuje klima D.O. Cigales, Ribera del Duero, Rueda a Toro. D.O. Bierzo je geograficky oddělena, vína stylem připomínají spíše Galícii. D.O. Ribera del Duero (15.300 ha, 1982) je vynikající vinařská oblast jihozápadně od Rioji, na obou březích řeky Duero, v provinciích Burgos, Vallalolid, Segovia a Soria. Klima je zde kontinentální s lehkým vlivem Atlantiku, zimy chladné a léta horká, teploty jsou výrazně rozdílné mezi dnem a nocí, což podporuje dobré zrání hroznů s vynikající aciditou. Důležitý je i silný vítr, vanoucí přes pláně v chladných zimách. Třebaže je léto horké, je zde nebezpečí předčasných podzimních mrazů a sezóna dozrávání je někdy velmi krátká, především pro odrůdu CS, ale i pro Tempranillo. Jinak chladný podzim dává ideální podmínky pro fermentaci díky nízké teplotě, kdy je dosažena intenzita ovocnosti. Typy půdy jsou zde různé, na východě aluviální s pískem, jílem a vysokým obsahem vápence, na severu ve vyšších polohách je křída, což způsobuje, že vína jsou lehčí a měkčí. Na západě, kde je méně křídy a vápence jsou vína hlubší, plnější a mají temnější barvu. Nejlepší vinice jsou v nadmořské výšce 750-900 m. Vyrábějí se zde převážně vína červená a růžová, zejména z odr. Tinta de País (Tinto fino), která reprezentuje 85 % cuvée, patřícímu k denominaci, 5-10 % tvoří CS, dalšími odr. jsou Garnacha, Merlot a Malbec, bílá vína jsou vyráběna z odr. Albillo. Z této apelace pochází odsud nejprestižnější a nejdražší španělské víno "Vega Sicilia Unico reserva", všeobecně pokládané za nejlepší španělské červené víno. Víno se vyrábí z odr. Tinto del Pais, musí ležet minimálně 10 let v dubových sudech. Je to věc tradice, ale dlouhodobé uložení je znát na intenzitě chuti i kvalitě vůně. Víno má intenzivní barvu, je robustní v těle a má bohatý švestkový buket. Za ochutnání stojí. Stejně jako v Bordeaux není pouze Latour a Mouton, tak i v Ribera del Duero nalezneme celou řadu dalších hezkých vín. Například rosé z odr. Garnacha zjemněná bílou odr. Albillo. Vína jsou příjemná, svěží, ale musí se pít mladá. D.O. Cigales (2.600 ha, 1991) je proslulá rosé z odr. Tempranillo, doplněným odr. Garnacha nebo některými bílými odrůdami. Je zde obvyklé vyrábět růžové víno ze směsi modrých a bílých hroznů, které se společně lisují. To vínu dodává sílu modrých hroznů a svěžest a aroma bílých odrůd. D.O. Toro(4.400 ha, 1987) produkuje hlavně červená vína z odr. Tinta de Toro a Garnacha, bílá z odrůd Malvasia a Verdejo. Červená mají vysoký obsah alkoholu (až 15 %), jsou vyrovnaná, s krásnými kyselinami. Bílá vína jsou svěží, květinová ve vůni i v chuti, s nádechem ovocnosti. D.O. Rueda (6.900 ha, 1980) leží na dolním toku řeky Duero, na jižním břehu řeky mezi městy Salamanca, Valladolid a Avila, v rovinaté krajině. I když je oblast rozlehlá, vinohrady jsou malé a roztříštěné. V povodí řeky Duero je klima kontinentální a vinice jsou v nadmořské výšce 600-700 m, v Segovii 800 m a nalézají se na odlehlých náhorních plošinách. Rueda se člení na čtyři podoblasti. Půda je zde naprosto odlišná, je bohatá na železo s trochou vápence, jílovitá nebo písčitá, dobře prostupná a svým složením umožňuje excelentní a vyváženou kyselost vyráběných vín. Klima je drsné, s malými srážkami, nevlídnými zimami a teplými léty. Oblast je známá především bílým vínem Rueda superior z odr. Verdejo (ta musí být zastoupena min. 75 %), doplněné odr. Palomino nebo Viura, v poslední době se používá také Sauvignon. Prochází šestiměsíčním zráním v dubových sudech, voní po čerstvé trávě, bylinkách, anýzu a fenyklu. Rueda espumoso je šumivé víno, vyrobené metodou kvašení v lahvích. Musí jako Cava ležet na kvasničních kalech minimálně 9 měsíců a má poměrně vysoký obsah alkoholu (12-13 %). Tradičně Rueda vyrábí "rancio" (stará) vína pro severní průmyslová města. Dorado Rueda jsou vína, která se vyrábějí min. ze 40 % odr. Verdejo, mají vyšší obsah alkoholu, až 15 %. Barva je zlatavá, aroma lehce zakouřené, oxidativního charakteru vzhledem ke zrání ve dřevě. Vyrábějí se také vína, která mají bledou barvu a nezrají v dubových sudech, nebo jen krátkodobě. V regionu jsou dále apelace D.O. Arlanza (2008), D.O. Arribes (750 ha, 2007), D.O. Bierzo (4.100 ha, 1989), D.O. Tierra de León (2007), D.O. Tierra del Vino de Zamora (2008), dvě apelace VCPRD Valles de Benavente a Valtiendas a oblast VdlT Castilla y León.
ARAGÓN leží ve vnitrozemí na severovýchodě Španělska, mezi městy Navarra a Cataluňa a pokrývá poměrně velikou oblast údolí řeky Ebro od úbočí Pyrenejí až po Siera de Javalambre. Na severu dominují Pyreneje, které údolí zásobují vodou. D.O. Cariñena (16.700 ha, 1960) je nejstarší DO v regionu. Vinice leží kolem města Cariněna v provincii Zaragoza. Panuje zde kontinentální podnebí s tuhými zimami a horkými léty. Červená vína z odr. Garnacha a Cencibel jsou známá vyšším obsahem alkoholu. Je zde i tradice sladkého vína typu rancio. Tato vína bývají zoxidovaná a dosti drsná. D.O. Calatayud (6.400 ha, 1990) leží mezi pohořím Cordillera Iberica na východě a Sierra de la Virgen na severu. Bílá vína z odr. Viura a Malvasia jsou průměrná, rosé mají trochu lepší kvalitu, jsou plná, svěží a ovocná. Nejlepší jsou vzácná červená vína Crianza a Grand Reserva z odr. Garnacha, Mazuela, Tempranillo a CS. Mají plnou chuť, ovocný buket a jsou jemná a elegantní. D.O. Somontano (3.300 ha, 1985) leží na jižních svazích Pyrenejí, v okolí měst Barbastro a Monzon v provincii Huesca. Krajina je drsná, žulová, ale velmi kultivovaná, uspořádaná, upravená. Kolorit krajiny podtrhují vinohrady, často terasovité a hluboké rokle, kterými teče se svými přítoky řeka Cinca, vlévající se do řeky Ebro. V roklích a údolích v horách je možno vidět prehistorické jeskyně. V krajině dominují zbytky hradu Alquezar tyčícího se nad maurskou vesnicí s nádhernou polohou a podivné skalní útvary v kaňonu řeky Vero. Třebaže je oblast dosti velká, vinice jsou velmi malé a roztříštěné, leží na svazích v nadmořské výšce 300-600 m. Podnebí je kontinentální, ale Pyreneje chrání vinice před studeným severním větrem. Srážky jsou kolem 500 mm ročně a důležité jsou především zimní srážky, protože léto je zde nebezpečně horké a suché. Půda je jílovitá, bohatá na vápník, který má dobrý vliv na sklizeň hroznů i jejích kvalitu. Pěstují se zde odr. Tempranillo, Moristel, Garnacha, Viura (Macabeo) a Alcañon, ale rozšiřují se i odr. světového sortimentu, jako CS, Merlot, Pinot noir, Chenin blanc, Chardonnay, Riesling a Gewurztraminer. Vína se vyrábějí buď pouze jednoodrůdová, nebo se odrůdy míchají do cuvée. Tradiční bílé víno se vyrábí z odr. Viura a Alcaňon. Je svěží, lehké, suché, pije se mladé. Bílá bína z odr. Macabeo se vesměs pijí jako mladá, mají nažloutlou barvu, jsou ovocná, svěží. Existuje Macabeo jako pozdní sběr (Vendimia tardía), což je u této odrůdy výjimečné. Je to pak mimořádné, skvělé víno. Červená vína, tradičně vyráběná z odr. Moristel a Parraleta jsou mladá, komplexní vína s excelentním ovocným charakterem. D.O. Campo de Borja (7.200 ha, 1980) leží na severozápadě v severní části krku Pyrenejského poloostrova mezi středozemním mořem a Biskajským zálivem, mezi pohořím Cordilleras a údolím řeky Ebro. Oblast je známější červenými víny a rosé. Bílá vína byla až v r. 1989 zařazena pod denominaci. Vinohrady jsou na nižším svahu hory Moncayo, která je spjata s historií a mýty, a kde jsou výjimečné podmínky pro pěstování vinné révy. Odrůdy pro červená vína jsou Garnacha, Tempranillo, Mazuelo a CS, pro růžová Garnacha a pro bílá Macabeo a Moscatel. Podnebí je spíše kontinentální, výjimečné chladné zimy, suchá a teplá léta. Zimy přinášejí chladný vítr od Atlantiku, léto je pod vlivem Středozemního moře. Právě tento severák, zde pod jménem "cierzo", se považuje za hlavní faktor ovlivňující kvalitu hroznů. Svůj podíl mají také teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Réva se pěstuje na terasovitých pozemcích ve výšce 350-750 m na mírně kamenité půdě s dostatkem vápníku, dobře zavlažované a bohaté na organické látky. Dále jsou v regionu Aragón vína vyráběna v VdlT Bajo Aragón, Ribera de Gállego-Cinco Villas, Valle del Jiloca, Campo de Belchite, Ribera del Queiles (společná pro regiony Aragón a Navarra), Valdejalón a Valle del Cinca.
VALENCIE (Valencia) zahrnuje tři oblasti D.O., dominují zde velká vinařství, vyrábějící obrovská množství průměrných vín, která zaplavují španělské i zahraniční supermarkety. V D.O. Valencia (17.700 ha, 1957) v provinci Valencia se smí k výrobě používat dvanáct odrůd révy, většinou se zde vyrábějí jednoduchá, průměrná vína, suchá, polosladká i sladká. D.O. Utiel-Requena (40.000 ha, 1957) byla známa především sladkým, silně alkoholickým vínem Doble Pasta. Protože o tento typ vína je stále menší zájem, mají zdejší vinaři značné problémy. Růžová vína se zde vyrábějí z odr. Bobal a Garnacha, jsou plná, tělnatá a silná. Červená jsou z odr. Garnacha a Tempranillo, většinou se pijí mladá. V D.O. Alicante (14.600 ha, 1957) se také původně vyráběla vína typu rancio, těžká, zoxidovaná, sladká vína. Zdejší vinaři ale dokázali zásadně změnit skladbu výsadeb i způsoby vinifikace a vyrábějí velmi dobrá, svěží vína. Vyrábí se zde nejlepší Moscatel ve Španělsku, "Alicante Moscatel Vino de licor", zlatožluté víno se silným ovocným aroma a vůní pižma, chuť je šťavnatá a s dlouho dochutí muškátu. Vzácností je dolihované víno Fondillón, vyráběné z odr. Monastrell stejným způsobem jako sherry. Víno má jantarově zlatou barvu, ve vůni náznaky vanilky, tabáku a kakaa, chuť je vyrovnaná elegantní, vláčná a lahodná. Dále jsou zde vymezeny oblasti VdlT El Terrerazo a VdlT Castelló.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama