USA

18. července 2017 v 20:02 | Martin Šimek |  Vinařství v zemích světa
Historie a současnost: Réva se ve Spojených státech pěstuje na řadě míst, ale Kalifornie bude patrně vždy nejznámější a nejdůležitější vinařskou oblastí s nejlepšími podmínkami a víny. Vína z Napa Valley, Sonoma Valley, Santa Cruz a Mendocina zaujímají při soutěžích vín přední místa. Zajímavá vína ale pocházejí bezesporu i z jiných oblastí, Washington a Oregon jsou proslulé víny Pinot noir, u hranic s Kanadou se můžeme setkat s víny z odr. pův. Vitis labrusca či z hybridů, specialitou jižních států jsou vína z odr. původu Vitis rotundifolia, ostatně 40 z 50 amerických států disponuje apelacemi American Viticultural Area (AVA) a ve všech státech bez výjímky se lze setkat s vinicemi a výrobou vína. USA je čtvrtým největším výrobcem vín na světě a co se ploch vinic týká, zaujímá páté místo. Vinařská tradice a historie v této části světa je poměrně mladá a taková popularita amerických vín, jak ji známe dnes, trvá pouze několik desítek let. Nicméně vinařský průmysl v USA je velmi dravý, rychle se rozmáhá a dnes Kalifornie úspěšně soupeří s nejlepšími evropskými vinaři. Severoamerický kontinent je domovem řady původních druhů révy, jako jsou Vitis labrusca, Vitis riparia, Vitis rotundifolia, Vitis vulpina a Vitis amurensis, počátky vinohradnictví se ale datují až od 16. století. Roku 1562 založili hugenoti v blízkosti Jacksonville na Floridě první vinohrad a vyrobili první víno z odr. Scuppernong původu Vitis rotundifolia. Roku 1619 byly ve Virginii vysazeny první vinice s evropskými odrůdami, vinice však byly zpustošeny škůdci a chorobami. V roce 1683 vysadil William vinice s francouzskými odr. v Pennsylvánii a posléze vyšlechtil křížením s Vitis labrusca odr. Alexander. Vína z této odrůdy vyrábělo i jedno z prvních komerčních vinařství, založené v Indianě v roce 1806, tento hybrid patří dodnes k základním odrůdám, pěstovaným na východním pobřeží USA. Roku 1769 přivedl františkánský kněz Junípero Serra osídlence z Mexika do Kalifornie, do blízkosti dnešního San Diega a založil další, o něco rozsáhlejší vinice s odr. Mission. Serra je považován za otce a zakladatele kalifornského vinařství, i když se později pokoušel i o pěstování původní, americké révy, odr. Mission dominovala v Kalifornii až do 19. století. Úplně první komerční vinice a vinařství ve Spojených státech založil 21. listopadu 1799 vinař jménem John James Dufour ze švýcarského Vevey. Vinice se nacházela v údolí řeky Kentucky v Jessamine (dnes Nicholasville). První víno bylo vyrobeno r. 1803, dva soudky dostal roku 1805 prezident Thomas Jefferson. Vinice byla r. 1809 zničena mrazem. Teprve zlatá horečka byla pro americké vinařství rozhodujícím impulsem, přilákala do Kalifornie imigranty z Francie, Itálie, Německa a jiných států a s nimi přišly i nové znalosti a technologie. K velkému zpomalení rozvoje vinařství došlo po vyhlášení prohibice roku 1919, do roku 1933 byla většina kalifornských vinic vyklučena a osazena stolními odrůdami. Pouze několik komerčních pěstitelů pokračovalo ve výrobě mešního vína. Krizová léta a druhá světová válka přinesly všeobecnou hospodářskou stagnaci, až v 50. letech začíná pozvolná obnova vinohradnictví a začátkem 70. let nastupuje vinařská revoluce. Velké investice hlavně francouzských společností a příliv nových technologií nejen z Francie, ale i z Německa, Španělska či Itálie mají za následek zařazení Kalifornie mezi nejprestižnější oblasti světa. Roku 2007 se v USA nacházelo 369.900 ha vinic, z toho na 33.600 ha byly pěstovány stolní odrůdy k přímé spotřebě a na 91.800 ha k produkci hrozinek. Vypěstováno bylo 6.384.100 tun hroznů, vyrobeno 19.870.000 hl vína. V USA sídlí Constellation Brands (www.cbrands.com), holding, který zahrnuje např. vinařství Robert Mondavi Winery, Inniskillin, Clos du Bois či Columbia Winery a je se svými zahraničními akvizicemi největším producentem vín na světě.
Další informace o americkém vinařství najdete například také na webových stránkách www.americanwinesociety.org, www.wineinstitute.org, www.allamericanwineries.com, www.asev.org, www.wineamerica.org, www.usawines.com.
Americké vinařské zákony jsou komplikované, v některých ustanoveních přísné, v jiných benevolentní. Neexistují zde omezení, týkající se přidávání cukru, kyselin a vody do vína či dubových hoblin do sudů a tanků k aromatizaci vín. Je tu povoleno rozložit víno na jednotlivé frakce a nově jej složit z obohacených složek, tedy vytvořit syntetické víno, od roku 2006 je povolen dovoz takových vín i do zemí EU. Prostě, co není vysloveně zakázáno, je povoleno, na rozdíl od předpisů Evropské unie, kde je zakázáno vše, co není zákonem regulováno. Konkurovat takto vyráběným, dováženým vínům, není jednoduché. Další, poněkud kontroverzní ustanovení zákona přímo udává značení vín (tzv. semi-generic), které mohou američtí vinaři používat, např. American Burgundy, California Champagne, i když v Evropě je takové značení vín mimo skutečné oblasti původu zakázáno. Americké zákony pouze omezují užití těchto názvů pro určité pěstební oblasti. Podobně se zachází i s názvy Claret, Chablis, Chianti, Malaga, Marsala, Madeira, Moselle, Port, Rhine Wine, Sauternes (v USA obvykle Sauterne či Haut Sauterne), Sherry, Tokay. Evropská Unie zatím prostřednictvím WTO neúspěšně jedná o zákazu takového označování vín. Každý stát si reguluje výrobu a prodej alkoholu samostatně. Ve většině států platí třístupňový systém distribuce - výrobce, velkoobchod a spotřebitel, pouze výjímečně mohou v některých státech vinařství prodávat vína přímo spotřebitelům (žádné otevřené sklepy ! :-) Některé státy ale umožňují prodej přes internet, někdy též mezi jednotlivými státy. První americký apelační systém byl založen na politickém rozčlenění země na státy a kraje. Z toho dodnes vychází označení původu vín American Wine Appellation u stolních vín, která pocházejí odkudkoli z území USA, mohou být scelovaná, nesmí být označena ročníkem, Multi-state Appellation u vín, pocházejících z území libovolných dvou či tří sousedních států, procento vína z každého státu musí být označeno na etiketě, State Appellation u vín z jednoho státu, pokud obsahuje minimálně 75 % vína z uvedeného státu (Kalifornie vyžaduje 100 %, Texas 85 %) a County Appellation u vína z jednoho kraje, pokud obsahuje nejméně 75 % vína vyrobeného v deklarovaném kraji. Od roku 1978 je zaváděno (původně úřadem Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms, BATF, nyní Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau, TTB) podrobnější označení původu, postupně byly a jsou schvalovány vinohradnické oblasti s přesněji definovanými hranicemi na základě odlišných klimatických a geografických podmínek v rámci i napříč jednotlivými kraji i státy. Oproti francouzskému apelačnímu systému pro tyto oblasti nejsou předepsány odrůdy révy, typy vyráběných vín ani velikost sklizně, zákonem je stanoveno, že pro označení AVA na etiketě vína je třeba, aby nejméně 85 % hroznů pocházelo z apelace AVA. K roku 2007 bylo schváleno 187 oblastí (American Viticultural Area - AVA), které se nacházejí ve 40 státech Unie. Nejmenší, Cole Ranch AVA v Mendocino County v Kalifornii, má 25 ha, největší, Ohio River Valley AVA s necelými 67.300 km², se nachází na území čtyř států. Jako první byla vymezena apelace Augusta AVA v Missouri, status obdržela 20.6.1980. Pro zajímavost, jeden určitý vinohrad může náležet k více oblastem AVA, kalifornské apelace Santa Clara Valley AVA a Livermore Valley AVA jsou součástí obsáhlejší apelace San Francisco Bay AVA, která zase náleží do Central Coast AVA. Přesné označování apelací na etiketách není povinné, což je pro spotřebitele matoucí. V USA neexistuje systém, který by vína jakostně třídil dle cukernatosti moštu. Na etiketách amerických vín musí být označen výrobce, původ, odrůda (deklarovaná odr. musí tvořit min. 75 % obsahu, v Oregonu 90 %), víno připravené z dvou nebo tří odrůd musí mít na etiketě jejich názvy a procentní složení jednotlivých odrůd, ročník (deklarovaného ročníku musí být nejméně 95 %), obsah alkoholu (s přesností na 0,5 %). Pokud je na etiketě údaj Estate Bottled (lahvováno v usedlosti) může být použit pouze v rámci oblasti AVA a 100 % vína musí pocházet z deklarované usedlosti. Na etiketách vín z USA musí být dále uvedeno, že víno obsahuje siřičitany (pokud je obsahuje) a varování lékařů před konzumací alkoholu.
Moštové odrůdy, registrované v USA (respektive tato jména odrůd mohou být uváděna na etiketách vín k 15. 9. 2009): Aglianico, Agawam, Albariño (Alvarinho), Albemarle, Aleatico, Alicante Bouschet, Aligoté, Alvarelhao, Arneis, Aurore (Seibel 5279), Bacchus, Baco 1 (Baco noir), Baco 22 A (Baco blanc), Barbera, Bastardo (Trousseau), Beacon, Beclan, Bellandais (Seibel 14596), Beta, Black Corinth, Black Pearl, Black Spanish (Lenoir, obě jména jsou synonymy odr. Jacquez, ale též odr. Ohio), Blanc du Bois, Blue Eye, Bonarda, Bountiful, Burdin 11042, Burdin 4672, Burdin 5201, Burdin 7705 (Florental), Burgaw, Burger (Elbling), CF, Cabernet Pfeffer, CS, Calzin, Campbell early (Island Belle), Canada Muscat, Captivator, Carignane, Carlos, Carmenere, Carmine, Carnelian, Cascade (Seibel 13053), Castel 19-637, Catawba, Cayuga white, Centurion, Chancellor (Seibel 7053), Charbono, Chardonnay, Chardonnel, Chasselas (Ch. doré, Gutedel, Chrupka, Sweetwater), Chelois noir, Chenin blanc (Pineau de la Loire), Chevrier (Sémillon), Chief, Chowan, Cinsaut (Black Malvoisie), Clairette blanche, Clinton, Colobel (Seibel 8357), Colombard, Concord, Conquistador, Cortese, Corvina, Couderc 299-35 (Muscat du Moulin), C. 7120 (C. noir), Counoise, Cowart, Creek, De Chaunac (Seibel 9549), Dearing, Delaware, Diamond (Moore's Diamond), Dixie, Dolcetto, Doreen, Dornfelder, Dulcet, Durif Petite Sirah), Dutchess, Early Burgundy (Abouriou), Early Muscat, Edelweiss, Eden, Ehrenfelser, Ellen Scott, Elvira, Emerald Riesling, Feher Szagos (Ezerjó), Fern Munson, Fernao Pires, Fiano, Flame Tokay, Flora, (Maréchal) Foch, Folle blanche, Franken Riesling (Sylvaner, Sylvánské zelené), Fredonia, Freisa, Fry, Furmint, Gamay noir, Garonnet (Seyve-Villard 18283), Gewürztraminer, Gladwin 113, Glennel, Gold, Golden Isles, Golden Muskat, Grand noir, Green Hungarian (Putzscheere), Grenache, Grignolino, Grillo, Gros Verdot, Helena, Herbemont, Higgins, Horizon, Hunt, Iona, Isabella, Ives (I. Seedling), Jacquez, James, Jewell, Joannes Seyve 12.428, Joannes Seyve 23.416, Joannes Seyve 26.205 (Chambourcin), Kay Gray, Kerner, Kleinberger (Elbling), La Crosse, Lake Emerald, Lambrusco, Landal noir (Landot 244), Landot 4511 (Landot noir), (Léon) Millot, Limberger (Lemberger, Frankovka), Madeleine Angevine, Magnolia, Magoon, Malbec, Malvasia bianca, Marsanne, Melody, Melon de Bourgogne (Melon), Merlot, Meunier (Pinot Meunier), Mish, Mission, Missouri Riesling, Mondeuse, Montefiore, Moore Early, Morio-Muskat, Mourvedre, Müller Thurgau, Münch (Muench), Muscadelle, Muscat blanc (M. blanc a petit grains, Muscat Canelli), M. Hamburg (Black Muscat), M. of Alexandria, M. Ottonel, Naples, Nebbiolo, Negrette, New York Muscat, Niagara, Noah, Noble, Norton (Cynthiana, Norton Seedling, Virginia Seedling), Ontario, Orange Muscat (Muscat Fleur d´oranger), Palomino, Pamlico, Pedro Ximenes, Petit Verdot, Peverella, Pinot blanc, P. gris (P. grigio, Rulander), P. noir, Pinotage, Precoce de Malingre, Pride, Primitivo (Zinfandel), Ravat 262 (Ravat noir), Ravat 34, Ravat 51 (Vignoles), Rayon d'Or (Seibel 4986), Redgate, Regale, Riesling (White Riesling, RR), Rkatziteli (Rkatsiteli), Roanoke, Rosette (Seibel 1000), Roucaneuf (Seyve-Villard 12309), Rougeon (Seibel 5898), Royalty, Rubired, Ruby Cabernet, Saint-Macaire, Salem, Salvador (Pate noir, Seibel 128), Sangiovese, Sauvignon blanc (Fume blanc), Scarlett, Scheurebe, Sereksiya, Seyval (Seyval blanc, Seyve-Villard 5276), Seyve-Villard 12375 (Villard blanc), Seyve-Villard 18315 (Villard noir), Seyve-Villard 23410 (Valerien), Shiraz (Syrah), Siegerrebe, Siegfried, Southland, Souzao, St Croix, St. Laurent (Svatovavřinecké, Steuben, Stover, Sugargate, Sultanina (Thompson Seedless), Summit, Suwanee, Swenson Red, Symphony, Tannat, Tarheel, Taylor, Tempranillo (Valdepenas), Teroldego, Thomas, Tinta Madeira (Tinta negra Molle), Tinto Cao, Tocai Friulano, Topsail, Touriga, Traminer, Traminette, Trousseau gris, Ugni blanc (Trebbiano), Valdiguié, Van Buren, Veeblanc, Veltliner, Ventura, Verdelet (Seibel 9110, Verdelet blanc), Verdelho, Vidal 256 (Vidal blanc), Vincent, Viognier, Vivant, Watergate, Welder, Welschriesling, Yuga.
Vinařské regiony: Území USA se nechá rozdělit na čtyři vinařské zóny, nejznámější a největší je stát Kalifornie, dále jsou to North-East, South a Middle-East, Pacific Northwest. KALIFORNIE se geograficky dělí na tři pobřežní části, North Coast, Central Coast a South Coast, na Sierra Foothills (tyto čtyři části jsou souhrnnými apelacemi AVA, zahrnujícími více menších) a na největší část, Central Valley. Z Kalifornie pochází 89 % všech amerických vín, je tu 104 apelací AVA ze 187 (r. 2007). Obrovské výrobní kapacity vinařského průmyslu jsou soustředěné v obl. Central Valley, která produkuje 80 % kalifornských vín. Vinařství E & J Gallo Winery (www.gallo.com) je druhým největším producentem vín na světě, vyrobí více než čtvrtinu všech vín, prodaných v USA, tato vína jsou kvalitní a poměrně levná. Kalifornská vína jsou vesměs odrůdová. Z nejčastěji pěstovaných modrých odr. nalezneme v Kalifornii velmi typický Zinfandel (17% z modrých odrůd), který se sem dostal společně s odr. Muscat of Alexandria v 60. letech 19. stol., dále CS (15%), Merlot, Pinot noir, Barbera (10%), Grenache (10%), Carignan (11%), Ruby Cabernet, z bílých je to především Chardonnay (14% bílých odrůd), dávající zde špičková a nádherná vína, dále Sauvignon blanc (Fumé blanc), Chenin blanc (21%) a White Riesling, nejpěstovanější je kupodivu French Colombard (38%). Rozloha vinic v Kalifornii je téměř 300.000 ha, moštové odr. jsou vysazeny na 138.000 ha, z toho modré přibližně na 60.000 ha. V Kalifornii sídlí dva pro vinařství důležité výzkumné ústavy, při University of California, Davis a při California State University, Fresno. Central Valley tvoří obrovské údolí, dlouhé asi 650 km, které sahá od Reddingu na severu až po Bakerfield na jihu. Zahrnuje 16 krajů a je zde 70.500 ha vinic, nejvíce v krajích Madera (16.166 ha), Fresno (l5.430 ha) a San Joaquin (14.430 ha). Je zde pět souhrnných apelací AVA, Clarksburg, Lodi, Madera, Merrit Island a North Yuba, které v sobě zahrnují mnoho menších. Klima je na celém území teplé, srážky přiměřené, půdy jsou písčité. Jsou zde obrovská vinařství, která vyrábějí velké množství standardních stolních a dezertních vín. Mimo již jmenovanou E & J Gallo Winery jsou to např. Franzia Broters v San Joaquin, Delicat Vineyards v San Joaquin, La Mont Winery v Kern, Guild Wineries and Distilleries v San Joaquin, Giumarra Vineyards Corp. v Kern, Gibson Wine Company ve Fresně, Papagni Vineyards v kraji Madera, Noble Vineyards v Kern. Central Coast AVA je tvořeno pásem pobřeží Tichého oceánu, vinice jsou na území o délce 560 km od Santa Barbary na jihu k San Francisco Bay na severu. Zahrnuje území sedmi krajů, Alameda, Monterey, Santa Cruz, Santa Clara, San Benito, San Luis Obispo a Santa Barbara, je zde 28 vinohradnických oblastí AVA. Podnebí je zde teplé, na jihu je nutné zavlažování. Půdy jsou většinou štěrkovité, místy jílovité nebo písčité. Pěstují se zde klasické odr. pův. Vitis vinifera, nejpěstovanější je Chardonnay (50 %). Z větších vinařství lze uvést Almadén Vineyards, Paul Mason Vineyards (kvalitnější vína pod značkou Pinnacles Estate), Taylor California Cellars. North Coast AVA je pásmo pobřeží Tichého oceánu na severu Kalifornie, zahrnuje kraje Napa (10.400 ha), Sonoma (11.600 ha), Mendocino (4.000 ha), Solano (300 ha), Lake (1.000 ha) a Marin (120 ha), je zde 43 apelací AVA. Nejdůležitější jsou první tři kraje. Napa County je hlavním střediskem vinařské Kalifornie. Srdcem a duší vinařství je světově proslulé údolí Napa Valley AVA, které produkuje nejvíce nejkvalitnějších vín z celého kontinentu. Jeho sláva začala až r. 1959, kdy zde Samuel Brannan zakoupil velké pozemky a vysadil různé odr. evropských rév. Během 20 let vzniklo v Napa County 7.500 ha vinic. Réva se zde pěstuje převážně v rovinách a na mírných svazích v nadmořské výšce do 100 m. Na jihu jsou půdy jílovité, na severu štěrkovité. Existuje zde velké množství větších i drobných vinařství. Nejznámější je Robert Mondavi Winery, která ve spolupráci s baronem Phillipe de Rothschild vyrábí jedno z nejdražších amerických vín "Opus One", směs Merlotu a CS. Freemark Abbey Winery je malé vinařství, vyrábějící vysoce kvalitní vína Chardonnay, Johanisberg Riesling a CS. Další malá, kvalitní vinařství jsou Franciscan Winery nebo Hanns Kornell Champagne Cellars, specializované na výrobu šumivých vín klasickou metodou. Sonoma County AVA je největším vinařským krajem v USA, tvoří jej šest údolí, pokrytých vinicemi. Půda je rozmanitá, od hlinitých půd v Sonoma Valley až po štěrkovité půdy v Dry Creek. Také zde jsou střední i malá vinařství, specializující se na odrůdová vína. Torres Vineyards vyrábí vína Chardonnay a Parellada, Piper-Sonoma šumivá vína, dále zde najdeme Sonoma Vineyards, Simi Winery. Mendocino AVA je proslulá zejména šumivými víny, roku 1975 zde zakoupila 200 ha vinic francouzská firma Louis Roederer, vysadila Chardonay a Pinot noir a vybudovala v Andersone Valley nové sklepy. Rocu 1984 dodala na trh první šumivá vína. Réva je zde pěstována většinou na rovinách nebo mírných svazích v hlubokých, aluviálních půdách. Vinařství Parducci Wine Cellars vyrábí převážně tichá červená vína. South Coast AVA je oblast v blízkosti jižního pobřeží Kalifornie, mezi městy Los Angeles, Orange County a San Diego. Poměrně rozsáhlá oblast je rozčleněna na 6 apelací AVA, které mají vlastní terroir a společně kolem 1.200 ha vinic. Poměrně horké klima mírní blízkost Pacifiku. Sierra Foothills AVA je oblast na úpatí pohoří Sierra Nevada, rozčleněná na 5 apelací AOC. Asi 2.300 ha vinic zde bylo založeno po roce 1850, po vypuknutí zlaté horečky. Dnes je vlastní okolo stovky, většinou rodinných vinařství. Leží ve výšce 450-900 m.n.m., asi 150 km od pobřeží Pacifiku. Zimy jsou mírné a vlhké, v létě zde bývá opravdu horko a sucho, ale malá vlhkost vzduchu a chladný noční vítr ze zálivu San Francisco činí pobyt snesitelným. Důležitými odrůdami zde jsou Zinfandel, Cabernet Sauvignon a Syrah.
PACIFIC NORTHWEST zahrnuje tři státy na severozápadě USA, Washington, Oregon a Idaho, s 23 oblastmi AOC. Je to druhá největší vinařská oblast USA, ale zdejší vinice mají jen 6 % rozlohy vinic kalifornských. Podnebí je chladnější, ale mírné a je vhodné pro pěstovaní aromatických odrůd. Washington je co do výroby vína v USA na třetím místě (3,3 %). Pěstuje se zde z bílých odr. Chardonnay, Riesling, Sauvignon blanc, Semillon, Chenin blanc, Muscat Ottonel a Gewürztraminer, z modrých CS, Merlot, Zinfandel, Pinot noir a Gamay. Největší firmou je Chateau Ste. Michele, mimo odrůdová vína vyrábí i šumivá vína kvašením v lahvích. Preston Wine Cellars vyrábí m.j. ledová vína. Je zde sedm apelací AOC a navíc ještě tři společné se státem Washington, snad nejdůležitější je Yakima Valley AVA. V Oregonu jsou velmi nízké srážkové úhrny a vinice jsou závislé na zavlažování. Je zde 13 oblastí AVA a navíc ještě tři společné se státem Washington.Nejvíc se zde pěstuje Pinot noir a Chardonnay, nejdůležitější oblastí je Willamette Valley AVA. Jsou zde menší vinařství, Hillcrest Vineyards, The Eyrie Vineyards. V Umpqua Valley, v Roseburgu, jsou vinice vinařství Girardet Wine Cellars, odkud pochází jedno z nejlepších odrůdových vín Baco noir na světě. Idaho má pouze něco přes 700 ha vinic, vína mají značně vysoké množství kyselin. Je zde jediná apelace, Snake River Valley AVA. Největším vinařstvím je zde St. Chapelle Vineyards, která produkuje zejména odrůdová vína Chardonay a Johanisberg Riesling.
Region NORTH-EAST sousedí s Kanadou, má obdobné podmínky a pěstují se zde stejné odrůdy. Zahrnuje 37 apelací AVA v celé řadě států, největší plochy vinic jsou ve státech New York, Michigan, Ohio, Virginia a Pennsylvania, menší i ve státech Maryland, New Jersey, Massachusetts, Indiana, Kentucky, Connecticut a Rhode Island. Vinice státu New York se rozkládají na jižních březích jezera Lake Erie mezi Detroitem a Buffalem a u jezer Finger Lakes. Co do výroby vína je stát New York druhý po Kalifornii (3,7 %), je zde devět apelací, známější jsou třeba Finger Lakes AVA či Niagara Escapment AVA. Podnebí je dost drsné, léta jsou teplá a suchá, zimy kruté, vinohrady jsou proto pouze v sousedství velkých vodních ploch, které zmírňují výkyvy teplot, na rovinatých březích jezer, půda je břidlicovitá a vápencová. Většinu výsadeb tvoří odrůdy původu Vitis labrusca (Concord, Deleware, Yves a Catawba) a hybridy (Seyval blanc, Baco noir, Meréchal Foch, Chelois a Aurora). Evropská réva se pěstuje v malé míře, v některých oblastech se musí keře na zimu zakrývat vrstvou zeminy. Pěstuje se nejvíce Chardonnay, Gewürztraminer, Riesling, CS, Pinot noir a Merlot. Vinařství u jezer Finger Lakes se specializují na výrobu šumivých vín. Největším je Gold Seal Vineyards, který vyrábí 80 % vín z odr. pův. Vitis labrusca a 20 % z evropských (Riesling, Chardonnay). Vinice Virginie jsou rozmístěny roztroušeně, známějšími ze sedmi apelací jsou North Fork of Roanoke AVA, Rocky Knob AVA, Shenandoah Valley AVA či Monticello AVA. Z několika málo vinařství jsou známější Piedmont Vineyards Winery s Chardonnay či Prince Michal Vineyards, známé víny Riesling. Michigan má vinice v jihozápadní části státu, v krajích Berrien a Van Buren. Jsou zde čtyři apelace AVA, lze uvést Lake Michigan Shore AVA či Leelanau Peninsula AVA. Michiganské jezero vyrovnává teplotní extrémy. Půdy jsou zde většinou štěrkovité. Je zde několik malých vinařství, jako např. Fenn Valley Vineyards, které vyrábí vína zejména z odr. Vidal blanc a Lemon Creek Winery, známé Rieslingy i víny Vidal blanc, dokonce i cuvée těchto odr. Ohio má největší vinice (1.460 ha) v kraji Shelby v centrální části státu, réva se zde pěstuje na mírných svazích. Další vinice jsou u jezera Erie v Grand River Valley v krajích Lake, Geuauga a Ashtabula a na ostrově Isle St. George, jezero Erie působí příznivě na klimatické podmínky. Je zde pět apelací AVA včetně souhrnné apelace Ohio River Valley AVA, zahrnující části území čtyř států. Pěstují se zde převážně hybridní odr., jedním z vinařství, pěstujících výlučně evropskou révu, je Markko Vineyard, vyrábí poměrně slušné CS a Chardonnay. Největším vinařstvím je Grand River Wine Co., které má vysezeny pouze hybridní odrůdy. Pennsylvania má vinice soustředěné v okrese Lancaster, v říčním údolí Lancaster Valley AVA. Půdy jsou zde vápencové, vinice jsou chráněny před studenými větry okolními vyvýšeninami. Pěstuje se zde převážně evropská réva. Je zde pět apelací AVA, ale pouze dvě jsou výlučně na území státu. Nejlepší vinařství jsou Naylor Wine Cellars, které vyrábí CS a Johanisberg Riesling a Allegro Vineyards, které produkuje Chardonnay a CS. Z regionu můžeme uvést ještě souhrnnou apelaci Southeastern New England AVA, zahrnující části území států Connecticut, Massachusetts a Rhode Island.
Region SOUTH-MIDDLEEAST na jihozápadě USA nemá zrovna optimální podmínky, ale američtí vinaři všude objevili alespoň vyhovující enklávy pro založení vinic. 23 oblastí AVA je ve státech Alabama, Arizona, Arkansas, Colorado, Florida, Georgia, Havaj, Illinois, Iowa, Lousiana, Minnesota, Mississippi, Missouri, New Mexico, North Carolina, Oklahoma, South Carolina, Tennessee, Texas a Wisconsin.Ve vinicích je vysázeno obrovské množství různých odr. pův. Vitis labrusca, hybridních odr. i evropské révy. Specialitou jižních států jsou stolní odrůdy pův. Vitis rotundifolia z rodin Muscadinia a Scuppernong, které dávají též muškátová, sladká vína. Jsou většinou určena pouze pro místní potřebu a v Evropě se s nimi nesetkáte. Nejlepší podmínky pro vinařství jsou v Texasu. V tomto státě zakládali františkáni ve svých misiích vinice již 100 let před tím, než se začala vinná réva pěstovat v Kalifornii. Lze uvést apelace Texas Hill Country AVA či Texas High Plains AVA, na vinicích jsou vysazeny např. odr. Chardonnay, Sauvignon blanc, Trebbiano, Chenin blanc, Colombard, CS, CF, Merlot a Zinfandel. Vína jsou schopná se uplatnit i na mezinárodním trhu. Zajímavostí jsou vinice na Havaji, na vulkanických svazích ostrova Maui v nadmořské výšce přes 600 m, Z hroznů se vyrábí šumivé víno klasickou metodou kvašením v lahvích. Kompletní přehled a detailní popis amerických apelací najdete například na stránkách www.wine.appellationamerica.com nebo http://de.wikipedia.org/wiki/American_Viticultural_Area.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama