Vrboska (zkratka Vr)

12. července 2017 v 17:59 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové pro bílá vína, kniha odrůd ČR
Původ a rozšíření: Vrboska je moštová odrůda vinné révy (Vitis vinifera), která byla vyšlechtěna ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Vrbovci u Znojma šlechtiteli Ing. Jindřichem Ševčíkem, Ing. Ivanou Ludvíkovou, Ing. Milošem Zbořilem, Ing. Jaroslavem Tomáškem a Jiřím Hladíkem.

Je to kříženec odrůd Tramín červený a Čabaňská perla s pracovním názvem TČ x ČP 3/23. Do Státní odrůdové knihy byla odrůda zapsána roku 2004. Zatím se pěstuje pouze vzácně na Moravě, roku 2015 na ploše 0,65 haA, průměrné stáří vinic bylo roku 2010 tři roky. Od 5.10.2005 je odrůda právně chráněna, ochranná práva uplynou 13.12.2035, udržovatelem odrůdy je Ampelos-Šlechtitelská stanice vinařská Znojmo.
Název odrůdy je odvozen od místa původu křížení, kterým je příhraniční obec Vrbovec, ležící přibližně 7 km jižně od Znojma. Pro zajímavost, Vrboska je též název malé rybářské a zemědělské obce, nacházející se v Chorvatsku, na severním pobřeží ostrova Hvar.
Charakteristika odrůdy: (H) Růst je středně bujný až bujný s polovzpřímenými letorosty, odrůda tvoří husté keře pro svou bohatou tvorbu zálistků. Dospělý list je menší až středně velký, pětiúhelníkový, na profilu plochý, třílaločnatý s mělkými, otevřenými horními bočními výkroji ve tvaru "U", vzácněji pětilaločnatý s velmi mělkými dolními bočními výkroji, čepel listu je na líci slabě puchýrřnatá a jemně svraštělá, na okraji jemně zoubkovaná, z dolní strany plstnatá. Řapíkový výkroj je lyrovitý s ostrým dnem, otevřený až lehce překrytý, řapík listu je středně dlouhý, narůžovělý. Oboupohlavní pětičetné květy v hroznovitých květenstvích jsou žlutozelené, samosprašné. Plodem je středně velká, kulatá bobule růžové až fialovočervené barvy, dužnina je bez zbarvení, řídká, odrůdové chuti, obsahuje semena. Hrozen je malý až středně velký (99 g), středně kompaktní až kompaktní, válcovitě kuželovitý, s krátkou až středně dlouhou stopkou a s postraními křidélky. Pěstování: Vhodné je střední či vysoké vedení, snáší dobře dlouhý i krátký řez, doporučené zatížení je 8-10 oček na m2, vhodné jsou podnože SO-4, 125 AA i Cr 2. Dosahované výnosy jsou nižší až průměrné, 6-11 t/ha, dosahovaná cukernatost moštu je průměrná až vysoká, 18-21 °NM, acidita moštu je 7,5-9 g/1. Fenologie: Doba rašení oček a doba květu je velmi raná až raná, odrůda dozrává velmi raně, její sklizňová zralost začíná ve třetí dekádě srpna až začátkem září. Choroby a škůdci: Odrůda je odolná proti napadení plísní révovou (Plasmopara viticola), ostatním houbovým chorobám a zimním mrazům odolává průměrně. Při pěstování pod fungicidní ochranou je odrůda středně odolná proti napadení plísní šedou, odolná proti napadení plísní révy a odolná proti napadení padlím révy. Odrůda je středně odolná proti sprchávání. Poloha a půdy: Odrůda není náročná na polohu, nemá ráda příliš suché půdy, vhodné jsou půdy hlinité či hlinitopísčité s vyrovnanou výživou a vlhkostí.
Charakteristika vína: Moštová odrůda je doporučována zejména pro výrobu burčáku, který má výbornou kvalitu. Co se týká odrůdových vín, mají-li vyšší přirozený obsah oxidu uhličitého, jsou příjemná, s nízkým extraktem a s nízkou aciditou, jemně aromatická a lehká. Pro získání kvalitní suroviny se nedoporučuje hrozny nechat dlouho na keři. Při přezrání ztrácí víno rychle kyseliny, při výrobě je vhodné, aby mošt měl aciditu nejméně 5g/l. Typické odrůdové víno má zelenožlutou barvu, jemně muškátově kořenitou vůni a lehkou, při přezrání někdy až fádní chuť. Ve vůni a chuti odrůdových vín můžeme hledat jemně muškátovou kořenitost a lékořici. Vína jsou nevhodná k archivaci, jsou určená k pití především jako mladá. Stolování: Víno běžné denní spotřeby, vhodné k neutrálním a lehkým pokrmům, líbivý hrozen je možno využít i pro přímou konzumaci. Literatura a internetové zdroje: 9, 10, 13, 16, 17, 18, 23, 24, 163, *Pavloušek, P. Encyklopedie révy vinné. Praha: CPress, 2007. ISBN: 978-80-251-1704-0, *Přehled odrùd révy 2016. Ludvíková, I. A kol. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Sekce rostlinné výroby, 2016 [online, 2017-01-14]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/file/492735/Reva_final_2016.pdf.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama