Ravat blanc

16. října 2017 v 15:29 | Martin Šimek |  Moštové odrůdy - R
Synonyma: Рава блан (Rusko),Ravat 6, Ravat blanc (Francie, cd. 6272, no. 6381), Ravat Chardonnay 6, R. Chardonnay B
Původ a rozšíření: Ravat blanc je raná, interspecifická moštová odrůda, kříženec odrůd Seibel 5474 x Chardonnay z třicátých let 20. století28, 163 (někdy je jako mateřská odrůda uváděn hybrid Seibel 8724)30, A. Autorem křížení je Jean François Ravat, který v Marcigny, v departementu Saône-et-Loire, tedy v Burgundsku, vyšlechtil řadu odrůd křížením burgundských odrůd s odrůdami hybridními či přímo s americkými druhy révy. Odrůda je pěstována na východním pobřeží USA (Finger Lakes AVA, stát New York) a na menších plochách ve Francii (netvoří součást žádné apelace AOC), v údolí řeky Rhony (roku 2011 na 6 ha, k dispozici je jeden registrovaný klon odrůdy)30, v Belgii a na Novém Zélandu. Existuje m.j. také nepříbuzná odrůda, hybridní kříženec z dílny stejného šlechtitele s názvem Ravat noir.
Charakteristika odrůdy a vína: (H) Vrcholky letorostů jsou slabě vlnatě plstnaté, jejich okraje jsou slabě růžově pigmentované antokyany, apikální listy jsou lesklé, světle zelené s bronzovým nádechem, bazální listy jsou jasně zelené. Letorosty jsou arachnoidální, na uzlech slabě plstnaté. Dospělé listy jsou ledvinovité až okrouhlé, silné, nečleněné až třílaločnaté s mělkými až středně hlubokými výkroji, líc listu je lysý, rub lysý až velmi slabě plstnatý a štětinkatý, okraj listu je středně výrazně, nepravidelně zoubkovaný, zoubky mají širokou bázi a rovné či konvexní strany, řapíkový výkroj je otevřený až široce otevřený, klínovitý, ve tvaru písmene V až UV. Řapík je růžový, hlavní žilnatina v okolí napojení řapíku je růžově až červeně pigmentovaná antokyany. Hrozny jsou malé až středně velké (8-15 cm), protáhle válcovité s křidélky, stopky dlouhé a málo lignifikované, bobule malé, okrouhlé, bělozelené až bělorůžové, se sladkou, šťavnatou a masitou dužinou někdy až poněkud nepříjemně parfémované chuti. Dužina obsahuje semena. Odrůda raší raně, dva dny po Chasselas, dozrává středně pozdně, dva týdny po Chasselas, letorosty jsou polovzpřímené. Produktivita je nižší, odrůda preferuje dlouhý řez, rezistence vůči révokazu je nízká, vyžaduje roubování na podnože. Poměrně dobře odolává peronospoře, hůře oidiu, antraknóze a botrytidě, může být ohrožována pozdními jarními mrazy. Odrůdová vína jsou silně parfémovaná, vyššího obsahu alkoholu a mají silný sklon k oxidaci a madeirizaci. V USA hrozny slouží m.j. k výrobě sladkých vín. Literatura a internetové zdroje: 26, 28, 30, 100, 152, 156, 163, 166, 168, 176, 200, 202, A)Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Robinson, J., Harding, J., Vouillamoz, J. Pgs 229-230, 392, 604-605. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama