Burdur Dimriti

18. ledna 2018 v 11:33 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - B
Synonyma: Burdur Dimriti (provincie Isparta), Burdur Dimridi (provincie Isparta), Dimriti (provincie Isparta), Isparta (provincie Afyon), Isparta Dimriti (provincie Isparta), Isparta Uezuemue, Sultan Dimlit
Původ a rozšíření: Moštová a stolní odrůda původu Vitis vinifera, pěstovaná v Turecku, pod názvem Burdur Dimriti (Dimriti, Burdur Dimriti) v provincii Isparta, v distriktu Eğirdir (Středomořský region)A, D a v provincii BurdurG, pod synonymním názvem Isparta v provincii Afyonkarahisar, v okolí města Ataköy (Egejský region)B. Ve stejné oblasti je pěstována také stolní odrůda Burdur Dimriti (Razakisi Burdur), obě odrůdy nejsou geneticky identické ani blíže příbuznéA. A ve stejné oblasti je pod názvem Burdur DimridiC, F pěstována také odrůda s růžovočervenými hrozny s poněkud odlišnou ampelografickou charakteristiku (analýza DNA patrně nebyla provedena), kterou katalog VIVC roku 2017 samostatně neuvádí, není zmíněna ani v turecké práci, která se zabývá skupinou odrůd s názvem Dimrit (Dilmit)E.
Charakteristika odrůdy Burdur DimritiD: (H, G) Vrcholky letorostů jsou otevřené, středně silně pigmentované antokyany, slabě bíle vlnatě plstnaté, bez štětinek. Apikální listy jsou zelené s bronzovými skvrnami, velmi slabě pigmentované antokyany, na rubu velmi slabě vlnatě plstnaté, bez štětinek. Internodia a nodia jsou na ventrální straně zelená, na dorsální straně zelená s červenými pruhy, lysá (nodia jsou někdy velmi slabě plstnatá), pupeny jsou bez pigmentace antokyany. Úponky jsou krátké (19,5 cm). Dospělé listy jsou menší až středně velké, pětilaločnaté se středně hlubokými nebo hlubšími výkroji (horní výkroje jsou úzce otevřené a mají oblé dno), pentagonální, líc listu je středně zelený, lysý, rub listu je na ploše velmi slabě plstnatý, bez štětinek, na žilnatině slabě plstnatý, velmi slabě štětinkatý, řapíkový výkroj je otevřený, lyrovitý s ostrým dnem, bez zoubku, bez ohraničení žilnatinou, žilnatina listu je bez pigmentace, případně středně silně pigmentovaná antokyany, zoubky na okraji listu mají konvexní strany. Řapík je lysý, krátký, v průměru 10,2 cm dlouhý. Hrozny jsou středně velké (19,7 cm, 140 g), kuželovité, středně kompaktní, stopky jsou velmi krátké (2,8 cm), středně silné, bobule středně velké (16,9 mm, 2,9 g), okrouhlé, nejednotné velikosti i barvy, modročerné, s nezbarvenou dužinou neutrální chuti, obsahující menší (30 mg), nerýhovaná semena. Stopečky jsou velmi krátké (5,8 mm). Odrůda v provincii Isparta v průměru raší 18.4., kvete, 31.5., zaměká 1.8. a dozrává 3.9. Počet květenství na výhon je 1,1-2. Cukernatost moštu je průměrná, 19,3 %, acidita nízká, 4,4 g/l.
Charakteristika odrůdy Burdur DimritiC: (H) Vrcholky letorostů jsou polootevřené, středně silně plstnaté, silně štětinkaté, pupeny bez pigmentace antokyany. Dospělé listy pětilaločnaté se středně hlubokými či hlubšími výkroji (horní mají oblé dno), pentagonální, řapíkový výkroj je úzce otevřený až otevřený, lyrovitý. Hrozny jsou středně velké až větší (375 g), kompaktní, bobule středně velké až větší (4,56 g), okrouhlé, nejednotné velikosti i barvy, růžovočervené, se slabě zbarvenou dužinou neutrální chuti, obsahující semena. Odrůda v regionu Lakes raší 13.-20.4., kvete 5.-12.6., zaměká 29.-31.7. a dozrává 26.-27.8. Průměrná cukernatost moštu je 18,5 %, acidita 6,9 g/l.
Literatura a internetové zdroje: 163, 176, 202, A)Genetic characterization and relationships of traditional grape cultivars from Transcaucasia and Anatolia. Vouillamoz, J.F. et al. Plant Genetic Resources 4 (2), 144-158, 2006 [online, 2018-01-08]. Dostupné z: http://www.penn.museum/sites/biomoleculararchaeology/wp-content/uploads/2009/11/Vouillamoz2006ArmeniaGeorgiaTurkeyGenotyping11.pdf, B)Türkiye Asma Genetik Kaynaklari Katoloğu. Boz, Y. et al. Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu, 2012 [online, 2018-01-08]. Dostupné z: http://arastirma.tarim.gov.tr/bagcilik/Link/6/Turkiye-Asma-Genetik-Kaynaklari, C)Determination of technological features and ampelographic molecular characterization of some local grape varieties in Lakes region Turkey. Gargin, S. et al. 34. dünya bağcilik ve şarapçilik kongresi 20-27 haziran 2011 Porto/ Portekiz [online, 2018-01-08]. Dostupné z: http://arastirma.tarim.gov.tr/marim/Belgeler/Makaleler/2011/Determination of Technological Features and Ampelographic Molecular Characterization of Some Local Grape Varieties.pdf, D)Isparta (Atabey)'de Yetiştirilen Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Cevít, F.M., Kelen, M., Tr. J. of Agriculture and Forestry 23 (1999) 511-518 [online, 2018-01-08]. Dostupné z: http://journals.tubitak.gov.tr/agriculture/issues/tar-99-23-5/tar-23-5-6-98076.pdf, E)Simple sequence repeat-based assessment of genetic diversity in 'Dimrit' and 'Gemre' grapevine accessions from Turkey. Şelli, F. et al. Vitis 46 (4), 182-187 (2007) [online, 2018-01-09]. Dost. z: http://www.vitis-vea.de/admin/volltext/w1 08 163.pdf, F)Determination of phenolic compositions and quality characteristic of some local Turkish table grape varieties cultivated in Egirdir/Isparta. Gargin, S. a Altindisli, A. BIO Web of Conferences 5, 04004 (2015) [online, 2018-01-08]. Dostupné z: http://www.bio-conferences.org/articles/bioconf/pdf/2015/02/bioconf_oiv2015_04004.pdf, G)Genetic Analysis of Grapevine Cultivars from the Eastern Mediterranean Region of Turkey, Based on SSR Markers. Tangolar, S.G. et al. Tarim Bilimleri Dergisi, 15 (1), 1-8 Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi (2009) [online, 2018-01-08]. Dostupné z: http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/15/1492/16442.pdf.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama