Cabertin

25. ledna 2018 v 11:25 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - C
Synonyma: 26-18, VB 91-26-17, Valentin Blattner 91-26-17
Původ a rozšíření: Cabertin je pozdní, interspecifická moštová odrůda, kříženec odrůdy Cabernet Sauvignon s nezmámou rezistentní (PiWi) odrůdou, kterou vyšlechtil roku 1991 švýcarský šlechtitel a vinař Valentin Blattner. Vlastní křížení i výběr semenáčků proběhlo v městečku Oberwil u Basileje, ve Švýcarsku, semenáčky byly selektovány r. 1992 ve VÚ pro biologické zemědělství (FiBL) Oberwil a později v Německu (Rebschule Freytag, Neustadt/Lachen-Speyerdorf)C. Odrůda je od roku 2017 v Německu právně chráněna a také registrována. O neznámé rezistentní rodičovské (otcovské) odrůdě se v jednom nizozemském zdroji lze dočíst: "Sylvánské zelené bylo zkříženo s novokřížením (Ryzlink rýnský x odrůda původu Vitis vinifera) x (Seyve Villard 12-417 x Chancellor), stejná rodičovská odrůda byla použita také při šlechtění odrůdy Pinotin"A, 28, stejně tak, dle jiného nizozemského zdroje, vznikla také odrůdy Cabernet noir (VB 91-26-4) a Cabernet Colonjes (VB 91-26-05)B. V tomto případě nese odrůda geny druhů révy Vitis labrusca, Vitis lincecumii, Vitis rupestris a Vitis vinifera. Odrůda je na menších plochách pěstována ve Švýcarsku, v Německu (roku 2017 na ploše 4,5 ha)C, ve Francii, Belgii, Nizozemsku, Velké Británii i v České republice.
Charakteristika odrůdy: (H) Žilnatina listu je u báze červeně pigmentovaná antokyany. Na podzim listy na okraji zčervenají. Hrozny jsou středně velké, úzké, válcovité až protáhle kuželovité, zřídka s 1-2 křidélky, volnější až středně kompaktní, stopky středně dlouhé až dlouhé, z velké části lignifikované, bobule malé až středně velké, kulaté až mírně oválné, stejnoměrně, středně silně ojíněné, se silnou a pevnou slupkou modravě černé barvy, se šťavnatou dužinou, obsahující semena. Díky slupce a voskovitému povlaku odrůda velmi dobře odolává botrytidě a peronospoře, dobře odolává též zimnímu mrazu, průměrně oidiu. Dle polohy je vhodné podpořit odolnost před a po odkvětu chemickým ošetřením. Vyžaduje ochranu proti ptactvu, nevyžaduje naproti tomu provádět odlistění v zóně hroznů před dozráváním. Růst je velmi bujný se vzpřímenými letorosty. Odrůda raší raně, zrání nastává asi 10-14 dní před odrůdou CS, v Německu i v České republice v první polovině října.
Charakteristika vína: Odrůdová vína jsou kabernetového typu, vyznačují se tmavě rubínově červenou barvou, jsou extraktivní a harmonická, v aroma se objevuje lesní ovoce, ostružiny, cassis, jemná pepřnatost a také typické pyrazinové tóny, připomínající papriku. Chutí vína připomínají jižní vína odrůd CS nebo Syrah. Pro své vyšší, ale vyzrálé taniny jsou tato vína vhodná ke školení v barikových sudech, prospívá jim střednědobé zrání.
Literatura ainternetové zdroje: 28, 74, 136, 156, 163, 202, A)Ervaringen met het druivenras VB 91-26-5. Roozendael.nl [online, 2018-01-17]. Dostupné z: http://www.roozendael.nl/drffunf.html, B)Vitis vino. Cabertin [online, 2018-01-17]. Dostupné z: http://vitis-vino.nl/product/cabertin/, C)Nové švýcarské PIWI odrůdy. Sedlo, J., Freytag, V., Blattner, V. In: Svaz vinařů ČR, 2017 [online, 2018-01-17]. Dostupné z: http://www.svcr.cz/nove-svycarske-piwi-odrudy, *Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Robinson, J. et al. J. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2, *Bio odrůdy révy vinné. Pavloušek, P. Grada Publishing, 2016 [online, 2018-01-17]. Dostupné z: https://books.google.cz/books?isbn=8024743302, *Brabantse Wijnbouwers. Cabaret noir (VB 91-26-4) [online, 2018-01-14]. Dostupné z: http://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=9&page=37&student=119.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama