Çal karasi

30. ledna 2018 v 11:31 | Martin Šimek |  Odrůdy moštové - C
Synonyma: Çal Karasi (Turecko), Cal Karasi (VIVC), Çalkarasi, Calkarasi
Původ a rozšíření: Çal karasi je starobylá moštová odrůda původu Vitis vinifera, sloužící v Turecku též k produkci hrozinek. Je pěstována v Egejském regionu, v provincii Denizli, v distriktu Çal, v okolí obce Gömce, roku 2010 zde byla vysazena na celkové ploše 625 hektarů200. Název odrůdy ja patrně odvozen od místa jejího předpokládaného původu (a dnešního pěstování), města Çal, adjektivum "karasi" patrně vychází z barvy hroznů ("kara", turecky též "černý").
Charakteristika odrůdy a vína: (H) Vrcholky letorostů jsou velmi silně plstnaté, internodia jsou na ventrální straně zelená, na dorsální straně zelená s červenými pruhy. Apikální listy jsou zelené s bronzovými skvrnami, bazální listy zelené, na rubu středně silně plstnaté. Dospělé listy jsou středně velké, žilnatina listu je slabě pigmentovaná antokyany, zoubky na okraji listu mají obě strany konvexní, řapíkový výkroj je otevřený, bez zoubku, rub listu je na ploše slabě plstnatý, bez štětinek. Hrozny jsou kuželovité, bobule menší až středně velké, mírně oválné, postupně růžovofialové až černofialové, s nezbarvenou dužinou, obsahující průměrně dvě středně velká semena. Odrůda dozrává středně pozdně až pozdně V oblasti Çal Plateau, v mediterránním klima je tato houbovým chorobám dobře odolná odrůda pěstována v nadmořské výšce až 600-900 m, na suchých, chudých, písčitých nebo vápenatých půdách. Hrozny slouží k výrobě svěžích, ovocitých rosé vín s aroma broskví, jahod, malin, červeného a bílého ovoce, s florálními tóny, někdy i šumivých rosé vín a světleji rubínově červených vín s obsahem alkoholu 12-13,5 % a s aciditou 5-7 g/l. Hrozny mohou být scelovány do cuvée červených vín, například s hrozny odrůdy Bogazkere, případně slouží také k výrobě vinného destilátu "raki" nebo pekmezu.
Literatura a internetové zdroje:137, 163, 166, 168, 176, 200, A)Türkiye Asma Genetik Kaynaklari Katoloğu. Boz, Y. et al. Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu, 2012 [online, 2018-01-20]. Dostupné z: http://arastirma.tarim.gov.tr/bagcilik/Link/6/Turkiye-Asma-Genetik-Kaynaklari, *Çal Karasi. Üzüm. In: Okutan Ziraat, İzmir [online, 2018-01-20]. Dostupné z: http://www.okutanziraat.com/galeri/uzum.html, *Wine Grapes - A complete guide to 1.368 vine varieties, including their origins and flavours. Robinson, J., Harding, J., Vouillamoz, J. Allen Lane, 2012. ISBN 978-1-846-14446-2, *Multiple origins of cultivated grapevine (*Vitis vinifera* L. ssp. *sativa*) based on chloroplast DNA polymorphisms. Arroyo-Garcia, R. et al. Molecular Ecology (15) 3707-3714 (2006) [online, 2018-01-20]. Dostupné z: http://www.penn.museum/sites/biomoleculararchaeology/wp-content/uploads/2009/11/zapaterrosa.pdf.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama